A helyi szociális intézmények vezetőivel, dolgozóival együttműködésben, Tapolca város is megszervezte a helyi szociális szféra ünnepét a Tamási Áron Művelődési Központban csütörtökön este. Az eseményen önkormányzati és intézményi szinteken is méltatták a szakma dolgozóit, elismeréseket adtak át a kiemelkedően teljesítő munkatársaknak, illetve minőségi kulturális műsorral, ünnepi svédasztalos vacsorával látták vendégül azokat, akiknek munkájára, elhivatottságára óriási szüksége van a társadalomnak.

 

 

Az ünnepelteket Dobó Zoltán polgármester személyes hangon köszöntötte. – Az egyik legnehezebb munkát végzitek a világon! A szociális munka valahol az elképzelt jóság és a valóság közé ékelődik be. Azt teszitek, amit mi csak elképzelünk magunkról, hogy mindennapjainkban képesek vagyunk véghez vinni. Mindegy, hogy idősekről, betegekről vagy éppen sajátos nevelési igényű gyermekekről beszélünk. Amivel szembe kell néznie a szociális munkásnak az, amely mellett a modern ember gyakran csak elmegy. A jelenkor ereje teljében lévő embere sem felfogni, sem kezelni nem tudja az elesettséget, a szegénységet, a képességhiányt, az öregséget. Én ma azoknak a szociális munkásoknak szeretnék köszönetet mondani, akik ebben a szűkebb közösségben, amit mi Tapolcának hívunk, a nehézségek és alacsony anyagi megbecsültség ellenére mindennap a legnagyobb hozzáértéssel és hivatástudattal teszik a dolgukat – mondta a polgármester, aki a beszédet követően a Tapolcai Szociális Alapszolgáltatási Intézményi Társulás elnökeként átadta a Szociális és Egészségügyi Alapellátás Intézet kitüntetését. Sikos Rita igazgató szakmája iránt tanúsított alázatáért, kollégái és az ügyfelek felé közvetített empatikus, humánus és mindenkor a szakmai szabályait és az embert szem előtt tartó hozzáállásáért elsőként vehetett át elismerést. Az alapellátás frissen kitüntetett igazgatója, az alapellátási intézményegységek szakmai vezetőivel közösen Bolla-Danics Ildikó vezető gondozónak, Györkös Vivien pszichológusnak, Slenner István szociális segítőnek, Baráth Szabó Szilvia esetmenedzsernek, Török Lívia és Sáfárné Halász Nikoletta kisgyermeknevelőknek, továbbá Horvát Szilvia, Márkusné Rakita Judit, Török-Móricz Réka és Szabóné Csombó Erzsébet bölcsödei dajkáknak, Horváth Ildikó szociális gondozónak, Ságer Attiláné gondozónak adott át kitüntetéseket a személyes méltatásokat követően. Sikos Rita az alapellátási intézet igazgatója beszédében örömét és köszönetét fejezte ki, hogy a szakma megünnepléséhez színvonalas körülményeket biztosított a városvezetés, segítettek a város cégei és összefogtak a szociális intézmények. Az igazgató szerint a szociális hivatás az emberi kapcsolatokra épül, ebben van a legnagyobb ereje is. – A ti munkátok nélkül sok ember élete lenne szegényebb, nehezebb és boldogtalanabb. Olyan emberi értékeket képviseltek mint az empátia, a tolarencia, a segítőkészség, a probléma megoldás, együttműködésre törekvés és példamutatás – méltatta Sikos Rita a szakmában dolgozók által képviselt erényeket.

 

 

Két tapolcai magán szociális intézmény, a Megbecsülés Idősek Otthona, a Gondviselés Alapítvány Dr. Somogyi József Idősek Otthona, továbbá az ÉFOÉSZ és a Tapolcai Karitasz kitüntetései is gazdára találtak a szociális munka napján. Nagy Judit a Megbecsülés idősotthon vezetője arról beszélt, hogy a szakmában dolgozók minden tiszteletet megérdemelnek. – Köszönöm, hogy gondozottjainkkal mindennap türelemmel és szeretetteljesen tudtuk foglalkozni. Ez pedig a mai világban bizony nem könnyű feladat. Köszönöm áldozatos munkátokat és sok sikert kívánok a későbbiekben is szakmai és magánéletetekben egyaránt – fogalmazott az intézményvezető majd elismeréseket adott át Szombathelyi Ferencné Erika gondozónőnek és az intézmény szakácsának, Pintér Ernőnének. Horváthné Somogyi Ildikó a Veszprém Vármegyei ÉFOÉSZ Egyesület elnöke is a köszönet hangján szólt. – Több intézmény tartunk fel, támogató szolgálatot, rehabilitációs munkahelyet, nappali intézményeket, támogatott lakhatásokat. De ezek csak épületek. Ami lényeges, hogy ezeket ti keltitek életre szaktudásotokkal, szeretetetekkel, odafigyelésetekkel – mondta. Az ÉFOÉSZ kitüntetéseit idén Hegedűs Nikoletta, Hoffman Erzsébet és Oravecz Dia szociális munkatársak vehették át az elnöktől. A Tapolcai Római Katolikus Plébánia Karitasz csoportjának elismerését Tarjányiné Borbély Csilla vehette át Csonka Nándor esperes, plébános távollétében, a város polgármesterétől.

 

 

A Gondviselés Alapítvány Dr. Somogyi József Idősek Otthonának vezetője, Dr. Somogyi Katalin hangsúlyozta, büszke minden dolgozójára. – Életetek, hivatásotok a segíteni akarás. Mindez elmondható a mi konyhai dolgozóinkról, a takarítókról a mosodai munkatársainkról, akiknek munkáját nap, mint nap áthatja ez az érzet: segíteni a rászorulókon, akár egy kedves szóval, egy mosollyal. Az otthon édesapám, Dr. Somogy József álma volt. Ő mindig azt mondta, a szeretet a legjobb gyógyszer, mert általa a gyógyítás, a segíteni akarás is sikeres lesz. Nálunk az élet utolsó szakaszát töltik az idősek. Feladatunk az emberi méltóság megtartása, amikor a szeretetteli odafordulás, odafigyelés életet ment. Köszönöm munkatársaimnak, hogy ezeket az alapelveket, édesapám útravalóját magukénak érzik – fogalmazott az idősotthon vezetője, aki Kardos Bélánét hívta a színpadra, hogy átadja számára az idősotthon teljes kollektívájának járó kitüntetést.

 

 

A Szociális Munka Napja tapolcai rendezvényének szép színt adott Agárdi Szilvia látássérült énekes, közgazdász, esélyegyenlőségi aktivista fellépése, akit 2012-ben, 17 évesen ismerhetett meg az ország a The Voice – Magyarország hangja műsorban, majd az Eurovíziós Dalfesztivál magyar nemzeti válogatójának résztvevője lett 2013-ban és 2016-ban. Közben 2015-ben megnyert Krakkóban egy Nemzetközi dalfesztivált, valamint 2023-ban a Csináljuk a fesztivált! című zenés show-műsor nyolcadik évadát. Szilvia szép és egyben szívbemarkoló külföldi és hazai slágereket felvonultató énekes produkciói könnyeket és mosolyt egyaránt csaltak az arcokra. Az énekesnő szerethető személyiségével azonnal elnyerte a közönség tetszését. Az ünnepség hivatalos részét követően, a szociális szakma dolgozóit Dobó Zoltán pohárköszöntője, illetve svédasztalos ünnepi vacsora várta a Tamási Áron Művelődési Központ aulájában. /Töreky László/

 

 

“Munkájuk nélkül sok ember élete lenne nehezebb és boldogtalanabb”- A szociális szféra dolgozóit ünnepelte a város

| hírek, közélet, önkormányzat, szociális szféra |