Dr. Gyarmati István nagykövet, egyetemi professzor, a Magyar Atlanti Tanács főtitkára a Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület és a helyszínt biztosító Tapolca Kft. szervezésében tartott előadást a városi moziban a napokban. Az előadás címe és témája, “Napjaink háborúi: Ukrajna és Izrael” volt.

 

 

A téma iránt érdeklődőket és a magas rangú előadót Nacsa Ferenc, a szervező egyesület helyi elnöke köszöntötte. Elmondta, országos szervezetük szerződést kötött a Magyar Atlanti Tanáccsal, azzal a céllal, hogy magasan képzett szakemberek segítségével a társadalomhoz eljuttassák azokat az ismereteket, amelyek a mai bonyolult politikai viszonyok között az eligazodást segíthetik. Gyarmati István előadása az első a sorban, amit további előadások követnek majd Tapolcán is – hangzott el.

 

 

Dr. Gyarmati István előrebocsátotta, örömmel érkezett Tapolcára, hiszen fontosnak tarja, hogy vidékre is eljussanak a legfontosabb információk olyan életbevágó témákban is, mint a napjainkban zajló háborús konfliktusok. Úgy fogalmazott: “az orosz támadás Ukrajnában egy kísérlet arra, hogy meddig mehet el Oroszország a birodalom visszaállításában.” – Putyin a háború célját a cári hagyományok alapján nagyon világosan meghatározta. Ruszki Mir-nek, Orosz Világnak nevezi az ideológiát, amely szerint minden föld, ahol oroszok laknak, vagy valaha laktak, az Oroszországhoz tartozik. Ez veszélyes dolog, ezt meg kell akadályozni, akármit is gondolunk Ukrajnáról, akármennyire is tudjuk, hogy Ukrajna nem éppen egy tökéletes demokrácia. Oroszországhoz képest így is sokkal inkább az – hangsúlyozta az előadó. – Ne gondoljuk, hogy Putyin azért támadta meg Ukrajnát, hogy a kisebbségek helyzetén javítson, hiszen az érintett orosz kisebbség sem nagyon kér abból. Ezt a háborút az Oroszoknak nem szabad megnyerni! – nyomatékosította Gyarmati István, aki szerint Putyin eddig gyakorlatilag semmilyen eredményt nem ért el, sőt mindennek az ellenkezője valósult meg abból, amit meghirdetett. “Meg akarta akadályozni a NATO bővítését, most Svédország és Finnország is NATO tag lett. Eddig Oroszország 1205 kilométeres NATO határral rendelkezett, most ez megduplázódott, de a Putyin által hangoztatott körülkerítés még így is nehezen értelmezhető – fogalmazott. Az Ukrán-Orosz háború kapcsán Kína szerepéről is szó esett. Gyarmati István szerint az Oroszok számára Kína szövetsége olyan, mint a medve és a vadász szövetsége, hiszen ma már Kína határozza meg, hogy mi történik az Orosz-Kínai kapcsolatokban, amit csúnyán ki is használ. Kína ma mélyen nyomott áron veszi meg az orosz gázt, veszteségessé téve az üzletágat. Oroszország mára sokat vesztett stratégiailag, politikailag, katonailag, miközben kiderült, hogy az Orosz hadsereg korántsem olyan erős, mint amilyennek gondolta a világ. Az atomháború réméről szólva azt mondta az előadó, hogy a világ politikusai, köztük Putyin is pontosan tisztában van vele, hogy az atomfegyver addig hatásos, amíg azt nem használja föl valaki az elrettententésen és zsaroláson túl… (Gyarmati professzor rendkívül érdekfeszítő előadását a Tapolcai Média teljes terjedelmében rögzítette, azt hamarosan közkinccsé tesszük televíziós és internetes felületeinken.) /Töreky L./

 

A Magyar Atlanti Tanács főtitkára: “Ezt a háborút az oroszoknak nem szabad megnyerniük!”

| hírek, honvédelem, közélet, politika, politika |