A mai rendkívüli testületi ülésen egyhangúlag elfogadták Tapolca idei költségvetését. A város működését alapvetően meghatározó dokumentumba dr. Décsey Sándor, Máté Sándorné, Horváth Gábor, Horváthné Somogyi Ildikó, Tóth Bálint, Bognár Róbert és Takács Gábor képviselők módosító indítványa is bekerült. Összesen 11 költségvetési tételt érintett változás, ezek közül kettő és a módosítás beadásának időzítése váltott ki korábban éles vitákat. Azok oka, hogy jelentősen csökkent a különböző támogatásokra felhasználható polgármesteri keret, de kikerült a költségvetésből a legrégebbi Y-házaknál tervezett 95 milliós parkolófelújítás is. Ez utóbbi beruházást a rendkívüli ülésen jelenlévő Kazinczy téri civilek kérése és az érintett háztartások 2/3-ának aláírása sem mentette meg attól, hogy kikerüljön a tervezett önerős finanszírozásból.

 

 

Ezúttal a takarékosság fontosságát hangsúlyozó, a módosított költségvetéshez ragaszkodó képviselők egyike sem szólalt meg a témában. A polgármester és a többi képviselő viszont igen. Dobó Zoltán azt mondta, a benyújtott módosító indítvány egyetlen pontjával sem tud egyetérteni, de a testület többségi döntését kénytelen elfogadni. A módosító indítványban foglalt tételekből kettőt is kiemelt, a Kazinczy téri parkolók rendbetételére szánt 95 milliós összeget, továbbá a civil szervezetek és oktatási intézmények támogatását szolgáló polgármesteri keret jelentős megkurtítását. – Ezeknek a tételeknek a csökkentését, illetve kivételét a költségvetésből csak “egy előre megtervezett, politikai megrendelésből készült manipulációnak” tudhatom be – adott hangot véleményének a polgármester. Buzás Gyula képviselő arra mutatott rá, hogyha lett volna pályázat, amiből a Kazinczy téri parkolót rendbe tudják tenni, akkor pályáztak volna, de jelenleg erre nincs lehetőség. – Ha most nem csináljuk meg, csak fél-egy éves csúszással, akár több tízmillióval is többe kerülhet a beruházás. Tölgyes Zsolt képviselő hozzászólásában úgy fogalmazott “bohózat, amit egyes képviselő hölgyek-urak a költségvetés kapcsán előadnak”. Úgy érvelt, a takarékosság, a költségvetési tartalék megóvása korábban nem volt fontos azoknak a képviselőknek, akik például a TIAC sokmilliós büntetéseinek fedezetét megszavazták, vagy éppen a múzeum padlásának múzeumtér-kialakítására különítettek el pénzt”. Pass Sándor alpolgármester szerint, az Y-ok parkolófelújításának kivétele a költségvetésből abszolút indokolatlan, hiszen a város parkolóira, útjaira, járdáira sokkal többet is el lehet költeni. – Ha a jövőben mégis lenne pályázati lehetőség, az feltehetőleg nem lesz elég majd minden jogos igényre.

 

 

Németh Mária az ötös Y lakójaként kért szót. – Kegyetlen, katasztrofális a parkolónk állapota – fogalmazott. – Évek óta küzdünk azzal, hogy nem tudunk rendesen parkolni, kátyú, kátyú hátán… – Kérem önöket, jöjjenek el hozzánk azok a képviselők, akik a felújítást megvétózták, győződjenek meg a problémáinkról a saját szemükkel! – kérte. Puskás Ákos alpolgármester a “pályázatból építsünk parkolót” érvelőknek azt mondta, hogy utak, parkolók felújítására jelenleg semmilyen pályázati kiírás nincs. A korábban nagy számban beadott tapolcai pályázatokat pedig nem támogatták. – Legutóbb 2022-ben lehetett pályázni parkoló felújításra, akkor az áruház mögötti parkolót szerettük volna megújítani. Ez a pályázatunk jelenleg tartaléklistán áll, nincs rá forrás. Szó sincs tehát választási kampányfogásról, akárki, akármit is gondol az Y-i vagy egyéb tervezett, illetve a korábban megvalósult városi parkolók felújításáról- fogalmazott Puskás Ákos, aki sajnálatát fejezte ki, hogy így alakult a költségvetés. Dobó Zoltán a szavazást követően annyit fűzött az elhangzottakhoz, hogy “józanul gondolkodó képviselőtársaival együtt csak azért fogadják el ilyen formában a költségvetést, hogy a város és intézményrendszerének működése ne kerüljön veszélybe. – Amint azonban a költségvetésen módosítani lehet, én módosító javaslattal fogok élni és újra képviselő-testület elé hozom a parkoló és a civil szervezetek támogatásnak ügyét. Bízom benne, hogy addigra csillapodnak a választási közéleti színjátékok, amelyeknek most áldozatul esett egy tapolcai parkoló rendbetétele és a civilek polgármesteri keretből történő támogatása” – mondta. A további napirendi pontok között, a képviselő-testület tagjai egyhangúlag támogatták a Csermák József Rendezvénycsarnok villanyvilágításának korszerűsítését célzó tárgyú TAO pályázat megvalósítását, továbbá a közelmúltban balesetet szenvedett dr. Kazári László háziorvos kérelmét, hogy helyettesítőjeként Fodorné dr. Huszágh Lívia személyét fogadják el. (A testületi ülést közvetítette és vágatlan formában rögzítette is a Tapolcai Média. A videó a tapolcaimédia facebook oldalon megtekinthető. Az előterjesztések teljes anyaga a tapolca.hu városi internetes oldalon elérhető, letölthető.) /Töreky L./ fotók: TVT

 

Mától elfogadott költségvetése van Tapolcának, de a megosztottság marad

| hírek, közélet, önkormányzat, politika, politika |