Irodalmi, helytörténeti vonatkozásokban gazdag irodalmi sétával ünnepelte meg a Magyar kultúra napját Tapolca város, az ünnepet követő napon, január 23-án, a Tamási Áron Művelődési Központ szervezésében. Az esemény Németh István Péter vezetésével zajlott, az ismert tapolcai irodalmár forgatókönyve alapján, a Tamási Áron Színtársulat két oszlopos tagjának, Dominek Icának és Antalóczy Zoltánnak, illetve Horváth József nyugalmazott rendőrtiszt, helyi író, költő közreműködésével. A tematikus séta a TÁMK bejáratától indult, a Templom dombon álló Szent István szoborhoz, később a tóparti Baumberg Gabriella szoborhoz vezetett, majd a Szőlőszedő lány című szép köztéri alkotásnál ért véget.

 

 

 

Nemzeti himnuszunk születésnapja alkalmából, a szervező Tamási áron Művelődési Központ nevében Barczáné Tóth Boglárka köszöntötte a közel félszáz fős közönséget, a város helytörténetére, illetve annak irodalmi kapcsolódásaira kíváncsi felnőtteket és fiatalokat a TÁMK főbejáratánál. Németh István Péter a kultúra szavunk eredetéről, Tapolca római- , majd honfoglaláskori gyökereiről szólt a szülővárost keblére ölelő költő első szavaival. Elmesélte, hogy “még Marcus Aurelius is láthatta a tóból kiemelkedő vulkánhegyeket mint szigeteket”, “aztán a honfoglalók álltak meg e mocsaras és szőlőhegyes vidéken, szívükben a keletről hozott Istenanya képével”. De megtudhattuk azt is, hogy “Tapolca határát mosta a Balaton még akkoriban, amikor Zsigmond király vagy legalábbis a sajkása itt kiköthetett”. Az agg Tinódi Lantos Sebestyén pedig Csobánc várából indult az utolsó útra – Sárvárra, hogy ott végképp elnémuljon ő is, hangszere is…”. Arról is hallhattunk, hogy többen csak átutaztak Tapolcán. Tudomásunk van többek között Csokonairól, Berzsenyiről és Petőfiről, Táncsics Mihályról. Utóbbi hírességünk szomorú üzenetet kap e tájon: elhunyt az édesanyja.

 

 

A helyi költő irodalmi vonatkozású helytörténeti gondolatait, ahogy az útba ejtett kultikus helyszínek mindegyikén, Antalóczy Zoltán és Dominek Ica szavalatai, irodalmi nagyságaink Tapolcához, a tájhoz köthető korabeli költeményei, írásai és Horváth József a város értékeit dicsérő versei hitelesítették. A kulturális esemény mozzanatait a Tapolcai Média kamerája rögzítette, így az hamarosan a városi televízióban és a Tapolcai Média online felületein is látható, hallható lesz. /Töreky L./

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kultúra házától a Szőlőszedő lányig – Irodalmi séta a Magyar kultúra napja alkalmából

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |