Dobó Zoltán polgármester hívta fel a figyelmünket arra, hogy az utóbbi időben sok kezdő és tapasztalt vállalkozó gondolta úgy, hogy érdemes Tapolcán új üzletet, műhelyt, vállalkozást működtetnie. Van köztük cukrászműhely, virágbolt, stílusos vendéglátóhely, kicsi csokoládé bolt, ruházati üzlet, de egy látszerész szaküzlet is. Arra kért bennünket, hogy kísérjük el, látogassunk meg néhányat ezek közül, kérdezzük meg őket, beszéljenek magukról, problémáikról, örömeikről, vagy éppen arról, hogy miért éppen Tapolcán nyitottak üzletet. – Nagyon becsülöm őket – árulta el a polgármester, hiszen vannak közöttük olyanok is, akik alkalmazotti létből érkeztek és váltottak a vállalkozói életformára, vagy éppen olyanok, akik megküzdve a kihívásokkal nem csak megélhetést, de örömmel végzett munkát, sikereket, hivatást is találtak vállalkozóként Tapolcán – mondta és ígérte, a közeljövőben olyan induló helyi vállalkozókat, vállalkozásokat is meglátogat, akikhez ezúttal nem jutott el.

 

 

 

 

Álomutazás – hirdeti egy új cégér a város főutcáján, a valamikori “vasbolttal” szemben. A hely tulajdonosa, Nagy Kitti büszke tavaly novemberben megnyitott utazási irodájára. Elmondta, édesanyja is utazásszervezéssel foglalkozott, szinte belenőtt a szakmába, de megszerezte hozzá a szükséges végzettséget is. – Mostanában jött el az idő, hogy megvalósítsam az álmomat – mondta. Vállalkozása repülős és buszos utazások szervezésével egyaránt foglalkozik. Törökországba, Görögországba, Spanyolországba és egyéb olyan helyre szerveznek utakat, ahova a repülő a kézenfekvő utazási eszköz. Ugyanakkor számos buszos körutazást, “nyaralós út” is van repertoárjukban, közvetlen tapolcai indulással. Kitti úgy tapasztalta, a tapolcaiak nagyon szeretnek utazni, új helyeket megismerni, van kereslet a kínálatukra.

 

 

 

 

Az utazási irodától néhány méterre egy új optika nyílt január első napjaiban. Tulajdonosa Peres Boglárka látszerész, optometrista korábban Keszthelyen tartott fenn üzletet. Ugyanakkor szeretett volna a korábbinál is jobb, szebb helyre kerülni. Mivel Tapolcáról korábban rengeteg vásárló tévedt be a keszthelyi boltjába, kézenfekvő volt számára, hogy városunkban nyitja meg új üzletét. Egy szemüveg értékesítését náluk alapos igényfelmérés, vizsgálat, megbeszélés előzi meg, amit – mint azt hangsúlyozta – nagyon komolyan vesznek. Az, hogy jó munkát végeznek, arról egyre növekvő népszerűségük is árulkodik. A tulajdonos hölgy tapasztalata szerint, bár a közösségi oldalakon és egy helyi újságban is hirdeti vállalkozását, Tapolcán leginkább szájhagyomány útján terjed, hogy hozzájuk valóban érdemes bejönni.

 

 

 

 

Szánti Imre, a vendéglátóipari hely korábbi nevét megőrizve, Fröccsterasz néven nyitotta meg egy éve “Tapolca és a korabeli közlekedés múltjára dizájnolt” vendéglátói egységét a Fő téren. Korábban is étterem működött itt – mondta a vendéglátós szakember, “nem volt egyáltalán rossz”, de ő jobbat szeretett volna. Olyat, amely különleges arculatával, a legtöbb vendég ízlését tükröző reggeli-, ebéd-, vacsora- és ital választékával, új teraszával népszerű hely lesz. Felújították, bővítették hát a korábbi helyiségeket, minőségében és tartalmában is, méghozzá úgy, hogy télen is érdemes legyen nyitva tartani. – Egyfajta új kihívás ez a tapolcai üzlet az életemben, szerencsére beváltotta a hozzáfűzött reményeket, jól működik- mondta Szánti Imre.

