80 éve 326 zsidó családot, összesen 734 személyt hurcoltak el Tapolcáról, hogy náci koncentrációs táborokba szállítsák őket. A hajdani gettó bejárata, a Kossuth Lajos és a Csányi László utca kereszteződése 2002 óta az áldozatok emlékhelye. Vasárnap délelőtt itt zajlott a megemlékezés, itt hangzott fel ismét a gyászolók kádisa.

 

 

Mézes András és Mézes Csilla a Hit gyülekezet koszorúját helyezte el az emléktáblánál

 

A megemlékezők előtt Tótha Péter Joel rabbi, a Tábori Rabbinátus vezető tábori rabbija és Fekete Dániel kántor adott egyházi szolgálatot. – Hogyan történhetett meg mindaz a gonoszság, ami megtörtént velünk? Nincs válasz a hatmillió áldozatra, nincs válasz a hatszázezer magyar elhurcolt, elpusztított emberre. Emlékezzünk rájuk és azokra is, akiknek megszületni sem volt lehetőségük – fogalmazott a rabbi, aki a Talmudot idézve üzent: “Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg”.

 

Dobó Zoltán és Puskás Ákos a várost képviselve emlékezett a mártírokra

 

Koszorút helyezett el az emléktáblánál a leszármazottakat képviselve Vidosa Károlyné és Kozári Józsefné, a tapolcai önkormányzat nevében Dobó Zoltán polgármester és Puskás Ákos alpolgármester, illetve a Hit Gyülekezet tapolcai csoportja nevében Mézes András és Mézes Csilla. Az elhurcoltak emléktáblájánál Mézes András helyezte el a megemlékezés virágait. A megemlékezések később a helyi izraelita temetőben folytatódtak. /tl/

 

 

 

Gyászolók kádisa – a holokauszt tapolcai áldozataira emlékeztünk

| hírek, közélet, Múltidéző, önkormányzat |