Az egynapos sebészet és a 24 órás ügyelet visszaállítása érdekében szólítja meg az illetékeseket, köztük dr. Lang Zsuzsanna főorvost, az országos mentőszolgálat vezetőit, de dr. Navracsics Tibor minisztert, országgyűlési képviselőt is Dobó Zoltán. Erről tájékoztatott a napokban Tapolca polgármestere.

 

 

Elmondta, annak ellenére, hogy megfelelő háttér áll rendelkezésre, például van jól felszerelt műtő is a tapolcai kórházban, a helyiek és a térségbe érkezők számára is rendkívül fontos egészségügyi szolgáltatatás nincs jelen. – Ezért arra kérem dr. Navracsics Tibort és dr. Lang Zsuzsanna főigazgató asszonyt, hogy közösen vizsgáljuk meg újra a lehetőségét annak, hogy visszaállítható-e Tapolcán az egynapos sebészet. Nyilván nem mellkasi vagy hasüregi műtétetekre kell gondolni, de arra igen, hogy kisebb ambuláns műtétek a tapolcai kórházban is lehetségesek legyenek, ne kelljen azért távolabbi városokba utazni – hangsúlyozta.

Dobó Zoltán a 24 órás ügyelet visszaállítása érdekében is szót emel majd. – Korábban erre már tettünk erőfeszítéseket, szerettük volna megőrizni a 24 órás ügyeleti rendszert, de sajnálatos módon a kistérség együttműködésének elmaradása miatt, ez nem sikerült. Akkor a tapolcai orvosok nagyon helyesen és szívmelengető módon kiálltak az ügyért, vállalták a rájuk eső, sőt azon felüli ügyeleti óraszámokat. Sajnos akkor sem a sümegi, sem a tapolcai kistérség irányából nem érkezett hasonló felajánlás, ezért elveszett a lehetőség. Most megpróbálom, megpróbáljuk ismét megmutatni ezt a jogos és fontos lakossági igényt a döntéshozóknak – mondta Dobó Zoltán. – Azért, hogy a jövőben legyen 24 órás egészségügyi ellátásunk, ismét megkeresem a két kistérségi vezetőt, hogy kapacitálják orvosaikat arra, hogy a betegek érdekében vállalják a 24 órás ügyelet rájuk eső részét, természetesen a megfelelő díjazás mellett. Fél éve, amikor a 24 órás ügyelet létéről esett szó átbeszéltük ezt a kérdést dr. Navracsics Tibor miniszter úrral is, akkor ő a támogatásáról biztosított. Most újra felveszem az illetékesekkel és dr. Navracsics Tiborral a kapcsolatot, ahogy az országos mentőszolgálat vezetőivel is. Bízom az eredményben, hiszen mindenki tudja, hogy mennyire fontos a helyi egészségügyben a 24 órás egészségügyi ügyelet. Továbbá azzal súlyponti kórházakat lehetne tehermentesíteni, illetve az országos mentőszolgálatnál is szabadulhatnának fel kapacitások – adott hangot véleményének Dobó Zoltán. /Töreky L./

 

Polgármesteri lépések az egynapos sebészet és a 24 órás ügyelet visszaállításáért

| egészségügy, hírek, önkormányzat |