A rendezvény, amely immár 11 éve a szellemes Téltemető avagy Télbanyaűző Maskarádé nevet viseli, idén is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A kellemes napfényes február végi időjárás, a sok száz fős farsangi öltözetbe bújt, vagy csak szórakozni vágyó résztvevő bizonyította, hogy Tapolca talán legnépszerűbb szabadtéri programja zajlik, amelyen  szívesen vesznek részt a helyiek és a város vendégei egyaránt. A jókedv tapintható volt, a maskarák néha félelmetesre, gyakrabban ötletesre és viccesre sikerültek egyszerre, a gólyalábasok az égig értek, a borok megforrtak, a töpörtyűk megsültek, a farsang farka elengedtetett és elszállt, a kiszebábok pedig füstté váltak, csak hogy valóra váljanak a kívánságok.  Ha most nem sikerült a tapolcaiaknak elűzni a telet, akkor soha!

 

 

Pontosan 11 éve létezik a városban a mai értelemben vett városi téltemető program, amely Boczkó Gyula és Varga Károlyné ötlete nyomán indult útjára 2012-ben és hosszú évek óta a Tapolca Kft. dolgozói és a Nőklub elnöke szervezi és koordinálja a város és helyi vállalkozók támogatásával. A  borász hasonlattal élve “szépen kiforrt” rendezvény népszerűségét cseppet sem törte meg az eltelt több, mint egy évtized.

 

 

Tapolcai ovis kisgyerekek, családanyák és családapák, helyi iskolák pedagógusai és diákjai, fiatal és felnőtt civilek, barátok és munkahelyi társaságok egyaránt megtalálhatták a programok között a modern télűzés számukra legszórakoztatóbb részét. Az ütősökkel, gólyalábasokkal és táncosokkal az élen, a Tamási Áron Művelődési Központtól indult a felvonulás, amely rövid úton révbe ért a Fő téren, ahol már javában zajlottak a kiegészítő programok, hiszen több, mint húsz csapat bográcsában forrtak a borok, sültek a töpörtyűk.

 

 

 

A jelmezesek és  Tapolca két legnagyobb és talán legnépszerűbb kulturális csoportja, a Tapolcai Musical Színpad tagjai és a Batsányi Táncegyüttes remek felnőtt és fiatal táncosai a színpadon is megmutatták, hogy  tudnak örömet és vidámságot átadni a közönségnek. Díjakban sem volt hiány, hiszen új kézbe, stílusosan új fenék alá került minimum egy évre a boszorkány vándorseprű, zsűri díjazta  a legjobb és legszebb jelmezeket és a töpörtyűk nagymestereit is. Ez utóbbi megmérettetés a Buszos Srácok csapatának győzelmi mámorával zárult, hiszen magukhoz ragadhatták a Vándorvéndőt és maguk mögött tudhatták a második helyezett Tanúhegyek Egyesület csapatát és a bronzérmes Hivatali Töltögetőket is. A legjobb forraltbort idén a Batsányi Táncegyüttes készítette. A forró italokat Ángyán Györgyné, Tóth János Zoltán és Kelemen István bírálta, a töpörtyűk minőségéről Pass Sándor, Magvas Zoltán és Káldi Attila alkotott véleményt.

 

 

A legszebb jelmez és vándorseprű idén egy helyre került, idén a kiváló télűző képességű és kifogástalanul boszorkányos  megjelenésű Rőzsehordó boszorkány vitte el mindkét pálmát.

 

 

A felnőtt maskarások második helyét a Maci, a harmadikat pedig holtversenyben a Csizmáskandúr és a Barát szerezte meg a zsűri döntése alapján. A gyermek egyéni kategória első díját a Busó és a Muskétás páros zsebelte be, második helyen a Páva, a bronzos helyen pedig a nagy közönségkedvenc, a Postaláda végzett.

 

 

A gyermekcsapatok, az óvodai csoportok mindegyike emléklapot és  ajándékot kapott, hiszen a 3-tagú zsűri, Békési Ella, Halápiné Kálmán Katalin és Varga Károlyné megfellebbezhetetlenül kijelentette, hogy egytől-egyik nagyon aranyosak voltak az ötletes jelmezeikben. (Támogatók voltak:  Varjas Judit, a Borostyán Vendéglátóipari Kft., az Ecofamily, Fröccsterasz és Rétes Bisztró, Leczkési Gizella Oriflame tanácsadó, Luti Pékség, Manó – Sütemény, Marika Papírbolt, Sütisarok – Horváth-Borongics Kft., Tapolca Kft. – Belvárosi Közösségi Ház és Mozi, Tapolca Kft. – Tamási Áron Művelődési Központ és a Tesco Áruház Tapolca.) 

 

 

A nagy és kicsi kiszebábok elégetése, mint a minden bajtól, betegségtől és a hideg téltől való megszabadulás előfeltétele is teljesült a tapolcai Télbanyaűzű Maskarádé zárófejezetében. A kiszebábot először a Batsányi Táncegyüttes illesztette be tréfás népi játékába, majd a még mindig nagy számú résztvevő előtt, máglyán elégették a nagy bajokkal együtt a szalmabábut és vele Horváthné Dér Erzsébet segítségével közösen elkészített, a gyerekek kívánságainak teljesítéséért felelős kicsi kézműves kiszebábok is tűzbe vettettek. /Töreky L./

 

 

 

 

 

 

 

 

Télűzés, ahogy azt a tapolcaiak csinálták

| hírek, közélet, kultúra |