Helyi alkotók, profi és amatőr képzőművészek, Mészáros Csilla, Pogány Juli, a Tűangyalok foltvarró csoport, Gyevnár Kálmán, Ifj. Gyevnár Kálmán, Csaliné Németh Ágota, Varjas Judit, Ring Márta, Hajas Piroska és Horváth Róbert munkáiból nyílt kiállítás a Tamási Áron Művelődési Központ aulájában hétfőn a Magyar Kultúra Napja alkalmából, annak helyi ünnepeként. Az eseményt tapolcai születésű versek, néptánc produkciók is színesítették, Horváth Róbert helyi szobrászművész pedig egy Szent Koronát ábrázoló festett plasztikát mutatott be és ajándékozott a városnak.

 

 

Barczáné Tóth Boglárka intézményvezető köszöntőjében többek között a TÁMK-nak a város kulturális életben betöltött szerepéről beszélt, konkrét számokkal alátámasztva azt, hogy Tapolca a művelődési központon keresztül gazdag kulturális kínálattal rendelkezik, hiszen a koncertekre, kiállításokra, színházi előadásokra, szakkörökre, oktatási programokra éves szinten közel 30 ezer látogató volt kíváncsi 2023-ban. Az igazgató köszönetet mondott mindezért a helyi közönségnek, az alkotóknak és munkatársainak is.

 

 

A kiállítást Dobó Zoltán polgármester nyitotta meg. Úgy fogalmazott, az alkotó, aki képekkel, szavakkal vagy bármi mással dolgozik egyszerre táplálkozik az egyetemes kultúrából és a magyar kultúrából. Mi vagyunk a legnyugatibb keleti nép és a legkeletibb nyugati nép. Ezt a kettősséget hordozzuk magyarként, leginkább saját kultúránkban találjuk meg önmagunkat. Szeretném megköszönni az itt kiállító, fellépő művészeknek, előadóknak, hogy amit mi egyszóval kultúrának hívunk, azt itt helyben, Tapolcán művelik. És köszönet azoknak, akik értő közönségként bíztatják azokat, akikben a tehetség, a tudás, az alkotni vágyás munkálkodik és azt örömünkre képes bemutatni, kifejezni számunkra.

 

 

Tihanyiné Bálint Zsuzsanna a város képzőművészkörének visszavonult vezetője, a helyi amatőr képzőművészeti élet jelentős alakja egy másik művészeti ágban, a költészetben is igyekszik szépet, művészi értéket alkotni, mint fogalmazott, a “Hass, alkoss, gyarapíts és a haza fényre derül” szellemében. Ezúttal két verssel is megajándékozta a magyar kultúra napi kiállítás megnyitójának közönségét: a Himnusz a szóhoz és a Vers a kultúra napjára című költeményekkel. Az előbbi a szavak, mondatok kultúra teremtő erejéről, a másik Isten és az ember kapcsolódásáról, az alkotás isteni eredetéről mesélt.

 

Herczeg-Vecsei Katalin szép tapolcai haikuiból adott egy csokornyit. 2011 nyarán írta első haikuit egy kilenc napon át tartó, a Balatont megkerülő gyalogtúrája során. Haikui számos antológiában, irodalmi folyóiratban és újságban megjelentek már, több tematikus pályázaton ért el sikert. Magyar–angol nyelvű haikukat tartalmazó önálló kötete 2016-ban jelent meg édesapja illusztrációival. 2023-ban megkapta a Kortárs Irodalomért Díjat, és ebben az évben megjelent két színvonalas mini haikukötete: a Szirmaim és a Balaton-cseppek című – tudhatta meg róla a közönség.

 

 

A Batsányi Táncegyüttes két szép produkcióval színesítette a Magyar Kultúra Napjának helyi ünnepét. Kolozsi és madocsai páros táncokat adott elő Sohár – Kovács Beatrix és Bukovinszki Gergő, továbbá Kiss Betti és Buzás Balázs. Kovács Melinda, a Tapolca Városi Televízió főszerkesztője egyenként is bemutatta a képzőművészeti kiállítás alkotóit, felolvasva alkotói hitvallásukat, pályafutásuk legfontosabb mozzanatait:

 

