80 éve, 1943. január 12-én a Don folyó nyugati partján előretörő szovjet voronyezsi front csapatai áttörtek a Magyar Királyi Honvédség 2. hadserege által őrzött, nagyjából 210 kilométer hosszúságú frontszakaszon. A 120 ezer magyar katonára nézve tragikus esemény évfordulóján öt tapolcai helyszínt, emlékművet érintő fáklyás vonulással, gyertyagyújtással, koszorúzással, történelmi, helytörténeti visszatekintéssel emlékezett Tapolca város.

 

 

 

 

– Ez a nap és az áttörést követő események következményei példátlanok a magyar történelemben. Sem előtte, sem azóta, ilyen rövid idő alatt, ilyen sok magyar katona nem vesztette életét és nem tűnt el a harci cselekmények következtében. Az eseményekre a katasztrófa szó teljes mértékben helytálló. Ma az ott szolgálatot teljesítőkre emlékezünk, köztük Tapolca akkori katona fiataljainak színe virágára, akik tekintélyes létszámban vettek részt a harcokban – hangsúlyozta Hangodi László történész, főmuzeológus a január 12-i emlékséta félszáz résztvevője előtt a Templom dombon, a Szent István szobornál. A város önkormányzata által szervezett, 1943 lépés elnevezésű esti fáklyás emlékséta erről a helyszínről indult, a Fő téri Szentháromság szobornál, később a Hősök terén álló Szomorú történelmünk és az I. Világháborús Katonai Emlékműveknél folytatódott.

 

 

 

Hangodi László a felsorolt helyszínek mindegyikén a korabeli események helytörténeti vonatkozásait vette górcső alá, a hősöknek kijáró tisztelettel megemlékezve az 1940-es évek elején még 7500 lelkes Tapolca nagyközség lakosságát érintő áldozatokról. A történelmi séta a régi temető melletti katonai emlékparkban ért véget, ahol a II. világháborúban hősi halált halt katonák emlékoszlopánál Antalóczy Zoltán, a Tamási Áron Színtársulat vezetőjének szavalatát követően, Csonka Nándor atya mondott imát a Doni áldozatokért. – Vannak válaszok? Tudunk válaszokat adni az ártatlan, kioltott életekért, arra a kérdésre, hogy miért? Azt gondolom imára kulcsolt kézzel, ha válaszokat nem is, de talán békét találhatunk – fogalmazott az esperes, plébános atya. /Töreky L./

 

 

80 éve történt tragédia- Fáklyás emlékséta Doni hőseink tiszteletére

| hírek, honvédelem, közélet, kultúra, Múltidéző |