 

 

 

 

Egy megüresedett, ám korábban is virágboltként üzemelő helyiséget alakított át stílusában Szabó Tímea. Boltját tavaly októberben nyitotta meg. Őt sokan ismerik a városban, hiszen egy szomszédos, de más profilú szaküzlet tulajdonosa is. Vállalkozói hitvallása, hogy amivel foglalkozik, azt csak szívvel-lélekkel és a folyamatos fejlődés igényével érdemes csak csinálni. – Nem volt betervezett ez a vállalás, így hozta a sors – mondta. Abban hiszek, hogy a szépet, az igényeset, a minőséget kell megmutatni és kínálni vásárlóinknak mind az üzlet küllemét, mind az itt kapható dolgokat tekintve. Úgy látom, ezt a törekvésünket mindenki pozitívan értékeli, örömmel tér be és boldogan viszi haza azt, amit nálunk vásárol – tette hozzá. Ami Tímeától elhangzott, az is bizonyítja, hogy Valentin napi kirakatukat sok járókelő pár selfie háttérként használta, az különleges és látványos volt, nagyon tetszett mindenkinek.

 

 

 

Három hónapja egy igazi csokoládébolt is várja Tapolca szívében a vásárlókat. A minőségi édességre vágyók egyre nagyobb számban ismerik és keresik fel a posta parkolójával szemben megynyitott apró boltot. – Nekünk ez egy régi álom volt, amit már nyolc éve tervezünk megvalósítani, de úgy éreztük, hogy most jött el az ideje – hangsúlyozta Németh Szilvia tulajdonos. – A csokoládé mindig is nagy-nagy szerelem volt számomra. 90 százalékban kézműves csokoládét árulunk, amit Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Kecskemétről szerzünk be. Saját csokoládénk még nincs, de a nyár közepe felé szeretnénk ha saját készítésű édesség is kerülne a polcokra. Kínálatunkat helyi termelők szörpjeivel, lekvárjaival, illetve a környék jó hírű magántermelőinek, a Borbély-, Hóbor-, Pálosi pince és hamarosan a Németh pince minőségi boraival egészítjük ki – tájékoztatott az üzlet tulajdonosa. Szilvia törekvése, hogy a vásárlók esküvőre, születésnapra, névnapra, vagy bármely más ünnepi alkalomra helyben meg tudják vásárolni az egyik legkedveltebb, legváltozatosabb édességet, a csokoládét, és hozzá olyan termékeket, ami illik azokhoz, illetve harmonizál velük.

 

 

 

 

2023 júniusában nyitott női ruha üzletet Nógrádi Renáta, azzal a céllal, hogy stílusban újat hozzon a városba, mást mint ami addig volt Tapolca kereskedelmi kínálatában. – Én a vidám, a színes, egyedi dolgokat szeretem, úgy gondoltam, hogy erre biztosan itt is lesz majd vevő. Nógrádi Renáta arra alapozta üzleti elgondolását, hogy a nők nem szeretik ha szembejön velük ugyanaz az öltözet, ezért minden ruhából csak egy-egy darabot tart az üzletben. Igaz, minden testméret számára van kínálata a legkisebbtől a legnagyobbig. Árubeszerzéskor egyedileg válogat össze minden darabot, amelyeket – mint mondta – nagyon ismer és minden esetben nagyon tetszik neki is. A ruhákhoz ízléses kiegészítők, többek között övek, ékszerek is vásárolhatók a kis butikban. Így akár egy teljes öltözék szettet is összeállíthat az, aki nála vásárol.

 

 

 

 

Egy új, a déli városrészben még éppen csak elindult egyszemélyes cukrászat nagyon fiatal, de annál lelkesebb tulajdonosa Kravácz Barbara. Elképesztően finom, jó állagú és változatos díszítésű termékeit, süteményeit kiváló alapanyagokból állítja elő, nagyrészüket kikísérletezett saját ízlés és elképezések alapján készíti. Nem véletlen, hogy vevői elégedettek, és boldog is, hiszen ezt gyakran vissza is jelzik számára. A fiatal hölgy helyben tanult, a Széchenyiben végzett szakácsként és ott szerzett érettségi bizonyítványt is. Később Székesfehérváron elvégzett egy cukrásztanfolyamot, de legfőképpen alaposan beleszeretett a szakmába. Az önálló életkezdéshez persze nem árt, ha segítenek a felnőttek, a választott pár, de bizony lehetőség és szerencse is kell. Egy fiatal munkanélkülieket támogató megyei programban való aktív részvétel lehetővé tette számára, hogy 3 millió forintot egy kicsi, de önállóan vezetett cukrászműhely kialakítására fordíthasson. – Ez nekem nem csak munka – mondja Barbara, “bejövök ide a műhelybe és úgy érzem, hogy ez a második otthonom”. /Töreky László/

 

 

Új tapolcai vállalkozásokat, üzleteket látogatott meg a polgármester

| gazdaság, hírek, közélet, önkormányzat |