Pálinkás József atomfizikus, egyetemi tanár, korábbi oktatási miniszter, a 2020 őszén megalakult és az ellenzéki összefogáshoz csatlakozó  Új Világ Néppárt elnöke, az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltje tartott sajtótájékoztatót ma a TÁMK-ban. A politikus, akinek hitvallása szerint a politikának szolgálatnak és nem üzletnek kell lennie, arra kérte a választókat, hogy helyben az ellenzéki összefogás jelöltjét, Rig Lajost támogassák a közelgő országgyűlési választásokon. 

 

 

Pálinkás szerint, ha győz az ellenzék, többek között a kormány tevékenységét valóban ellenőrző parlamentre és az önkormányzatiság szabadságának visszaadására lesz mód Magyarországon. – Egy olyan országban lenne jó élni, ahol a személyi és intézményi autonómia érvényesül, ahol az embereknek nem kell attól félniük, hogyha elmondják a véleményüket a parlamenti képviselőjüknek, a kormányhivatal vezetőjének, a miniszternek, vagy bárkinek, hogy “ez így nem jó”, akkor abból majd egzisztenciális problémáik lesznek.  Az önkormányzatoknak vissza kell adni minden olyan jogkört, amelyet az el tud látni. Csak amit nem tud ellátni a település az kerüljön az államhoz, vagy a megyéhez. Az önkormányzat az, amelyik pontosan látja, hogy mire van szükség helyben akár az idősgondozás, vagy éppen az oktatás területén. Az oktatás korábban egy eszetlen centralizáció, majd a tankerület feldarabolásának áldozata lett. Mi azt mondjuk, hogy minden olyan jogkört vissza kell adni az iskolák igazgatóinak, amelyeket ők, mint vezetők el tudnak látni. Megengedhetetlen és ostoba  dolog, hogy egy igazgatónak nem álljon módjában megoldani egy villanykörte vagy egy oktatótábla cseréjét. Ez egy kicsit olyan, mintha a családnak a házmestertől kéne engedélyt kérni, hogy kicserélje a lakásban kiégett izzót- példálózott a politikus.

 

 

Pálinkás szerint, autonóm emberekre van szükség, akik saját jogon, a parlamenti helyért megküzdve kerülnek be a parlamentbe, nem pedig azért mert egy párt áll mögöttük. Legyen igazi verseny a helyekért, ahol valóban a helyben lakók érdemek alapján kiválasztják a számukra megfelelő képviselőt- fogalmazott Pálinkás, majd a 2022-es választáson Rig Lajos személyét  ajánlotta a választók figyelmébe. – Mi,  az Új Világ Néppárt 30 jelöltet indítunk országosan. Mivel pártunk és a Jobbik programja és céljai  jelentős mértékben átfedésben vannak, ezért úgy gondoljuk, hogy a parlamentben is jól tudunk majd együttdolgozni. Rig Lajos megköszönve a támogatást elmondta, hogy vannak közös stratégiák és célok akkor is, ha nem mindenben értenek egyet az ellenzési pártok. Az esetleges véleménykülönbségek viszont  demokratikusan áthidalhatóak és csak javíthatnak az ország helyzetén- fogalmazott. /tl/

 

Pálinkás József: Vissza kell állítani a normális működést, autonóm intézményekre és emberekre van szükség

| hírek, politika |