A Szent Márton napi érseki szentmisét követően, gazdag programkínálattal tartotta meg hagyományos Márton napi programjait a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola pénteken, az esti órákban. Az iskolát a rendezvény minőségi és tartalmas lebonyolítása érdekében az önkormányzat, illetve számos jó nevű helyi vállalkozás, cég is támogatta. Az esemény fővédnöke Dobó Zoltán polgármester volt, a legfőbb támogató pedig a Rhodius Kft. Az érsekség, a veszprémi érseki főiskola, más városok egyházi fenntartású testvériskolái, különböző társintézményei vezetői igazgatói szinteken képviseltették magukat. A programok tapolcai és környékbeli gyermekek és szülők nagyszámú részvételével zajlottak az egyházi iskola falain belül.

 

 

(A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus egy koldus alakjában…)

 

 

Udvardy György veszprémi érsek, az iskola tornatermében felállított színpadról ünnepélyesen megnyitva az eseményt, “Márton püspök egyik kései püspöktestvéreként” szólt a fiatalokhoz. – Egy püspök feladata, hogy a rábízottak számára a jó hírt közvetítse és segítsen mindenben, ami lelkünket képes a Jóistenhez és egymáshoz eljuttatni. Hiszem, amit most itt látunk, az mind azt a célt szolgája, hogy mindannyian Krisztus módjára tudjunk élni – fogalmazott.

 

 

 

Patonai Szilvia igazgató a köszönet hangján szólt a fenntartó érsekség, a város polgármestere és a rendezvényt szervező pedagógus kollégái irányába, majd felvázolta a nap programjait. Az igazgatónő többek között azt a hírt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy mivel tanintézményük tervezi a német nyelvtanítás, első, illetve igény szerint második nyelvként való visszaállítását, a leendő óvodásokat és alsó tagozatos gyerekeket egyaránt várják beiratkozásra egy német nyelvi foglalkozás keretében. Dobó Zoltán köszöntőjében úgy fogalmazott, fontos, hogy együtt ünnepelje az iskola és a város a Szent Márton napot. A polgármester kifejezte reményét, hogy a jó kapcsolat a jövőben is megmarad a tanintézmény és a város önkormányzata között Tapolca tanulóifjúsága érdekében.A programok ünnepi gondolatokkal kezdődtek, majd a helyi óvodák számára korábban meghirdetett “óvodai illusztrációs rajzpályázat” eredményhirdetése következett. Később a katolikus iskola Kerekerdő néptánc- és népművészeti műhelyének táncosai és a Zenebona művészeti műhelyének diákjai mutatták be, hogy mit sajátítottak el az elmúlt időszakban a népi játékok világából és mit tudnak Szent Márton püspök életéről. A hangulatot a Zajongó gyermekzenekar fellépése fokozta, a koncertet követően pedig megnyíltak a diákok számára az osztályokban berendezett művészeti műhelyek, kézműves foglalkozások, tehetségpontok, hol a képzőművészetek számos ágával megismerkedhettek a tanulók képzett alkotók jelenlétében, irányításával. /Töreky L./

 

 

 

 

 

Tartalmas, színes Szent Márton nap a katolikus iskolában

| hírek, közélet, kultúra, oktatás, önkormányzat |