Közel 69 milliós kormányzati támogatással elkészült a kisapáti Kaán Károly Kulcsosház felújítása. A Szent György-hegy régi, közkedvelt turistaháza egy nagy teraszt és vizesblokkot kapott, nyílászárói, bútorzata, tetőszerkezete, esővíz elvezető rendszere és belső burkolatai is megújultak, miközben megőrizte a hely régi hangulatát, jellegét. Az átadó ünnepséget csütörtökön tartották a helyszínen, ahol dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője és Kiss Imre kisapáti polgármestere együtt vágta át a szalagot a hegykörnyéki települések vezetői, környékbeli civilek és a sajtó képviselői jelenlétében. Tapolca önkormányzatát Puskás Ákos alpolgármester képviselte.

 

 

A megjelenteket Horváth-Zsédöly Viktória Imola, mint kisapáti település alpolgármestere és mint a projekt lebonyolítója köszöntötte, majd átadta a szót Kiss Imrének. – Magyarország egyik legszebb pontján állunk. Ez a csodálatos épület megélt rossz és kevésbé rossz időket, de az biztos, hogy megérett a modernizálásra. Ha látott a világ igazi csapatmunkát, akkor ez az volt – fogalmazott Kisapáti polgármestere, aki rámutatott a projektet nehezítő, hátráltató körülményekre is, ugyanakkor köszönetet mondott minden segítőnek, támogatónak.

 

 

Dr. Navracsics Tibor miniszter arra világított rá, hogy Trianon után egy élni akaró nemzet megnézte, hogy mi maradt neki és felfigyelt azokra a kincsekre ami a megcsonkított Magyarországon természeti értékként rendelkezésre állt. – Így került fókuszba a balatoni, Balaton-felvidéki turizmus, megszületik a kék túra, turistaházak létesülnek a két világháború közötti időszakban, majd folytatódik mindez a világháború után is – helyezte történelmi környezetbe a hazai turizmus alakulását, fejlődését a miniszter. Navracsics Tibor hangsúlyozta, a közérdek megvalósulásáért áldozatot kell hozni, amire szép példa a Kaán Károly Kulcsosház megújulása. A politikus további “természet és tájazonos” turisztikai fejlesztéseket is előrevetített a térségben, azzal a reménnyel, hogy azoknak a jövőben mindenki nyertese lesz. /Töreky L./

 

 

Megújult a kisapáti Kaán Károly Kulcsosház

| gazdaság, hírek, közélet, önkormányzat |