Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, a 2021-es ellenzéki előválasztáson, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök jelöltje tartott sajtótájékoztatót szombaton a TÁMK-ban. Az önmagát csalódott jobboldali konzervatívként jellemző ellenzéki politikus bejelentette, hogy Veszprém megye 3-as számú választókerületében Rig Lajost támogatják a 2022-es országgyűlési választáson, és erre kérte híveit is a szavazóurnáknál. Ugyanakkor egyéni politikai nézeteit, elképzeléseit, polgármesteri munkájának tapasztalatait is megosztotta a jelenlévő ajkai és tapolcai újságírókkal.

 

Márki- Zay Péter és Rig Lajos a TÁMK-ban tartott sajtótájékoztatón /fotók:tl/

 

A Tapolcai Média kérdésére válaszolva elmondta, hogy Tapolcán járva és az emberekkel találkozva azt tapasztalta, hogy viszonylag elégedettek a városvezetéssel, de problémáik vannak az országos képviselettel, konkrétan a jelenlegi országgyűlési képviselővel, aki körül – mint hallotta- érik egy korrupciós botrány. – Az emberek itt úgy gondolják, hogy a szomszédos Sümegre például a milliárdos várrekonstrukciós projekt révén több pénz jut, Tapolcára viszont politikai okokból kevés uniós és kormányzati forrás érkezik, mert pártállás szerint osztogatják a pénzt. – Mintha valamiféle kommunista pártállamban élnénk. Orbán Viktor egyetlen rendelettel kompenzálta a Fidesz vezetésű megyei jogú városok veszteségeit, fejenként átlagban 1.35 milliárddal 2020 december 24-én, hajnalban. Egyetlen ellenzéki vezetésű városnak nem adtak, ez védhetetlen és megmagyarázhatatlan volt fideszes ismerőseim szerint is, igaz nem szóltak ellene semmit nyilvánosan… Márki-Zay szerint, eddigi munkáját megismerve Rig Lajos a legalkalmasabb jelölt arra, hogy a változás érdekében legyőzze a kormánypárt helyi emberét, hiszen egyszer már tudott győzni a körzetében és ha 2018-ban is létrejött volna az  ellenzési összefogás, akkor megismételhette volna a győzelmet. A választás esélyeit latolgatva elmondta, ahhoz, hogy az emberek nagyobb része az ellenzék mellé álljon, még néhány “peremfeltétel” hiányzik, de a pártok dolgoznak ezeken. – Az országnak az a harmada, amely a Fideszre szavaz, lassan olvadni látszik, azoknak a hangja pedig, akik azt mondják, hogy  “most már elég,  váltsuk le ezeket”, viszont erősödik. A választás azonban most is azon az egyharmadon fog múlni, akik bizonytalanok, akik hozzám hasonlóan ez idáig egyetlen pártnál sem találták meg azt az értékrendet, amit szeretnének viszontlátni hatalmi szinten- fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője és miniszterelnök jelöltje.

 

Márki-Zay Péter: Én azt szeretném, ha 2022-ben az ellenzék nyer, akkor ne a Fideszt váltsa le, hanem a bűnözőket. 

 

Szerinte leginkább saját példája bizonyítja, hogy nincs nyerhetetlen körzet. – Hódmezővásárhelyen 66 százalékos részvétel mellett nyertünk választást, miközben az országban 48 százalék volt ez az arány. Ha az országos átlagot hozzuk, akkor most nem én vagyok a polgármester. Hiteles jelöltek kellenek, hiteles programokkal, hogy megszólíthassuk azt az egyharmadot, amely ma  még bizonytalan. Ha ez sikerülne, akár kétharmada is lehetne az ellenzéknek- adott hangot véleményének a politikus. Márky- Zay Péter újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, Hódmezővásárhelyen már a választást követő első másfél évben megvalósult a programban megígért változások kétharmada. Például a 2000 forintért kiváltható városkártya használatával  gyakorlatilag ingyenessé tették  az óránként közlekedő buszjáratokat, szemben a korábbi 56 ezer forintos bérlettel. – Számos egyéb pozitív irányú változtatás mellett, a tízmilliárdnyi megörökölt adósságból ötöt visszafizettünk, miközben a vállalkozók adóját 30 százalékkal csökkentettük, az országban legmagasabb építményadót pedig eltöröltük. Konkrét eset, hogy nálunk egy vállalkozó ma annyiért telepít hat darab kamerát, mint a Fidesz idején telepítettek korábban egyetlen darabot…. Mi Hódmezővásárhelyen nem a fideszeseket váltottuk le, hanem a tolvajokat. Minden téren tiszta versenyt hirdettünk, aminek eredményeként gyakran ugyanazok, akár fideszes vállalkozók nyerték el a munkákat, de valamiért jelentősen olcsóbb ajánlatokkal. Én ezt az utat ajánlom az országnak, azt, hogy okosnak kell lenni és nem lopni! Azt láttam, hogy amíg más településeken nem volt elszámoltatás, addig Lázár János eddig 22 millió forintot fizetett egy önkormányzattól ellopott kastélyút után. Nálunk feltártuk a visszaéléseket, elszámoltattuk és nyilvánosságra hoztuk a pozíciójukkal visszaélő önkormányzati dolgozók neveit is. Igaz, az ügyészség gyakran nem az igazság felderítésén munkálkodott, hanem mentegette a bűnösöket, gyakran nyomozás nélkül zárt le nyilvánvaló eseteket is. Érveink, a tények azonban jól dokumentáltak, remélhetőleg rendezésükhöz megérik a jogállam Magyarországon. Én azt szeretném, ha 2022-ben az ellenzék nyerne, akkor ne a fideszeseket váltsuk le, hanem a bűnözőket. Azokra pedig továbbra kis számítsunk, akik nem a pártjukat, hanem az országot, közösségüket szolgálták. Ellenben a bűnözőket ellenzéki oldalon sem fogjuk eltűrni! – hangsúlyozta Márki-Zay, akinek véleménye szerint “a kiút nem balra és nem jobbra van, hanem kizárólag felfelé” . /tl/

 

Márki-Zay: “Mi nem a fideszeseket váltottuk le, csak a tolvajokat”

| hírek, politika |