Sibak András, az Élhetőbb Városunkért Egyesület (ÉLVE) elnöke a tapolcai kórház sürgősségi osztályának felállításáért, illetve a helyi buszos tömegközlekedés kibővítéséért, a tervezettnél magasabb összegű támogatásáért emelt szót február 23-án, a TÁMK-ban tartott sajtótájékoztatóján.

 

 

A közelmúltban bejegyzett tapolcai egyesület vezetője elmondta, három hete levélben fordult a város polgármesteréhez a helyi buszjáratok önkormányzati támogatásának megemelésével kapcsolatban. – A mi javaslatunk az, hogy a jelenleg betervezett 40 millió 430 ezer forint támogatáson felül, plusz 25 millió forintos kiegészítő támogatást biztosítson a város az idei költségvetésben, ezzel ugyanis lehetővé tenné a hétvégi és a 17 óra utáni buszos közlekedést Tapolcán. Sibak András rámutatott, nagyjából háromezer lakos él Diszelben és a Dobó lakótelepen összesen. Sokaknak nincs gépkocsija, illetve egyéb módokon, ismerősök, rokonok által sem tudják megoldani a munkába járást, hazamenetelt, a hétvégi bevásárlást. – A támogatás megemelése Tapolca számára egy vállalható plusz a többi költségvetési szám tekintetében – adott hangot véleményének. – Mivel a költségvetés tárgyalása még zajlik, azt kérjük a képviselőktől és a polgármester úrtól, hogy “a költségvetés módosításakor a helyi járathoz szükséges összeget legyenek szívesek biztosítani” – tájékoztatott az elnök.

Az egyesületi elnök sajtótájékoztatójának második témája, egy, az Élhetőbb Városunkért Egyesület által elindított aláírásgyűjtés volt, amelynek célja, hogy a tapolcai kórházban “sürgősségi osztály” létesüljön. – Ez az osztály elláthatná Tapolcát, Sümeget és a két város térségében élőket, valamint nyáron a Balaton-felvidékre érkező turistákat. Jelenleg még “infrastrukturális szempontból” alkalmas a helyi kórház a célra – mondta Sibak András. – Van diagnosztika, laborok, műtők, elkülönítők, minden ami kell – tette hozzá. – Azért gondoljuk hogy aktuális ez az elképzelésünk, mert olyan információink vannak, hogy a jövőben még tovább fog szűkülni a kórházban elérhető szolgáltatások száma. Ha valaki azt mondja, hogy elképzelésünk személyi és egyéb feltételek miatt nem lehetséges, annak azt mondjuk, “hogy csak az nem reális, ami már elmúlt” – fogalmazott az ÉLVE elnöke. /Töreky L./

 

Sürgősségi osztályt és hétvégi helyi buszjáratot is akarnak

| egészségügy, gazdaság, hírek, közélet, önkormányzat, politika, politika |