A 2024-es helyhatósági választásokon Tapolca város minden választási körzetében indít jelöltet az Élhetőbb Városunkért Egyesület – jelentette be a Hősök terén megtartott sajtótájékoztatóján Sibak András, az egyesület elnöke, az ÉLVE polgármesterjelöltje, aki egyben ismertette szervezetük választási programját, céljait is. (A körzetek képviselő jelöltjeinek bemutatását azonban későbbre ígérte az elnök.) Elhangzott, elképzeléseik szerint Tapolcának a jövőben a térség központjává kell válnia, ugyanakkor a lakossággal is szorosabb együttműködésre kell törekednie.

 

 

Sibak András azt mondta, hogy nevükhöz hűen egy élhetőbb várost akarnak, ahol a megélhetés mindenki számára biztosított. – Az elsődleges cél az, hogy dolgozóként, vagy vállalkozóként elegendő jövedelemhez jusson mindenki Tapolcán. Ehhez át kell alakítani a jelenlegi városi szerkezetet, aminek érdekében együtt kell működni a helyi vállalkozókkal, létre kell hozni egy vállalkozói klubot. A turizmus a másik kitörési pont – fogalmazott Sibak András – ám ehhez a térség vállalkozóival, önkormányzataival együtt kell működni, új irányt kell adni a Tourinform iroda feladatainak. – A másik cél, hogy egy szolgáltató várossá váljon Tapolca. Ennek érdekében lakásépítési programot indítanánk el, részben a Dobó lakótelepen, részben Diszelben, a volt iskolaépületben. Ez a bérlakás program és mellé esetlegesen önkormányzati lakásvásárlások, vagy éppen magánkézben lévő lakások önkormányzati bérbeadásának segítése lakásügynökségen keresztül, a lakáshoz jutás nehézségeit enyhíthetné a munkavállalók és a fiatalok számára egyaránt.

 

 

A helyi egészségügyben jelenleg kármentésre van szükség – adott hangot véleményének az ÉLVE elnöke. Úgy fogalmazott, meg kell őrizni a még megmaradt szolgáltatásokat, de bővíteni kell annak kapacitását azért, hogy a betegek ne félévekre kapjanak szakrendelésre időpontot. Ugyanakkor segíteni kell olyan magánegészségügyi szolgáltatók letelepedését is, amelyek jelenleg nincsenek a városban.

– Az oktatás területén is el kell indulni afelé, hogy legyen felsőfokú képzés Tapolcán. A cél, hogy itt tartsuk a diákokat a középiskola elvégzése után. Ez azért is fontos, mert az utóbbi 20 évben elveszítettük Tapolca város lakosságának egynegyedét. Mindezeket önmagában természetesen nem tudja megoldani egy kisváros képviselő-testülete, de el kell indulni ezekbe az irányokba, kilincselni kell, partnereket keresni – hangsúlyozta Sibak András, majd többek között a helyi utak, zöldterületek, a zöldenergiák hasznosításának, de Diszel önkormányzatiságának kérdéseire is kitért.

 

 

– Fel kell mérni a helyzetet, majd javítani kell a helyi utak állapotán, saját és külső források bevonásával egyaránt. Nem szabad csak pályázatokban gondolkodni! A lakók számára pedig láttatni kell, hogy az ő utcájuk milyen állapotban van, mikor várható, szükséges annak felújítása. Vissza kell állítani a buszos helyijárat korábbi rendszerét, hogy hétvégén is, tehát minden nap, az esti munkából hazatérőknek is legyen lehetőségük közlekedni. A város legyen szolidáris a nehéz helyzetbe kerülő családokkal, saját szociális intézményrendszerének hatékonyabb bevonásával, illetve önkéntesek segítségével segítsen! Növelni kell a belvárosban a zöldterületeket, ott is, ahol ma nem lehet virágokat ültetni! Támogatni kell a zöldenergia hasznosítását a házakon, cégeknél, de nem támogatandó a Tapolcai medencében további napelemparkok létesítése! Megértőnek kell lenni a városnak Diszellel kapcsolatban! Diszelben ezért egy “területi részönkormányzat” megalakítását kezdeményezzük, hogy az ott élők részben saját maguk dönthessenek a helyi ügyekről. A mindenkori országgyűlési képviselővel “korrekt, érdekeken alapuló” kapcsolatot kell kialakítani! – sorolta az ÉLVE polgármester-jelöltje a választásokon immár hivatalosan is elinduló egyesület elképzeléseit, terveit. /Töreky L./

 

Sibak András: “Minden körzetben indít jelöltet az Élhetőbb Városunkért Egyesület”

| hírek, közélet, önkormányzat, politika |