A Csobánc Népdalkör idén is megrendezte nagy múltú pünkösdi dalostalálkozóját Diszelben. Ezúttal az Artemisz Panzió adott otthont a hagyományőrző rendezvénynek május 11-én, szombaton. A szervező tapolcai népdalkör mellett, a besnyői-, cserszegtomaji-, papkeszi-, zalavári- és a halászi dalkörök mutatkoztak be saját repertoárjukkal.

 

A szervező Csobánc Népdalkör

 

Kocs Ida, a Csobánc Népdalkör vezetője lapunknak elmondta, a Pünkösdi Dalostalálkozó ötlete a 2000-es évek első felében Bognár Ferencnek, a művelődési központ korábbi igazgatójának, Bakos György önkormányzati képviselőnek és a településrész kultúrájáért, közösségéért sokat tevő Simon Györgynek az ötlete volt, ők szorgalmazták, támogatták a létrejöttét. Azóta mindössze egyetlen év maradt ki a találkozók sorából, az is a pandémia miatt.

 

 

 

 

Az idei lett a jubileumi, a 20. alkalom. A megjelenteket, a hagyományőrző népdalkörök tagjait, vezetőit, az őket kísérőket Puskás Ákos köszöntötte. Az alpolgármester méltatta a rendezvény jelentőségét, rámutatott, a népdalok fontos részei az életünknek, azok a bölcsőtől a sírig elkísérnek bennünket. Arra kért mindenkit, hogy daloljanak szívből és érezzék jól magukat a Csobánc lábánál is. A Kocs Ida vezette Csobánc Népdalkör ezúttal mezőségi és egy frissen megtanult Fehér vármegyei népdalcsokorral készült, az utánuk fellépő Besnyői Népdalkör saját tájegységének néprajzi szempontból is érdekes és értékes dalait hozta el Diszelbe. Utánuk a cserszegtomaji, papkeszi, zalavári és halászi népdalkörök mutatták meg, hogyan kell szólnia a szép, helyenként szomorú, máskor pajkos, vidám magyar daloknak. Természetesen nem maradhatott el az ünnepi ebéd, süteményezés, illetve a közös éneklés, mulatozás sem, ahogy az már a pünkösdi dalostalálkozókon szokás. A jubileumi rendezvény Tapolca önkormányzatának anyagi támogatásával jött létre. /tl/

 

Először volt a Diszeli Pünkösdi Dalostalálkozó résztvevője a Besnyői Népdalkör. Gyönyörű helyi dalokat hoztak…

 

Pünkösdi dalostalálkozó Diszelben immár 20. alkalommal

| hírek, közélet, kultúra |