Intézményi közösségi szolgálat keretében, a tapolcai zsidó temető takarításán dolgozott egy osztálynyi batsányis gimnazista pénteken kora délután. A temetőt körbeölelő magas kőkerítés egy sikeresen elnyert pályázatnak köszönhetően újult meg a közelmúltban, ehhez a projekthez kapcsolódott a diákok társadalmi munkája.

 

Tapolcai gimnazisták hallgatják Vidosa Károlynét a tapolcai izraelita temetőben, majd szerszámot ragadtak

 

Vidosa Károlyné és Vidosa Márta Szonja a helyi izraelita hitközség és a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület nevében fogadta Riba Erzsébet osztályfőnök osztályát. A  diákok mielőtt munkához láttak volna, kísérőik által történelmi, helytörténeti ismereteket is szerezhettek. Így némi képet alkothattak a tapolcai izraelita temetőben nyugvó prominens személyekről, de számos,  a zsidóságot érintő általános és helytörténeti érdekességgel és ismeretanyaggal is gazdagodtak, többek között az izraelita temetkezési szokásokat, rituálékat is megismerhették- tudtuk meg Vidosa Márta Szonjától. Riba Erzsébet tanárnő szerint,  a fiatalok ebben a környezetben sokkal könnyebben fogadnak be ismereteket, az iskola falain belül  megszokottnál nagyobb érdeklődést mutatnak a múlt, a történelem iránt, ami későbbi tanulmányaik folyamán is jól hasznosulhat.

 

Volt és még lesz is feladat bőven a falakon belül

 

A jól végzett munkát követően a tapolcai gimnazisták a szervezők Vidosa Károlyné (piros szemüvegben a kép közepén) és Vidosa Márta Szonja (ásványvízzel a kezében), jobb oldalon, elöl Riba Erzsébet osztályfőnök.

 

Vidosa Károlyné lapunknak elmondta, az elmúlt időszakban a tapolcai zsidó temető rendbetételének ügye a Tapolcai Városszépítő Egyesület Nőklubja, illetve annak vezetője Varga Károlyné révén kapott lendületet, félszáznál is több szorgalmas tapolcai, tenni akaró  ember vett részt a munkálatokban, amelyeket önkormányzati és pályázati források segítettek. A hosszú éveken keresztül elhanyagolt temetőben így közel 150 síremlék bukkanhatott elő a vadnövényzetből, különleges szépségű sírkövek tucatjait emelték ki az enyészetből, állították fel  és tették látogathatóvá a civilek és a szakemberek. A MAZSIHISZ, mint a temető tulajdonosa, az ország sok zsidó temetőjét igyekszik rendben tartani, pénzeszközeik ehhez szűkösek, így társadalmi összefogás nélkül aligha lett volna lehetséges idáig is eljutni. Jelenleg az jelenti a legfőbb kihívást, hogy az elkövetkező hónapokban, években miképpen biztosítható a kulturált állapotok fenntartása a temetőkertben. Ez idáig a helyi összefogás és segítőkészség példaértékű volt. Legutóbb például a temetőben összegyűlt több konténernyi építési és egyéb hulladékot szállította el egy vállalkozó saját költségén, de a tapolcai önkormányzat is több alkalommal  segítette a munkálatokat. Várhatóan a tapolcai gimnazisták sem először és utoljára segítik az értékmegőrző munkát. /tl/

 

Nagy munka volt, mind a takarítás, mind a fal megépítése az elmúlt időszakban

 

Dolgoztak, de tanultak is a helyi izraelita temetőben

| hírek, hitélet, közélet, oktatás |