Mészáros Csilla gyönyörű origamijait hozta el nekünk. Már 8 éve, hogy elindította a megálmodott origamis vállalkozását a Csilla origami dekorációt. Így vall magáról: Nagyon szeretem ezt a 3d-s origami technikát, mert amit ezzel készítek az mind a saját elképzelésem szerint készül. Tartós, mert a mű elkészülte után lelakkozom a gyerekek játszhatnak vele és használni is lehet. A kezdetekben a fő profilom a teljes körű esküvői dekoráció volt , közben egyre több figurát készítettem. Elkezdtem origami kézműves foglalkozásokat is tartani és a weboldalamról is kezdtek jönni a megrendelések. Többször megmutathattam magamat és műveimet a Duna Tv Család-barát műsorában. A gyerekek és a felnőttek egyaránt kérdezik tőlem, hogyan készülnek a figurák. Kézműves foglalkozásokon mindig megtanuljuk az alaphajtást és aki szereti készíthet képkeretet. Ekkor jött az ötlet, hogy készítek oktató csomagot, amiben benne van a méretre vágott papír és egy fotókkal illusztrált leírás. Az első két készletem a kis hattyú és a képkeret volt mára már 24 féle figura közül lehet válogatni. Folyamatosan növekedett az évek során az egyedi kérésekre készült ajándék tárgyak száma. Mindegyik egy kihívás, de mostanra már tudom, egy kis előtanulmányozás után,ha fejben összeáll a figura , akkor már sikeresen elkészül. Az eredeti tervem az volt, hogy egy idő után majd a weboldalamról jönnek a megrendelések és nem megyek majd fesztiválokra. Rá kellett jönnöm, hogy egy olyan hobbyt, munkát választottam, amit nem ismernek az országban, nem tudják, hogy készül csak azt tudják, hogy papírból van és a papír sérülékeny. A velem való találkozás után már másképp gondolják. Tehát azóta is tavasztól őszig megyek és megmutatom az újdonságaimat az utánfutós árusító faházammal. Itt Tapolcán is találkozhattok velem a rendezvényeken. Szeretném, ha többen megismernék az origaminak ezt a válfaját, és szeretnék továbbra is örömet okozni alkotásaimmal.

 

Következő kiállítónk Pogány Juli, aki így írt magáról: Gyermekkoromból hoztam magammal a fonalak, kötés-horgolás szeretetét. Édesanyámtól tanultam az alapokat, később autodidakta módon, folyamatosan a mai napig tanultam – tanulom mindkettőnek a különféle technikáit. Kizárólag kézzel dolgozom. Elsősorban magunknak, a családnak készítek egyedi darabokat, de foglalkozom mintaleírással, modellek tervezésével és publikálásával is. A ruhadarabok, kiegészítők mellett nagy kedvencem a zoknikötés, tradicionálisan 5 tűvel kötve, mint nagyanyáink tették, de szívesen kipróbálom, alkalmazom az újabb módszereket is. A kiállított darabjaimat inspirációnak szántam, a teljesség igénye nélkül. Kérem, fogadják szeretettel!

 

A Tűangyalok foltvarró csoport 2017- ben alakult meg a Tamási Áron Művelődési Központban. A csoport összetétele az évek folyamán változott, hol jött valaki hol elmaradt egy – egy kedves foltvarró társunk, de mindenkiben égett a tudás és alkotás vágya. Az első évben a foglalkozásokon megtanultuk a foltvarrás alapvető technikáit, blokkjait s megismerkedtünk az alapvető eszközökkel is. Tradicionális blokkokat tanultunk s azokból készítettünk kisebb nagyobb használati tárgyakat. Az évek folyamán egyre nehezebb technikákat ismertünk meg és egyre nehezebb tárgyakat varrtunk meg. Lehetőségünk szerint figyelünk az ünnepekre s mindig készül valami olyan dolog amit eltudunk ajándékozni. A tavalyi évben a “bátrabb” társaink már ágytakaró varrásával is megbirkóztak ami igazán nagy feladat volt de nagy siker mindenért kárpótolta őket. Minden évben kiállítást rendezünk, ahol a látogatók megcsodálhatják a kezünk közül kikerülő megvarrt dolgokat. Közös munkáink is vannak amiket valóban közösen varrunk meg. Mindenki egy vagy két blokkot varrt majd utána egy egységgé varrtuk össze. Az évek folyamán tudásunkat gyarapítottuk újabb és újabb technikákkal, megismerkedtünk más foltvarró csoportokkal, eljárunk közös varrásokra és foltvarró táborokba. Az évek alatt csapatunk összekovácsolódott. Minden héten keddenként tartjuk a foglalkozásunkat 17-19 óráig. A varrás egy igazi időutazás. Egy új világot ismersz meg általa. A csoport vezetője Vassné Sárossy Gabriella

 

 

Gyevnár Kálmán 1979-től foglalkozik kerámiával. 1985-től kézműves. Először csak festéssel foglalkozott, majd áttért az edények készítésére is. Azóta folyamatosan meleg a kemence. Sokszor találkozhatnak munkáival a városban, szinte minden családban megbújik egy Gyevnár kerámia. Különböző rendezvényeken tombolaként, díjként feliratos kerámiáival találkozhaunk. A családi hagyományok folytatódnak, hiszen ma megcsodálhatjuk Ifj. Gyevnár Kálmán munkáit is. Ő így vall magáról: Gyermekkorom óta kapcsolódom a kerámia készítéshez. Sok évi tömeggyártás generálta bennem az igényt arra, hogy egyedi kerámiákat alkossak és kreativitásomat kibontakoztassam. Néhány éve a hangsúly az ékszerkészítésre tolódott, de születnek kisplasztikák is a kezeim között. Jelenleg különleges máz technikákkal kísérletezek, igyekszem színt vinni a világba. Munkáimban az utolsó ecsetvonást a természet, a tűz végzi. Hálás vagyok mentoraimnak: Édesapámnak, Bokros Júliának és Bokros Lászlónak, hogy mindezt megalkothattam. Maradunk a gyönyörű, művészien megmunkált használati tárgyaknál.

