30 éve szabadon- címmel nyílt kiállítás pénteken a Fő téren. A körbejárható, szerelt fémállványzaton elhelyezett 13 magyar és angol nyelvű tabló időrendben mutatja be, hogy miként jutott el a kelet-európai térség, köztük Magyarország a szocialista, kommunista diktatúrától a rendszerváltozásig. A már több hazai városban bemutatott, Tapolcán november 2-ig megtekinthető szabadtéri  tárlatot az időjárásra való tekintettel a városi moziban nyitotta meg Dobó Zoltán polgármester és Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze.

 

 

Dobó Zoltán polgármester

 

Dobó Zoltán elsősorban tizenévesen átélt személyes élményeit osztotta meg az előző politikai rendszerrel kapcsolatban, végül feltette a kérdést, hogy vajon 30 évvel a rendszerváltás után, valóra váltak-e azok az álmok, elképzelések, amelyek az elképzelt nyugati mintájú  jólét eljövetelének hitére épültek.

 

 

Balogh Gábor történész

 

Balogh Gábor szerint,  a rendszerváltozással és mindazzal ami akkoriban történt Európában foglalkozni kell. – 1945 után azt az ígéretet kapta a szovjetektől ez a térség, hogy most aztán eljött a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Ezzel szemben Sztálin halála után három hónappal már felkelések vannak az NDK-ban, három évvel később Lengyelországban, majd Magyarországon, később Csehszlovákiában…fogalmazott a Terror Háza Múzeum történésze, aki a rendszerváltáshoz vezető történelmi utat vette górcső alá. Beszédét  Varga Bélának  a nemzetgyûlés volt elnökének gondolatával  zárta: ” a szabadság nem körülmény, hanem feladat”.

 

A nagy politikai, társadalmi fordulat képei

 

Csépai Eszter színművész és zenész partnere Cseh Tamás dalaival idézték meg a 70-es, 80-as évek értelmiségének lelki kilátástalanságát  

 

A felszólalásokat követően egy igényes irodalmi, zenés összeállítást tekinthettek és hallgathattak meg a jelenlévők. Cseh Tamás már saját korában kultikussá vált dalai szólaltak meg Csépai Eszter színművésznő és az őt gitáron kísérő partnere értő tolmácsolásában. /tl/

 

Tablókon mutatják be a rendszerváltás időszakát, történéseit

| hírek, kultúra, politika |