Többek között a Tapolca északi határába tervezett 2X50 MW-os naperőmű kérdésében elfoglalt álláspontjáról is kérdeztük dr. Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, országgyűlési képviselőt a Tapolcai Média stúdiójában március 10-én. A helyi témák között szerepelt még a tragikus emlékű kisapáti vasúti átjáró “sorompósításának”  ügye, az ajkai sürgősségi ellátás helyzete, illetve a tapolcai kórház jövője is.

 

 

A 2022. január elsején Kisapátinál bekövetkezett tragikus vasúti baleset hívta fel a figyelmet arra, hogy biztonságosabbá kellene tenni a helyszínt, akkoriban felmerült egy sorompó létesítése is. Hol áll most ez az ügy?  

– A héten beszéltem a MÁV vezérigazgatójával, ahol szóba került a kisapáti sorompó ügye is. Folyik a tervezés, a mostani költségvetési ütemezés szerint, a jövő évben tervezi a MÁV a sorompó kivitelezését. Én azért lobbizom, hogy hozzuk előre és már az idei évben valósuljon meg.

 

Minket tapolcaiakat is közelről érint és foglalkoztat az ajkai sürgősségi ellátás helyzete. A híreket hallva adódik a kérdés: mi a helyzet most, kaphatnak-e a tapolcaiak sürgősségi ellátást Ajkán?

– Többször tárgyaltam már az ajkai és a veszprémi kórházzal – hiszen ez utóbbinak van alárendelve az ajkai intézmény-  de az országos kórházi főigazgatósággal is. Az ajkai kórház korábbi sürgősségi osztályát sürgősségi ellátási ponttá minősítették, egyébként az orvoshiányból kifolyólag már korábban sem felelt meg az osztály kritériumainak.  Az ellátást  nem érinti, továbbra is Ajkára fogják vinni a betegeket, kivéve, ha komplikáltabb esetről van szó. Ez eddig is így volt. A cél az, hogy meg tudjuk teremteni a feltételeket ahhoz, hogy az ajkai kórházban ismét betegellátó osztály működhessen. Fontos, hogy jelenleg a betegeket Ajkán el tudják látni, illetve tudnak dönteni róla, hogy marad, vagy Veszprémbe kell átszállítani.

 

Egy korábbi interjúban említette, hogy Tapolca járásszékhely, jelentős idegenforgalommal, ezért érdemes lenne átgondolni a tapolcai kórház  struktúráját. Reménykedhetünk-e abban, hogy a jövőben lesz valamiféle aktív ellátásunk, sebészetünk, belgyógyászatunk, ha csak néhány ággyal is?

– Véleményem szerint, a tapolcai kórház fejlesztésének legnagyobb gátja a mai körülmények között nem más, mint az orvoshiány. Ismerem és támogatom Dobó Zoltán polgármester úr azon törekvéseit, hogy például teremtsük meg annak lehetőségeit, hogy fiatal orvosok idejöjjenek Tapolcára. Szolgálati lakás, vagy bármilyen más megoldás is számításba jöhet, ebben érdemes gondolkodni. Továbbra is úgy gondolom, hogy a Balaton nyugati medencéjében nincs egy olyan ellátó rendszer, mint a keleti medencében van. Balatonfüredtől nyugatra nincs egy olyan kórház, amely komplikáltabb ügyeket képes lenne ellátni. Jelenleg zajlik az egészségügy, az ügyeleti rendszer  reformja, minden a feje tetején van. Én azonban abban bízom, hogy tudunk előrelépni valamilyen formában. Nem merem azt ígérni, hogy a tapolcai kórházból majd csúcskórház lesz, de azon leszek, hogy az ellátás stabilizálódjon, hogy megteremtsük a lehetőségét annak, hogy orvosok jöjjenek ide, hogy tudjunk továbbépítkezni. Az, hogy egy egészségügyi infrastruktúra milyen minőségű, az nem kis mértékben függ a környező utak állapotához is. Ezek együttese hozhat eredményt.  Ezért lobbizom a 77-es korszerűsítéséért is, hogy a beteg gyorsan és biztonságosan eljuthasson Veszprémbe és Ajkára is a másik úton.

 

Legutóbb egy interjúnkban a Tapolca határába tervezett 2X50 megawattos naperőmű beruházásról szólva azt mondta, hogy nem lát benne semmit, ami arra utalna, hogy veszélyes lehet egy ilyen beruházás. Azóta Tapolcán fellángoltak körülötte a viták, a vitában résztvevők szakértőkre és kutatásokra hivatkozva a maguk igazát bizonygatják, pedig még a konkrét terveket sem láttuk, ahogy a szakhatóságok véleményei sem születtek meg.

– Azért vagyok ebben a kérdésben nehéz helyzetben, mert amikor megszólalok, akkor sokan nem azt nézik, hogy Navracsics Tibor mit mond, hanem azt, hogy milyen párthoz tartozik, azt, hogy a kormány minisztere vagyok. Amikor megszólalok, akaratlanul is  átpolitizálok egy ügyet, ami helyi ügy. Ugyanakkor továbbra is csak azt mondhatom, hogy a mai napig egyetlen olyan információról sem tudok, ami ennek a beruházásnak a káros voltát bizonyítaná.  Mindenki, aki arra hivatkozik, hogy ez egy értékes terület, az szerintem erősen megkérdőjelezendő. A harasztot gyermekkoromtól ismerem, tudom róla, hogy mezőgazdaságilag nem értékes terület, az állatok legeltetése pedig lehetséges  egy napelemparkban is. Ugyanakkor látjuk, hogy mekkora probléma az energiaszolgáltatásban a kiszolgáltatottság, a függőség az árakat és a politikai vonatkozásokat illetően is. /Töreky L./

 

Navracsics Tibor egészségügyről, naperőműről és a kisapáti sorompó ügyéről

| egészségügy, hírek, politika |