Rendhagyó térben, stílszerű időkeretben, lendületes előadásban mutatta be az utókornak Tapolca 175 évvel ezelőtti múltjának egy szeletét, a szabadságharc időszakának helyi hőseit Hangodi László, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum  főmuzeológusa a nemzeti ünnepet megelőzően, az ünnepre való lelki ráhangolódást célozva. A rendhagyó tárlatvezetés a 48 perc a múzeumban címet kapta és  A tapolcai múzeum kapcsolódásai 1848-49-hez- alcímmel hirdette meg az intézmény március 11-e délutánjára.

 

 

 

Hangodi László a Tapolcai Média érdeklődésére  elmondta, a cél az volt, hogy ezúttal ne kimondottan a városi múzeum kiállítótermeihez, az ott látható tárgyakhoz kötődően hangozzanak  el a korszakhoz kapcsolódó helytörténeti ismeretek és érdekességeket, hanem a múzeum épületén kívül, a kor egyes történéseinek valós, konkrét helyszínein, az egykori iskolaudvaron, a Templom-dombon is.

 

 

Megtudtuk, a rendezvény ebben a formában egyrészről a közelgő ünnepre való ráhangolódást szolgálta, másrészről a rendhagyó tárlatvezetésen résztvevő múzeumkedvelők számára jelenthet majd a jövőben még átélhetőbb, erősebb kötődést. – Az 1848/49-ben itt élő és dolgozó, a szabadságharcban katonáskodó tapolcai nemzetőrök, honvédek, tisztek és altisztek emlékét és példáit idéztem meg, akik a 18. század elejétől egészen 1884-ig, a  korabeli tapolcai elemi iskola falai között töltötték gyermekéveik egy részét. De felemlegettem a kor jeles tapolcai pedagógusainak az emlékét is, akik a haza hívó szavára, jó példát mutatva az utókornak, megtették kötelességüket  – árulta el a főmuzeológus. /Töreky L./

 

 

48 percben a helyiekről, akik 175 éve megtették, amit megkövetelt a haza

| hírek, kultúra, Múltidéző, oktatás |