Több, az önkormányzatot és a lakosságot aktuálisan érintő ügyben tájékoztatta, illetve hallgatta meg az Időskorúak Tanácsadó Testületének tagjainak véleményét, kérdéseit Dobó Zoltán polgármester és Pass Sándor alpolgármester a polgármesteri hivatalban ma délután tartott tanácskozáson.

 

 

A tapolcai nyugdíjaskorú műszaki és humán értelmiségiekből, tapasztalt szakemberekből álló testület többek között olyan témákat vetett fel és beszélt át a város polgármesterével, mint a Magyar Posta által nemrégiben bezárt kisposta ügye, a 2023-as városi költségvetés, a TIAC sportegyesületnél költségvetési csalás gyanújában zajló nyomozás, a város közelébe tervezett naperőmű körüli viták, a hamarosan véglegesen bezáró VOKE Batsányi János Művelődési Központban működő kulturális csoportok sorsa, az autós és gyalogos közlekedés problémái a város egyes pontjain, illetve egyebek mellett a régi szülészet épületébe tervezett gyermekorvosi rendelő kérdései.

 

 

A 2-es számú (Y-i) kispostát a válságra hivatkozva nemrégiben bezárta a Magyar Posta. Amikor a város kérte az újranyitást, a posta felajánlotta, hogy évi 110 millió forint városi anyagi hozzájárulás esetén ezt megteszi. Dobó Zoltán polgármester véleményével, miszerint ezt a terhet nem vállalhatja Tapolca költségvetése, a jelenlévők egyetértettek.

A város 2023-as évi, elfogadásra váró költségvetéséről szólva a város polgármestere azt hangsúlyozta, hogy pénzügyi és gazdálkodási szempontból a költségvetés erős. Úgy fogalmazott, a korábbi nyolc évben jól gazdálkodott Tapolca, a város költségvetési tartalékokkal rendelkezik, ezért a kötelező feladatokon túl, kis- és közepes méretű fejlesztésekre is jut majd pénz.

A pénzügyi visszaélések gyanúja miatt különböző vizsgálatok alatt álló TIAC “tőkeinjekcióra” szorul- mondta a polgármester. Elhangzott, egy hónappal ezelőtt lefoglalták a TIAC teljes iratanyagát, költségvetési csalás alapos gyanújával megkezdték a nyomozást. – Vizsgálati tény, hogy egyelőre 45 millió forint nincs meg az egyesületnél. Ebből a rendes gazdálkodás körében 15-16 millió forintot keres a jelenlegi vezetés. A TIAC körüli ügyeket azért is fontos rendezni, mert a TAO-s támogatások időben történő elszámolásának elmulasztása visszafizetési kötelezettséggel jár. A felhasznált pénzekkel el kell számolni, felmutatni, hogy azt arra célra fordították, amelyre kapta az egyesület. A pénz egyelőre nincs meg, és az sem történt meg amire fel kellett volna használni- tájékoztatott Dobó Zoltán.

 

 

A Tapolca Kft. egyes képviselők részéről vitatott összegű apartman felújítási ügyét vizsgáló felügyelőbizottság, műszaki, jogi és könyvvizsgálói szakmai segítséggel 600 oldalas dokumentumot tekintett át és nem talált szabálytalanságot. A képviselőkből ugyanebből az okból felállt másik bizottság még vizsgálódik – hangzott el egy kérdésre válaszként.

A magánberuházásban, magánterületen tervezett tapolcai napelempark ügyével kapcsolatban a polgármester úgy tájékoztatta a jelenlévőket, hogy majd a szakhatósági vizsgálatok lefolytatása után lesznek megismerhetők a pontos tervek. Személyesen, se pro se kontra nem kívánt a polgármester állást foglalni, tehát nem támogatja, de nem is utasítja el, hogy Tapolcán napelempark legyen. Ugyanakkor hozzátette, egyetlen hiteles vizsgálati anyagot nem látott arról, hogy a naperőmű a várost felmelegítheti, vagy egyéb módon károsítja a környezetet, mint azt helyi ellenzők állítják. Ha eljön az idő, amikor lesznek tervek, amikor lesz majd miről dönteni, akkor a tapolcaiak egy helyi népszavazáson véleményt mondhatnak a beruházásról. Az idősek tanácsa tagjai közül voltak akik annak a véleményüknek adtak hangot, hogy ami a közösségi oldalakon ebben a témában zajlik az nem szakmai vita, hanem a lakosság hergelése.

Most már biztos, hogy bezár a VOKE Batsányi János Művelődési Központ. Várhatóan március 31-el, de ebben az évben biztosan minden ott működő kulturális csoportnak, zenei együttesnek, klubnak mennie kell. A felmerült problémák egy részének megoldására a TÁMK alkalmas, vagy alkalmassá alakítható- tájékoztatott Dobó Zoltán, aki a volt nőtlen tisztiszálló városi tulajdonba vételének remélt lehetőségéről, illetve szociális bérlakásokká alakításának tervéről is megosztotta információit a jelenlévőkkel. /tl/

 

A város aktuális ügyei kerültek fókuszba az időstanács ülésén

| gazdaság, hírek, közélet, kultúra, önkormányzat, politika |