Tapolcai Rendőrkapitányság 2023-as évéről szóló beszámolót követően, a Dobó lakótelep haditechnikai parkjának sorsa, felállításának tervezett helyszíne körül alakult ki parázs vita a ma délelőtti képviselő-testületi ülésen. A TIAC kára, a város problémája: az önkormányzatnak 31 millió forintot kellett elkülönítenie a Magyar Labdarúgó Szövetség által lefolytatott TAO pénzügyi ellenőrzés során keletkezett visszafizetési kötelezettség teljesítésére.

 

 

Suszter Tamás, a vármegyei rendőrkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese és Szoboszlai Tibor tapolcai kapitányságvezető beszámolójából kiderült, hogy a 2022-es évhez képest jelentősen nőtt a rendőrség nyomozás-eredményességi mutatója 2023-ban, a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma pedig 193-ról 173-ra csökkent Tapolca területén. Elhangzott, bár a közterületeken 2023-ban a megelőző években megszokottnál több órát töltöttek a rendőrök, de a rendőrségi jelenlét további fokozása szükséges. Tavaly nőtt a lopások és a rongálások száma, ugyanakkor a testi sértések száma csökkent. Emelkedett viszont a személyi sérüléssel járó balesetek száma (15-ről 22-re) és egy halálos baleset is történt 2023-ban. Ittas állapotban okozott személyi sérüléssel járó baleset mindössze egy volt Tapolcán. Szóba került, hogy a városi traffiboxok beváltották a hozzájuk fűződő reményeket, óvatosabb közlekedésre sarkalták az autósokat. Szoboszlai Tibor kiemelkedőnek minősítette a város önkormányzatával folytatott együttműködést, mint mondta, Tapolca komoly erőfeszítéseket tesz a közbiztonság erősítéséért és anyagilag is támogatja a rendőrkapitányságot. A kapitány dicsérte a Tölgyes Zsolt vezette helyi polgárőrséget, illetve méltatta a tapolcai polgárőrökkel végzett munka, stratégiai partnerség előnyeit és eredményességét. Suszter Tamás szintén megköszönte a város támogatását a plusz rendőri szolgálatteljesítések anyagi fedezetének biztosításában, a térfigyelő kamerák-, a traffiboxok-, és az okoszebra fejlesztések területén. Ezek az eszközök mind a lakosság biztonságát szolgálják és a felderítések számának növeléséhez járultak, járulnak hozzá – fogalmazott.

A rendőrségi beszámolót igen, Horváth Gábor képviselő hadiparkot érintő ötletét azonban elutasította a testület. A korábbi helyszínről elszállított Haditechnikai Park új, végleges helyszínéül a Szivárvány óvoda kertjét jelölte meg a városrész jelenlegi önkormányzati képviselője. Úgy érvelt, az óvodakert jelenlegi szerepe megszűnik, amikor a Veszprémi Főegyházmegye megépíti saját tulajdonú óvodáját, a földterület elhelyezkedése pedig biztosítja a park látogatottságát, tekintettel a közelében elhaladó 77 sz. főútra, valamint az országos turista (kéktúra) és kerékpár útvonalra. Dobó Zoltán polgármester úgy reagált, nagyon fontos, hogy ezek a hadtörténeti eszközök megfelelő helyre kerüljenek. Viszont az óvoda és a nőtlen tiszti szálló épületét a jövőben szociális bérlakások céljára szeretné hasznosítani a város, ezért az épületek melletti megfelelő számú parkoló kialakítása az elsődleges a város fejlődése érdekében. Horváth Gábor egyetértett a nőtlen szálló átalakításával kapcsolatos tervvel, de az óvodai épületet inkább közösségi házzá alakítaná, amely szerinte járna a lakótelepen élő 1500 embernek, elegendő számú parkoló így is maradna hely – fogalmazta meg véleményét. Végül négy igen, négy nem, és két tartózkodás mellett elvetette haditechnikai eszközök végleges helyének kijelölését a testület.

A polgármester és az alpolgármesterek fontosabb tárgyalásai napirendi pont alatt számolt be az egyik Y épületben a napokban bekövetkezett gázrobbanás körüli fejleményekről Dobó Zoltán. A polgármester megköszönte a mentősöknek, a rendőrségnek, a katasztrófavédelmi szakembereknek, a szociális osztályon dolgozó kollégáknak a gyors, szakszerű, empatikus munkáját, hozzállását. Elhangzott, a balesetet szenvedett idős hölgy él, de állapota jelenleg válságos. A robbanásban sérült két lakás tulajdonosainak pedig anyagi segítséget nyújt a város, hogy a kártalanítási munkálatok elkezdődhessenek.

 

 

A képviselő-testület egyhangúlag támogatta, hogy az önkormányzat bruttó 31.000.000 Ft keretösszeget biztosítson a Tapolcai Ifjak Atlétikai Club Városi Sportegyesület részére “a kiegészítő támogatás terhére elszámolt földmunka – Magyar Labdarúgó Szövetség által lefolytatott TAO pénzügyi ellenőrzés eredményeként esetlegesen előírásra kerülő visszafizetési kötelezettség teljesítésére.” Az előterjesztés háttere, hogy a sporttelep nagypályáját érintő beruházás során 1500 köbméternyi föld kézi megmozgatásával járó kiegészítő földmunkát számoltak el, de a munkáról az építésvezető nem tudott, az építési naplóban pedig nem szerepelt. A kiegészítő földmunkákra vonatkozó alátámasztó dokumentumok közül az árajánlatot, a teljesítési igazolást, és a fotódokumentációt ezért az Egyesület az MLSZ-nek nem tudta benyújtani. – Az említett dokumentumok, ha voltak is, nem kerültek elő és nincs a NAV által lefoglalt iratok között sem – erősítette meg Rédli Károly, a TIAC jelenlegi elnöke.

Az ülés további napirendi pontjait, köztük a szavazatszámláló bizottságok tagjainak megválasztását és az Ovisokért Alapítvány támogatását egyhangúlag támogatták a testület tagjai. /Töreky L./

 

12 napirend, rendőrségi beszámoló, viták a haditechnikai park és a TIAC körül

| hírek, közélet, önkormányzat |