A Tamási Áron Művelődési Központ amatőr Színjátszó Klubja Szakonyi Károly Adáshiba című szatirikus vígjátékát vitte a TÁMK színpadára a hét első két napján. Az 1970-ben született és nemzetközi karriert befutott Szakonyi komédia groteszk  kor- és társadalom tükör a mű születése időszakából, másrészről aktualitás abban az értelemben, hogy a darab világosan rámutat, miként juthattunk el a jelen viszonyokig.

 

Egy sikeres előadás utolsó pillanata. Újra közönség előtt a Tamási Áron Művelődési Központ Amatőr Színjátszó Klubjának tagjai /fotók:tl/

 

Először is dicséret jár Havasi Gábor klubvezetőnek és csapatának, hogy nem a könnyebb utat választották, hanem egy olyan darabot találtak, amely mondanivalójában modern, mégis szórakoztató, ugyanakkor túlmutat a populáris nevettetés sémáin.  A történetre részletesen nem térnék ki, talán elég az, hogy a Bódog család életében a televízió bámulása, annak okoskodó kommentálása és az egymás iránti érzéketlenség  átveszi az uralmat a valóság, az ünnepek célja és meghittsége, továbbá a megoldásra váró  problémák felett.

 

Emberfiben csak Imrus ismeri fel a szellemi-lelki  felszabadítót, de rá sem hederít senki, ezért továbblép…

 

Olyannyira, hogy a sokatmondó nevű, Jézust idéző Emberfi megjelenése, szép jövőt ígérő ideái és csodatételei (Szűcs úr rokkant kocsiból történő csodálatos felállítása” és egy világméretű televíziós adáshiba előidézése) sem zökkentik ki a családot az ostoba, egymást vádoló, frusztrált, elégedetlen, vagy éppen szentimentális “múltban élésből”. Ez így pedig valljuk be, sokkal inkább groteszk, gyakran fájdalmas, és legkevésbé humoros miliő, amelyből nevetést és mélyebb tanulságok levonását egyszerre inkább csak a profi színészek képesek kifacsarni a szórakozni vágyó publikumból.

 

A TV adás minden problémánál és örömnél  érdekesebb a Bódog családban…

 

Havasi Gábor csapatának is ez a célja – és ez cél a hivatásos társulatok művészi profizmusát helyenként megidéző módon- teljesül is a színpadon. Baracskai László (Bódog úr), Dominek Ilona (Bódogné), Korponai Kitti (Bódog Vanda), Réwész Dávid (Bódog Dönci), Tóth Edit (Saci, Bódog Dönci férje), Havasi Marcell (Bódog Imrus), Fiam Kristóf (Emberfi), Antalóczy Zoltán (Szűcs úr a család rokkant, tolókocsis barátja) szerepeikben látszólag mély átéléssel, hitelesen és otthonosan mozogtak. /Töreky László/

 

Adáshiba-avagy a közömbösség megöli a legszebb eszményeket is

| hírek, kultúra, színház |