A gyalogos közlekedés biztonságát jelentősen növelő SafeCross Okos Zebrát  adtak át a Juhász Gyula utca és a Bem utca kereszteződésénél a mai napon. Az első ilyen rendszert Tapolcán 2019-ben, az Ady Endre utcában, a Bárdos Lajos általános iskola mellett építették ki, azóta ott – a korábbi évektől eltérően-  nem történt baleset.

 

Különösen reggelente, de szinte egész nap nagy forgalmat bonyolít a Juhász Gyula utca és zebrája

 

A Generáli a Biztonságért Alapítvány és Tapolca város  közös projektje ezúttal egy olyan gyalogátkelőhelynél valósulhatott meg, amelyen átlagban napi hatezer autó, háromszáznál is több teherautó és nagyjából másfélezer gyalogos  halad keresztül egy átlagos hétköznapon.

 

Dobó Zoltán, Szűcs Alfréd és Kis Kádi Gábor a projekt záróeseményén, az átadáson  /fotók:tl/

 

A város nevében Dobó Zoltán mondott köszönetet a 2.8 millió forintba kerülő beruházás költségeinek 50 százalékát biztosító Generali a Biztonságért Alapítványnak. A polgármester szerint, Tapolca immár második okos zebrája a város egyik legforgalmasabb,  és ebből adódóan egyik legveszélyesebb helyén szolgálja a közlekedésbiztonságot.

 

 

 

Kis Kádi Gábor, a Generali a Biztonságért Alapítvány területi igazgatója elmondta, a statisztikák szerint évente mintegy 1000 embert ütnek el országszerte.  – Alapítványunk fő célkitűzése a baleset-megelőzés, a gyalogosok védelme. Ennek érdekében  2018 óta 30 okos zebra létesítését támogattuk  50 millió forint értékben- hangsúlyozta.

 

Már a zebrára lépés előtt érzékeli a rendszer az áthaladni szándékozó gyalogosokat

 

Szűcs Alfréd projektvezető, a tervező és kivitelező Pearl Enterprises Kft. munkatársa arról beszélt, hogy a rendszert úgy alakították ki, hogy a gyalogos megjelenését, mozgását már a zebrára lépés előtt érzékelje és a LED fényforrások időben történő bekapcsolásával figyelmeztesse és lassításra vagy megállásra ösztönözze a gépjárműveket. Megtudtuk, jelenleg  114 hasonló rendszer működik az országban. /tl/

 

Fényével figyelmezteti az autósokat a város második okos zebrája

| hírek, önkormányzat |