10 napirendi pontot tárgyalt meg az elmúlt pénteken a város képviselő-testülete. Többek között döntés született öt helyi alapítvány támogatásáról, a TIAC további anyagi megsegítéséről, de elfogadták a Badacsonytomaji Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beszámolóját és a város idei közbeszerzési tervét is. Egyhangú igent kapott a képviselőktől a Tapolcai Kertvárosi Óvoda működési szabályzata és pedagógiai programja, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum 2023-as beszámolója és 2024-es munkaterve.

 

 

Elfogadták a tapolcai önkormányzati képviselők a tavalyi év tűzvédelmi helyzetéről, az azzal kapcsolatos intézkedésekről szóló beszámolót. A jelentésből kiderült, hogy a tűzoltókat 2023-ban összesen 345 esetben riasztották, ami a 2022-es év 293 esetéhez képest jelentős növekedést jelent. A tűzesetekhez történő kivonulások száma (191) ugyanakkor csak csekély mértékben volt több a tavaly előtti adatnál (183). A dokumentum szerint, a műszaki mentések száma a 2022-es adathoz képest közel másfélszer volt több, összesen 154, a korábbi 110-es esetszámmal szemben. Segítségnyújtásra vármegyén kívül és belül összességében 56 esetben kérték a badacsonytomaji tűzoltókat.

A polgármester fontosabb tárgyalásairól szóló napirendi ponthoz kötődőn került szóba a Batsányi általános iskola tervezett felújításának kérdése. Dobó Zoltán polgármester elmondta, tárgyalt Fenyvesi Zoltán tankerület igazgatóval a tapolcai oktatási intézmények karbantartásáról, különös tekintettel a Batsányi általános iskola leromlott, helyenként fél évszázados tetőszerkezetére. Puskás Ákos alpolgármester kiegészítésként hozzátette, a helyszíni bejárás után a tankerület belátta, hogy szükséges a tetőfelújítás, amelyre a közeljövőben 200 millió forintot terveznek fordítani.

A képviselői kérdések között szerepelt a szülészet épületének pályázati és városi forrásokból tervezett gyermekorvosi központtá alakításának állása is. A polgármester válaszában úgy fogalmazott, több találkozója volt a témában a tervezővel, azt tapasztalta, a tervek egyelőre hiányosak. Ennek legfőbb oka, hogy az épület semmilyen nyilvántartásban nem szerepelt korábban, így annak térképen való feltüntetésén kellett dolgozni, az érdemi szakági tervezések, egyeztetések csak később kezdődhettek, de már zajlanak – válaszolt a polgármester.

A helyi egészségügyet érintően Dobó Zoltán elmondta, hogy a napokban dr. Lang Zsuzsanna főigazgató asszonyhoz fordult az egynapos sebészeti ellátás ügyében. Válaszként azt kapta, hogy a tapolcai kórházban a tárgyi feltételek adottak a szolgáltatáshoz, viszont személyzet, orvos, szakasszisztens, szakápoló nincs elég. Ezért szüneteltetik jelenleg az egynapos sebészet üzemeltetését Tapolcán. Másik probléma, aminek orvoslására egyelőre csak ígéret van dr. Lang Zsuzsanna részéről, hogy a kórháznak több mint 102 milliós tartozása van a város cégei irányába, a közétkeztető kft-nek ebből 80 millióval tartoznak. – Ha nem rendezik ezt az adósságot, a városnak kell beavatkoznia és kisegíteni az önkormányzati céget – hangzott el.

A tapolcai fizetőparkolók üzemeletetéséről szóló beszámoló egyhangúlag fogadta el a testület, ahogy a TIAC “újbóli kisegítését” is. Ez utóbbi napirendi pont lényegét, az előző vezetés idejére visszavezethető MLSZ által feltárt hiányosságok anyagi következményeinek hátterét – a polgármester kérésére – Rédli Károly jelenlegi TIAC elnök világította meg a helyi döntéshozók számára. Végül a testület közel 2 millió 900 ezer forint összegű anyagi forrást biztosított a Tapolcai Ifjak Atlétikai Club Városi Sportegyesület részére a Magyar Labdarúgó Szövetség által lefolytatott TAO pénzügyi ellenőrzés eredményeként előírt, fel nem használt támogatás után fizetendő jegybanki alapkamat teljesítésére. Ezzel – mint elhangzott – a működési támogatások felhasználása során, az MLSZ-el történt korábbi elszámolási hiányosságok pótlása lezárult. Elhangzott az is, hogy a TIAC-nál történt beruházási hiányosságok feltárása még folymatban van. Tölgyes Zsolt képviselő Takács Gábor korábbi TIAC elnök azon ígéretét kérte számon, hogy a TIAC ügyeiben tájékoztatót tart. – Várom a hivatalos vizsgálatot, amely úgy tudom ismeretlen tettes ellen indult az elszámolási pontatlanságok miatt, de nem tudom, hogy hol tart az ügy – válaszolt Takács Gábor, aki – mint fogalmazott – nem érti, hogy mi a probléma. – Az a probléma, hogy rengeteg pénz hiányzik a TIAC-nál – reagált a polgármester, aki a Takács Gábor által használt “pontatlanság” szót nem tartotta helyénvalónak a TIAC-ot érintő problémák súlyos anyagi és erkölcsi volumenéhez képest. A március 22-i testületi ülést teljes terjedelmében közvetítette és rögzítette a Tapolcai Média, a felvétel facebook oldalunkon jelenleg is elérhető, visszanézhető. /Töreky L./

 

10 napirendi pont, számos kérdés a helyi egészségügyet, oktatást és a TIAC-ot érintően

| gazdaság, hírek, közélet, önkormányzat |