Több mint egy órás koncerttel örvendeztette meg a tapolcai közönséget Bernáth Ferenc gitárművész és Szoroka Dániel harmonikaművész kedden este a TÁMK színháztermében. A hangverseny ingyenes volt, a zenei színvonal ugyanakkor kifogástalan. Leginkább ez utóbbiért volt nagyon hálás a közönség, amikor szűnni alig akaró tapssal, ovációval jutalmazta a két kiváló zenész produkcióit, a szólóhangszeres és zenei duóban felcsendülő saját műveiket és interpretációkat egyaránt.

 

Bernáth Ferenc a TÁMK színpadán

 

Az ukrajnai magyar származású, de már évtizedek óta Magyarországon élő Bernáth Ferenc gitárművész és Szoroka Dániel harmonikaművész korábban már jártak Tapolcán. Az elmúlt év decemberében ugyanis volt alkalmuk elvarázsolni szerény létszámú közönségüket a Járdányi zeneiskola koncerttermében. Akkor egy hangszerbemutatóval egybekötött koncertet adtak a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Kevesen láthatták azt a bizonyos koncertet, ám akik ott voltak, le voltak nyűgözve a zenei minőségtől és a koncert élményszerűségétől egyaránt. – Már akkor megszületett a gondolat, hogy meg kellene ismételni ezt az élményt, nagyobb közönség elé is kívánkozna a produkció – mondta a program felvezető gondolatai között Őri Jenő. A Járdányi zeneiskola igazgatóhelyettese köszönetet mondott Dobó Zoltán polgármesternek, Puskás Ákos alpolgármesternek és Barczáné Tóth Boglárka intézményvezetőnek is, akik támogatásukkal, munkájukkal segítették az elképzelés megvalósulását.

 

Balról Bernáth Ferenc, jobbról Szoroka Dániel harmonikaművész Piazzola világhírű Libertangoját  játsza

 

A két művész közül elsőként Bernáth Ferenc gitárművész lépett színpadra, később Szoroka Dániel szólóprodukcióinak tapsolhatott a nagyjából 150 fős publikum. A műsor második fele viszont kettejük közös hangszeres játékáról szólt. Bach, Brahms, Piazzola méltán híres és népszerű műveinek remekbeszabott előadásai mellett, Bernáth és Szoroka saját szerzeményei, illetve a kitűnő zenészek közismert magyar népdalokra épülő feldolgozásai egyaránt méltán nyerték el a zeneszerető közönség elismerését. /Töreky L./

 

Bernáth-Szoroka koncert a TÁMK-ban – Zenei élmény felsőfokon

| hírek, közélet, kultúra |