A tapolcai városi múzeum – az elmúlt évek hagyományait hűen követve – idén is csatlakozott az országos Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. A szombati esemény érdekessége volt, hogy a futball iránt érdeklődők sem maradtak szellemi táplálék nélkül. Előzmény: a németországi foci eb-hez igazította az eseménysorozat tematikáját a (fő támogató) Kulturális és Innovációs Minisztérium.

 

 

A 2024-es tapolcai Múzeumok Éjszakájára érkezett érdeklődőket már 17 órától Farkas Mihály gitárművész játéka fogadta a múzeumkertben. Közben az épületben, az ódon falak között családias hangulatú kézműves foglalkozások zajlottak, de sokak örömére előkerültek a népszerű óriás puzzle kirakók is.

 

 

A leginkább felnőtteknek szóló “gólpassz” témához lazán, vagy éppen szorosan kapcsolódva négy előadást hallgathattak meg az esti órákban az érdeklődők. A partvonalon túl – Beszterce vidéki templomsorsok címmel dr. Décsey Sándor a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója mutatta be a közelmúltban lezajlott erdélyi templomfelfedező útjának tapasztalatait és tanulságait.

 

 

Hangodi László főmuzeológus a hajdani tapolcai repülősök labdarúgó csapatának felkutatott történetét osztotta meg hallgatóságával. Németh István Péter költő, műfordító, irodalmár pedig Tapolca 60-as, 70-es évekbeli futball életének szemtanújaként, leginkább személyes élményeiből állított össze egy gazdag és szórakoztató előadást.

 

 

Nagy várakozás előzte meg Bognár Tamás élvonalbeli labdarúgó játékvezető megjelenését. A téma természetesen a futball maradt, de úgy, azzal a bennfentességgel, ahogy azt csak egy klasszis játékvezető tudja megmutatni nekünk. Az tapolcai Múzeumok Éjszakája kiegészítő programjával idén a vasútrajongóknak kedvezett. Az alkalomra ugyanis kinyitották a nagyközönség számára a vasútállomáson a 4-es Nohab torzójának ajtaját, illetve – immár új, végleges helyén – a vasútmodell terepasztal megtekinthetőségét is biztosították az érdeklődők számára. Dr. Décsey Sándor igazgatótól megtudtuk, az esemény programjaira megközelítőleg 300 látogató volt kíváncsi a két helyszínen szombaton késő délután és este. /Töreky L./

 

 

Gólpasszokban gazdag Múzeumok Éjszakája

| hírek, közélet, kultúra |