Dr. Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselő, Lasztovicza Máté polgármesterjelölt és Töreky Ferenc, a Tapolca 1-es számú választási körzet (Dobó lakótelep, Sebron és a kertváros egy része) önkormányzati képviselőjelöltje együtt tartott lakossági fórumot a Dobó lakótelepen, pénteken. A lakók közül többen is kifejették véleményüket a városrészen élők igényeivel és problémáival kapcsolatban.

 

 

Navracsics Tibor úgy vélekedett, Ács János és Lasztovicza Jenő időszakában olyan összefogó, jövőről gondoskodó, a város fejlődését előmozdító városvezetése és országgyűlési képviselője volt Tapolcának, akik egy irányba gondolkodtak, együtt dolgoztak, de barátok is voltak, hatékonyan képviselve Tapolcát helyben és országos politikai szinten is. A miniszter szerint, “Tapolca ma is abból él, amit ők felhalmoztak és örökségül átadtak”. – Most egy újabb hasonló időszakra van szükségünk, ahol a városvezetés barátként dolgozik, vonzó jövőképet kínál. Lasztovicza Máté a barátom. Olyan ember, akire biztosan számíthatok, aki ismeri a tapolcaiakat, aki el tudja nekem mondani, hogy mire van leginkább szükség itt a környéken, aki képviselni tudja számomra a tapolcaiak és a környékben élők érdekeit – érvelt Lasztovicza Máté polgármesterré választása mellett Navracsics Tibor.

 

 

Lasztovicza Máté személyes bemutatkozással kezdett. Elmondta, egyetemi tanulmányai, majd munkája során megszerzett minden olyan ismeretet, amely egy város, egy önkormányzat vezetéséhez kell. – Tapolca Európában is egyedülálló adottságokkal bír, megérdemli azt, hogy nagy dolgokban és nagy léptékben gondolkozzunk. Céljaink eléréséhez segítségünkre van Navracsics miniszter úr, akinek támogatásával, közös gondolkodással nagy célokat érhetünk el – hangsúlyozta. Lasztovicza Máté szerint, nem azért érkezett az elmúlt időszakban kevés fejlesztési forrás Tapolcára, mert ellenzéki a vezetése. Ennek alátámasztására a baloldali városvezetésű Ajka fejlődését hozta fel példának. – Nem egyhelyben álló, kis léptékekben gondolkodó emberekre van szüksége a városnak – hansúlyozta Lasztovicza Máté. Hozzátette, jelöltjeik a saját szakterületük komoly szakemberei, nagy célokkal és tenniakarással. – Célunk a tanuszoda mielőbbi megvalósítása, az orvosi ügyelet visszaállítása, a kórház fejlesztése, Tapolca turisztikai vonzerejének növelése, a parkolók, utak, járdák rendbetétele pályázati források igénybevételével.

 

 

Töreky Ferenc, aki civilben közmű- és mélyépítési szakember, az 1-es számú választókörzet képviselő jelöltje először személyes és szakmai pályafutását, majd a Dobó városrésszel és a Sebronnal kapcsolatos céljait ismertette. (Megjegyezte, a kertvárosi résszel kapcsolatos elképzelései ezúttal nem kerülnek szóba, azokról egy későbbi, a kertvárosba szervezett fórumon beszél majd.) Elmondta, képviselőként a helyijárati közlekedés újragondolását és az utazóközönséggel való egyeztetést követően, annak rendezését tartja egyik legfontosabb feladatának. A jelölt felszámolná a lakótelep számos balesetveszélyes közlekedési csomópontját, illetve véleménye szerint, a Stadion utca túlzsúfolt autós forgalmával is foglalkozni kell. Hangsúlyozta, az út- és járdafelújítás elengedhetetlen, ahogy a közművezetékek rossz, elöregedett állapota is tarthatatlan, sürgősen meg kell kezdeni a tárgyalásokat az érintett közműcégekkel, azok mielőbbi, leginkább pályázati pénzből történő felújítása érdekében. Elhangzott, a jelölt megválasztása esetén szorgalmazza egy fedett kerékpáros pihenő, és egy “már 2017-ben megígért”, labdajátékokra alkalmas sportpálya létesítését is, hiszen a Mereszjev pálya hamarosan beépül – indokolt. A képviselőjelölt szerint, a falvakban alkalmazott kultúros munkatársak mintájára, a lakótelepen is egy, a városrész rendezvényeit, közösségi eseményeit koordináló, szervező városi alkalmazottra lenne szükség.

A fórumra érkezett helyi lakosok többek között olyan megoldásra váró problémákat soroltak fel, mint a laktanya falain belüli szemétlerakás, autós versenyek zajhatása, a közművek gyakori meghibásodása, parkolási anomáliák, illetve legfőképpen a helyi közlekedés rendellenességei és a helyijárat sűrűségének hiánya. Ez utóbbira a hozzászólók szerint, nem szabadna sajnálnia a pénzt a városnak. Olyan gondolat is elhangzott, hogy leginkább új kisbuszok üzembe állításával, az éjszaka munkából hazatérők érdekeit is figyelembe véve kellene az utasok igényeire szabni a város tömegközlekedését. /Töreky L./

 

A FIDESZ-KDNP jelöltjei és Navracsics Tibor miniszter a Dobó lakótelepen

| hírek, közélet, önkormányzat, politika |