A leterhelt hazai egészségügyi rendszer miatt, egy város, különösen egy vidéki kisváros egészségügyi ellátottsága ma már elképzelhetetlen olyan magánrendelések nélkül, amelyek magas színvonalon, napokon, esetleg néhány héten belüli időpontot biztosítva képesek a különböző betegségeket diagnosztizálni.

 

A szemészet, az állami keretek között dolgozó szemész szakorvos munkája is olyan terület, amely az említett leterheltség okán ma már a szembetegségekre koncentrál, a gyakori látásélesség vizsgálat, a látáskorrekció meghatározása az optikákra, optometristákra hárul. Ez utóbbi szakma tapolcai születésű és bizonyára sokak számára ismert családnevű képviselője döntött úgy a közelmúltban, hogy magánrendelés keretében, egy komplex szemészeti szűrővizsgálattal, szűrőprogrammal kapcsolódik be szülővárosa egészségügyi ellátásába.

 

Farnady Judit tapolcai szűrővizsgálata sokak számára jelenthet kényelmes, bizonságos, gyors megoldást

 

Farnady Judit optometrista egy budapesti magánoptika tulajdonosaként nyitotta meg Tapolcán is a szemfenéki betegségek szűrésére, a látás vizsgálatára és szükséges korrekciójára szakosodott szakrendelőjét. Az optometrista a látszerésszel együttműködésben ugyan a szem fénytörési hibáinak szemüveggel, kontaktlencsével történő korrekcióját határozza meg és valósítja meg elsősorban, ám egy hazánkban még ritkaságnak számító berendezéssel arra is képes, hogy betekintést kapjon és felvételt készítsen a szemfenékről, annak pillanatnyi állapotáról (igaz, ezen szakma képviselője nem állíthat fel diagnózist). A szemfenék állapotának feltérképezése leginkább azon páciensek számára kulcsfontosságú, akik tudottan, vagy tudtukon kívül magas vérnyomásban, cukorbetegségben, vagy éppen makula degenerációban szenvednek.

 

 

A vizsgálatot egy szemész szakorvos pupillatágítás utáni szemrevételezéssel-, az optometrista viszont (a gép jelentős értéke miatt ma még korántsem elterjedt módon) az úgynevezett Fundus kamera alkalmazásával végzi, amelynek képét, eredményeit egy későbbi időpontban értékeli ki a szemészorvos. Farnady Judit lapunknak elmondta, az immár Tapolcán is elérhető komplex vizsgálat eredményei egy szűrőprogram keretében a Semmelweis Egyetem szemész szakorvosai elé kerülnek, ők értékelik ki azokat, állítják fel a végleges diagnózist és állítanak ki egy teljes értékű leletet. Ez a tény már önmagában is nagy biztonságot ígér, nem is beszélve arról, hogy így a vizsgálat teljesen érintés-,  és fájdalommentesen zajlik le az optometrista és a vizsgált személy által egyeztetett fél-egy órában. A vizsgálat minőségére, hitelességére jellemző, hogy kiváltja a szemfenéki elváltozásokkal kapcsolatos kötelező szemészeti és kontroll vizsgálatokat is- tudtuk meg. A fundus kamerás vizsgálat mellett, a korai zöldhályog betegség felismerésében elengedhetetlen szemnyomás méréssel, teljes körű látásélesség vizsgálattal és szemüveg rendelési lehetőséggel is kiegészül Farnady Judit optometrista, az Opticonic Optika tulajdonosának és munkatársainak tevékenysége. /Töreky László/

 

Amikor Tapolcán szűrnek és a Semmelweis Egyetem szemész szakorvosai távdiagnosztizálnak

| egészségügy, gazdaság, hírek |