Rig Lajos Magyarország 2021-es központi költségvetésének 24000 milliós kormányzati kommunikációra szánt keretét csökkentené, inkább tapolcai fejlesztésekre költene. Hangsúlyozta, a koronavírus járvány elleni védekezésre hivatkozva jelentős pénzt vont el a kormány az önkormányzatoktól, ezért is indokolt lenne bizonyos források átcsoportosítása a jövő évi büdzsében.

 

Az országgyűlési képviselő ennek érdekében számos módosító javaslatot fogalmazott meg és adott be a készülő költségvetési törvénytervezethez.

 

/fotó: archív alfahír/

 

A politikus lapunknak elmondta, a lakossági igények felmérésével, illetve azokat a városvezetéssel is egyeztetve alkotta meg beadványait, amelyek valós helyi problémákra, hiányosságokra reflektálnak. A módosító javaslatok között találjuk a Tapolca -Monostorapáti -Kapolcs -Káli-medence kerékpárút infrastruktúra-fejlesztését, illetve a Tapolca-Szigliget kerékpárút megvalósításhoz szükséges források bővítését. (Ez utóbbi esetében – az indítvány indoklása szerint-  a már elnyert összeg nem elég a megvalósításra.) Ha az országgyűlés elfogadná Rig Lajos módosító javaslatait, akkor megvalósulhatna a tapolcai Barackos lakóövezet úthálózat fejlesztése, a laktanyában ipari és szolgáltató telephelyek kialakítása, infrastrukturális fejlesztése és egy Egészségügyi Központ terve is, amely a korábbi rendelők és avítt épületek felújítása helyett, a védőnői hálózatot és a gyermekorvosi rendelőket helyezné egy komolyabb korszerűsítés után egy tető alá a korábbi szülészet épületében. Ezeken túl, Tapolca évtizedes csapadékvíz elvezetésének problémája mellett,  számos Szent György hegyi,  és Csobánc hegyi út hasonló jellegű gondja  is megoldódhatna a pénzügyi források átcsoportosításával. A kormányzati kommunikációra szánt 24 milliárdnyi összeg csökkentésével megvalósíthatóak lennének a tapolcai iskolák és óvodák szükséges fejlesztései is. Többek között a Kazinczy tagintézmény beázó tornaterme, korszerűtlen öltözője, a Bárdos székhelyintézmény kültéri pályái, a Járdányi zeneiskola nyílászárói is megújulhatnának. A Tapolcai Kertvárosi Óvoda tagintézményeinek fejlesztése is szerepel Rig Lajos módosító indítványai között. A Barackvirág óvoda tornaszobájának, illetve a Hársfa és a Szivárvány  tagintézmények energetikai felújítása, a Kertvárosi ovi udvarának bővítése és fejlesztése is a megvalósulhatna a képviselő szerint. A képviselő pénzforrást szánna Tapolca 220 darab  önkormányzati bérlakásának felújítására és egy nővérszálló kialakításra is, hogy az egyre magasabb albérleti árak terhe és a lakáshiány ne veszélyeztesse a város lakosság és szakember megtartó képességét. Ez utóbbi célra a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére szánt 182 milliárd forintból csoportosítana át a képviselő- derül ki a módosító indítványokból. Rig Lajos hozzátette, az említett fejlesztések megvalósításához szükséges forrás biztosításához kérte Fenyvesi Zoltánnak, a térség országgyűlési képviselőjének támogatását, azonban ő elutasította azt. /tl/

 

A képviselő tapolcai fejlesztésekre költene kormányzati kommunikációs kiadások helyett

| hírek, politika |