Az adóbevételek einstandolása, hosszú távon komoly problémákat jelent a városnak, amely szoros gazdálkodással, átgondolt, megfontolt helyi költségvetési politika alkalmazásával  jelenleg  még kezelhető pénzügyi, gazdasági nehézségeket jelent – mondta el a napokban a Tapolcai Média kérdéseire válaszolva Dobó Zoltán. A polgármester szerint,  a koronavírus járvánnyal összefüggő hatások még 2-3 éven keresztül biztosan éreztetik hatásukat a magyar gazdaságban és a hazai önkormányzatok életében egyaránt.

 

Ma már látjuk, hogy a város költségvetését miképpen érintette a koronavírus okozta helyzet- emelte ki a polgármester. – Ezekből a számokból az látszik, hogy az adóbevételek várhatóan jóval alacsonyabbak lesznek, mint az ilyen szempontból csúcs évnek tekinthető 2019-ben. 960 millió forint helyett, várhatóan mintegy 400 millió forinttal kevesebbet tudunk majd beszedni, ami drasztikus kiesést jelent. Komoly döntéseket kell meghoznunk!

 

 

– Elsősorban a fejlesztésekre szánt forrásainkat vesszük vissza, de – egyelőre kisebb mértékben – a személyi juttatásokat is érinti az intézkedéscsomag.  Friss információ, hogy az iparűzési adót 2021 áprilisig kell megfizetniük a magyar vállalkozóknak, ha ez igaz, ez is komoly nehézségeket okoz majd a város finanszírozásában. Tapolca általában 400-500 millió forintot tud szabadon felhasználni, döntően helyi jóléti kiadásokra. Hogy érzékeltessük a problémát, egy 4.5 milliárdos költségvetéshez képest talán nem tűnik túl nagy számnak a 110 milliós gépjármű adó bevétel kiesés, de ha ahhoz viszonyítjuk, hogy a szabadon elkölthető keretünk nagyjából 450 millió, akkor bizony igen jelentős veszteségről beszélünk.

 

 

Az elmúlt öt év gazdálkodása eredményeként tudtunk tartalékot képezni, de ez a pénz nem elég arra, hogy a kiesett bevételeket hosszú távon pótolni tudjuk . Arra kérem a város lakosságát, hogy amiként saját családjukban meghozták a szükséges döntéseket, például arról, hogy az idei nyár nem a külföldi, tengerparti nyaralásról fog szólni, hanem például a Balaton  jelenti majd a pihenést, úgy fogadják el azt, hogy a város is takarékosabb lesz.  Mostantól elsősorban intézményeink zavartalan működtetésére, a gyermekek és az idősek megfelelő szociális ellátására koncentrálunk egyéb jóléti kiadások helyett. A strand ügye, működtetésének felfüggesztése sem politikai kérdés. Az utóbbi időszakban számos belterületi és hegyi út újult meg, ennek a folyamatnak is egy időre gátat szab az önkormányzat pénzügyi helyzete, a tervezett útjavításokat átütemezzük. Az idei év költségvetési módosításán már dolgozott az apparátusunk,ahogy képviselőinktől is érkeztek javaslatok az átdolgozott  költségvetéshez. Összeállítanunk egy valamivel 300 millió forintot meghaladó megtakarítás csomagot, amelynek elfogadásáról  a testület hoz  döntést hamarosan.  A 2021-es év költségvetésével pedig a kormányzati szándékokkal összhangban már szeptember, október környékén, 90-95 százalékban kilakult formában előállunk. Mindenképpen el szeretnénk kerülni azt, amiről oly sok helyről hallani, hogy működési céllal kelljen hitelt felvennie a városnak.   /tl/

 

Kapcsolódó videó:

Vendégünk Dobó Zoltán polgármester. Téma a város anyagi helyzete, hogyan állunk, mire készüljünk?

Közzétette: Tapolcai Média – 2020. június 15., hétfő

 

Hogyan tovább? – Tapolca polgármestere a város gazdasági, pénzügyi helyzetéről

| gazdaság, hírek, önkormányzat |