A Tapolca és Vidéke Református Társegyházközség kirándulást szervezett Erdélybe. – Kóródiné Demeter Orsolya református lelkipásztor és férje, Kóródi István vezetésével Felsőháromszék és Brassó környékére látogattunk el autóbusszal június 10-16-a között – tájékoztatatta a Tapolcai Médiát Éderné Biczó Ibolya református gondnok, presbiter.

 

 

A résztvevő 50 ember kíváncsian várta a program szerint felkeresendő városokat, magyar vonatkozású történelmi helyszíneket. Szálláshelyük a Kovászna megyében található Alsócsernáton volt, ahol a hosszú utazás után jól esett a finom meleg vacsora, majd a pihenés. A program másnapján Gelencét keresték fel, ahol az UNESCO Világörökség részét képező katolikus templomot, majd a Szent Mihály hegyi római katolikus erődtemplomot csodálhatták meg. Kézdivásárhelyen a Dr. Csiha Kálmán püspökről elnevezett Református Gimnáziumot az igazgató úr mutatta be aaz anyaországi látogatóknak. Nem hagyták ki Brassót, a Fekete templomot sem – ahova engedéllyel, belépő díj nélkül – beléphettek és elénekelték közösen a 25. zsoltárt. Szinaja városában, amely már Erdély és Románia határán fekszik, a Peles kastély meglátogatása volt a program.

 

 

Ott csodálhatták meg a gyönyörű környezetben felépített román királyi rezidenciát. A feszített programjaik közé a lelkészasszony még betervezte a Perkő tetején megtartott néptánctalálkozót is, ahol különböző néptánccsoportok mutatták be programjukat. – A rendezvényen többek között a Ludas Matyiról készült táncjátékot is megtekinthettük. A Szent Anna tó – mely vulkáni eredetű krátertó – szintén belefért a programok közé, és említhetném még a Prázsmári erődtemplomot, a Brassó Pojanai felvonót is, ami a havasok csúcsára repített bennünket. Felejthetetlen élmény marad a szekerezés az esztenára, ahol friss sajtot és ordát kóstolhattunk. Élményekkel teli utunk utolsó állomása Nagyszeben volt, ahol városnézés, majd a nap fénypontjaként egy finom kávé várt ránk. Köszönet a szervezésért lelkipásztorunknak és férjének akik a jó időt is megrendelték, hiszen a frissítő esők ellenére a nap is kisütött bárhova mentünk – számolt be a kirándulás részleteiről Éderné Biczó Ibolya. /tl/

 

Mesés hét a székelyek és szászok földjén

| hírek, közélet, kultúra |