Szombaton ünnepélyes keretek között átadták Tapolca- Diszel településrész közelmúltban felújított közösségi épületét, amely a jövőben mint házasságkötő terem is elérhető lesz a tapolcai és diszeli lakosok számára.  A szalagot Dobó Zoltán polgármester, Tóth Bálint önkormányzati képviselő és Soós Attila a kivitelező Vektorbau Invest ügyvezető igazgatója vágta át. Az épületet dr. Renner Sándor plébános szentelte fel.

 

Megnyitásra várva  /Fotók: tl/

 

Az épület felújítása régi óhaja a diszelieknek, hiszen az utóbbi évtizedben meglehetősen leharcolt állapotba került a településrész kiemelten fontos közösségi színtere. A megvalósítást a ház felújítására és energetikai korszerűsítésre elnyert 45 milliós TOP-os CLLD pályázat, a tapolcai önkormányzat által biztosított források, illetve a Rockwool Kft. több milliós társadalmi felajánlása tette lehetővé.

 

A Péni Béla karnagy vezetésével működő Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar a szabadtéren tartott fontos események elmaradhatatlan szereplője

 

Az épület tetőszerkezetét kijavították, minőségi szigetelést, külső és belső  színezést, korszerű nyílászárókat, továbbá igényes belsőépítészeti felújítást, új, akadálymentes bejáratot, öltözőt, vizesblokkot és például korszerűen felszerelt konyhát is kapott a ház az építőipari munkálatok során.

 

Tóth Bálint Diszel városrész képviselője, Dobó Zoltán polgármester és Soós Attila a Vektorbau Invest Kft. igazgatója

 

Dobó Zoltán polgármester a szalag átvágása előtti pillanatokban arról beszélt, hogy egy település életében jelentős esemény, ritka lehetőség egy-egy a közösségi épület létrehozása, vagy megújulása. – Mi ezt a lehetőséget megragadtuk 40 évvel a kultúrház megépítése után. Ha meg akarjuk fogalmazni, hogy mitől gazdag egy település, akkor számtalan dolgot fel tudunk sorolni. Például amikor egy közakaratból, közadakozásból, illetve az ott élők munkájából épült kultúrház előtt állunk. Diszel község lakossága évtizedekkel ezelőtt úgy döntött, hogy szüksége van egy közösségi házra. Mi ezt a fonalat most felvettük és támogattuk, hiszen azt szeretnénk, ha a helyi kultúrház következő negyven éve legalább olyan sikeres lenne, mint az a néhány év, amikor a diszeliek összefogtak és létrehozták azt – fogalmazott. A polgármester hozzátette, a kultúrház megújulása ezúttal funkciójának bővülését is hozta, hiszen az épület mostantól házasságkötő teremként is szolgálja a helyi lakosságot.

 

Építette Diszel lakossága 1960-ban, felújította a város 2021-ben-hirdeti az emléktábla

 

Az ünnepi beszédet követően Tóth Bálint önkormányzati képviselő és a város polgármestere leleplezte a főbejárat közelében elhelyezett emléktáblát, majd Dobó Zoltán a város nevében  köszönetét fejezte ki a Csobánc Művelődési Ház korábbi vezetőinek, közművelődési szakembereinek:  Busa Andrásné Zsuzsannának, Simon Lászlónak és Bognár Ferencnek.

 

Simon Lászlónak és kollégáinak, Busa Andrásnénak és Bognár Ferencnek, azaz a művelődési ház korábbi vezetőinek  is megköszönte a város a múltban végzett munkát. Fotónkon Simon Lászlónak gratulál Dobó Zoltán polgármester

 

A megújult kultúrház jelképes kulcsait ezt követően adta át Soós Attila a kivitelező Vektorbau Invest Kft.  nevében Dobó Zoltán polgármesternek, aki azt  szimbolikusan a diszeli gyermekeknek adta tovább.

 

A diszeli gyerekek vehették át végül a megújult kultúrház jelképes kulcsait

 

Az ünnepélyes szalagátvágást követően áldotta meg dr. Renner Sándor plébános az épületet. A plébános, mint a diszeli közösség lelkipásztora prédikációjában rávilágított arra, hogy a templom mellett egy kultúrház is a helyi identitás alapját jelenti, áldás jár tehát azoknak az embereknek is, akik szellemi vagy fizikai munkájukkal megépítik vagy megújítják azt.

 

Akik az elsők között tekintették meg az épületet

 

dr. Renner Sándor plébános felszenteli  a megújult Csobánc Művelődési Házat

 

A hivatalos átadási ceremónia után a jelenlévők birtokba vették az épületet, majd megtekinthették az alkalomra elkészült Gelencsér Ferenc Emlékkiállítást. A délután és az est folyamán zajló kulturális, szórakoztató rendezvényeken a Basic Táncstúdió fiataljai, a Csobánc Népdalkör, a Tapolcai Musical Színpad tagjai léptek színpadra, de műsort adott a Batsányi Táncegyüttes is. Az eseményt többek között solymász bemutató, gasztronómiai és gyermek programok színesítették, este pedig a  Silver Band közreműködésével bállal zárult a nap. /tl/

 

Újjávarázsolták és átadták Diszelben a Csobánc Művelődési Házat

| gazdaság, hírek, közélet, kultúra |