Tapolca sporttörténeti képeskönyve címen nyílt kiállítás augusztus 20-án a Tamási Áron Művelődési Központban. Az N. Horváth Erzsébet által gyűjtött és rendszerezett tárlat a város több mint 100 éves sporttörténelmét mutatja be. Relikviák, érmek, kupák és korabeli újságcikkek teszik teljessé a kiállítást, mely szeptember 9-ig látogatható.

 

Az egybegyűlteket Takács Gábor, a TIAC VSE leköszönt elnöke köszöntötte, aki elmondta, a tavalyi nagy sikerű TIAC kiállítás megvalósítását követően gondolták úgy, hogy nem csak az egyesület érdemli meg, hanem az egész tapolcai sportélet, hogy dicső múltjáról megemlékezzenek.

 

Sport- és kortörténeti kiállítás nyílt a TÁMK-ban fotó:Havasi

 

Felkérte N. Horváth Erzsébetet, hogy 100 év sport című könyvét alapul véve szerkessze meg a kiállítás anyagát. Erzsi néni elmondása szerint, nem szokványos kiállítást álmodott meg, ahol az eredeti fényképek rosszul tűzött gombostűkkel rendszertelenül állnak egymás mellett, hanem egy évtizedek múlva is használható nagy méretű képeskönyvet.

 

Sok érdekességet és a feledés homályába veszett történelmi tényt ismerhetnek meg az érdeklődők fotó: Havasi

 

A könyv 2008-as megjelenése óta eltelt újabb 14 év, melynek történéseit, eseményeit dokumentálni kellett, hiszen rengeteg dicső sporteredmény született ezen időszak alatt is. A kiállított fényképek és korabeli újságcikkek mellett, igazi kincseket, relikviákat is megcsodálhatnak a nézők, így többek közt láthatják Szalay Gyöngyi díjait, érmeit, Bolla József kupáit vagy épp a TIAC trófeáit.

 

Szalay Gyöngyi díjai is testközelből tekinthetők meg fotó: Havasi

 

N. Horváth Erzsébet törekedett arra, hogy ne csupán akciófotók szerepeljenek a paravánokon, hanem lehetőleg minél több csapatfotó, mely ismerősöket, ősöket ábrázol, így érzelmeket vált ki a nézőkből. Takács Gábor háláját fejezte ki Dr. Navracsics Tibor miniszter úr támogatásáért, melyet egy 10-es számú TIAC mezzel honorált.

 

Takács Gábor: “-A TIAC sztárjátékost igazolt.” fotó: Havasi

 

A tárlat megvalósítása része a VCA-KP-1-2022/4-000933 sorszámú projektnek, melyet a Városi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” kiírásra nyert az egyesület, “Kulturális és Sport programok a TIAC VSE szervezésében, fiataloknak és időseknek egyaránt” címmel a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. /hg/

 

„Csak az marad meg belőlünk, amit szétosztunk”

| hírek |