Élete legnagyobb kalandjára készül Lakatos Róbert, aki két budapesti társával együtt arra vállalkozott, hogy motorral tesz meg egy közel 5000 km-es túrát a Himalája érintésével.

 

Az indulás előtt pár nappal hívtam Róbertet, hogy szeretnék vele interjút készíteni. Nagyon készséges volt és mondta, hogy szívesen mesél terveiről, de a kamera ne forogjon, majd csak hazaérkezése után. Először nem értettem, miért ez az ódzkodás, hiszen nem mindennapi túrára készül és erről a legtöbb ember mindenkit tájékoztatni szeretne még indulás előtt, de aztán a beszélgetés közben megértettem miért volt ez a kérése. Nem mindennapi út áll előtte, tulajdonképpen motorral ezt az utat magyar ember még nem teljesítette.

 

Lakatos Róbert embert próbáló vállalásához Dobó Zoltán polgármester is sok erőt és kitartást kívánt fotó: helyszíni

 

Az útnak hatalmas a rizikó faktora és a tervek akár kártyavárként omolhatnak össze. Elérkezett az interjú napja, egy nappal az indulás előtt. Robi készülődik, pakol a másnapi indulásra. Széles mosollyal fogad, majd hellyel kínál és belekezd a mesélésbe. Első nap megérkeznek repülővel Abu Dhabiba, majd átmennek Új Delhibe, ahol átveszik a motorokat. Ez az első pont, ahol meglepettségem kifejezem. Tehát bérelt motorral teszik meg a távot. Royal Enfield Himalayan motorokat bérelnek, elmondása szerint megbízható, jó motorok, 2021-es modellek. A motorhoz úgymond „jár” assistans szolgáltatás, azonban ezt elég nehezen tudják esetlegesen érvényesíteni a Himalája útvesztőiben, ezért Robi úgy indul neki az útnak, hogy minden rendben lesz. Napi 10-12 órát terveznek vezetni, ezért nincs előre lefoglalt szállásuk, nem tudják, hol éri őket az este és azt sem, hogy ott milyen körülmények fogadják őket. Egyetlen hálózsákot pakolt, na, nem azért, hogy az útszélén abban aludjon, hanem ha olyan szállást sikerül csak találni, ahol a körülmények nem az európai ember higiéniai elvárásainak megfelelőek, akkor ezzel a hálózsákkal növelje komfortérzetét. Az üzemanyagellátás is kérdéses ezekben a régiókban. Robi bizakodó és úgy véli, minden akadályt melyet az élet gördít elé meg kell oldaniuk és meg is fogják. Tervezik, hogy a K2 közvetlen közelében motoroznak, szeretnének az Annapurnához is eljutni, azonban a navigációs rendszer ezekre a területekre nem tervez útvonalat, ezért mindent maguknak kell felfedezniük. Egyetlen biztos pont és dátum van útjukban, szeptember 17-én visszaindul a repülőgépük. Hogy addig mi történik velük, merre járnak, milyen lesz az útjuk, a Jóisten kezében van. Lakatos Róbert Facebook oldalán lehetőségeihez mérten naplózza túrájukat, azonban a legtöbb helyen, amerre járnak, térerő sincs.

 

Átvették a motorokat, indulhat a kihívás fotó: Lakatos Róbert

 

Utolsó információ róluk, hogy leszállt a gépük az Egyesült Arab Emirátusokban és átvették a motorokat Új Delhiben. Útra keltek… /hg/

 

A világ legveszélyesebb útján motorozik Lakatos Róbert

| hírek, sport |