 

Csaliné Németh Ágota porcelánfestő így ír magáról: 1984 óta foglalkozom porcelánfestéssel. Szakmai tanulmányaimat a világhírű herendi porcelángyárban végeztem. 1990-ig ott is dolgoztam. Több kerámiakészítőnél is megismerkedhettem a kerámia festési technikával és kipróbálhattam a kerámia készítését is. A kerámia festése után az ajkai üveggyár porcelánfestő részlegén folytattam gyönyörű hivatásom. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy munkáim már a világ számos helyére eljuthattak, így például a Brit királyi családba, az akkor még Charles hercegnek készült több, mint 300 darabból álló étkészlet. Festettünk Faberge tojásokat, és készítettük a híres olasz tervező Versace mintáit is. Az évek folyamán kiváló mesterek felügyelete alatt sajátíthattam el a szakma szépségeit. Szerencsésnek érzem magam, mert azon ritka emberek közé tartozhatom, akinek a munkája a hobbija is egyaránt. Ma már egyéni vállalkozóként saját kis tapolcai műhelyemben igyekszem kielégíteni vásárlóim igényeit.

 

Köszönjük, hogy a mai kiállításunkat megtisztelte Varjas Judit. Bemutatkozása így szól: Varjas Judit vagyok, a Varjas Art alapítója. Díszítőfestőként végeztem, majd festőművész szakon diplomáztam, ezt követően rajztanár, andragógus tanár szakokon szereztem meg mesterképzéses diplomáimat. Játszóház és kézműves foglalkozás vezetői képesítéssel is bővítettem kompetenciáimat. Középiskolai tanulmányaimat követően vetettem bele magam az üvegékszer készítés rejtelmeibe és a vállalkozás világába. Ezután bővült a repertoárom a régi alpakka evőeszközökből készült ékszerekkel. Egyedi, iparművészeti termékeimmel számtalan hazai és külföldi vásáron, fesztiválon nagy sikerrel vettünk részt. 2016-ban megfestettem a Tapolcai Halas Lépcsőt, mely pillanatok alatt nemzetközileg is ismertté vált, majd 2022-ben egy teljes megújuláson esett át és elkészült mellette egy másik neves, színes tapolcai tematikájú street art alkotásom is. 2019-ben egy Tapolca kincseit ábrázoló szelfi kerettel, majd 2023-ban egy óriási hímes tojással ajándékoztam meg szülővárosomat. Az elmúlt években művészi dekorfalak kivitelezésével is kiegészült szakmai repertoárom, mellyel tovább bővült nemzetközi ismertségem. Alkotásaim az ország és immáron Európa számos pántján találhatóak meg, magánházak, állami és közintézmények falán, hotelek, éttermek sokasága őrzi kezeim nyomát. Büszke vagyok rá, hogy egy rózsaszín kis hokedliről indult vállalkozásom ilyen szépen kinőtte magát, családom és párom támogatásával – és millió ember mosolyog vissza a fotókról a halas lépcsőn szelfizve, vagy viseli ékszereimet a világ számos pontján, esetleg éli dolgos mindennapjait díszes falaim előtt.

Díjaim :

  • 2014: Év Kiváló Szakembere
  • 2014: Vas Népe – Az Év Nője cím birtokosa
  • 2016: Év Kiváló Szakembere Díj – Arany Csillag Fokozat
  • 2016: Innovatív Termék Nagydíj – Bakony Expo
  • 2017: Tapolca Expo – Tapolca Kft. Szakmai Díj
  • 2017: Tapolca Expo – Közönség Díj
  • 2021: Otthon-Design Lakberendezés – Bútor meghívott kiállító
  • 2022: Mályvavirág Alapítvány – Közönségdíj
  • Arany Vállalkozás Díj

 

A jövő hónapban 89. születésnapját ünneplő Ring Márti néni szinte egész életét átszőtte a horgolás szeretete. 8 évesen sajátította el az alapokat. A keszthelyi zárdában tanóra keretében tanulta meg a kötés, horgolást. A háború idején horgolták osztálytársaival a katonák csuklójára az érmelegítőt, lábukra a kamáslit. Első horgolása egy kistáska volt az elsőáldozásra, amibe az imakönyvét és a rózsafűzért tette. Nagymamájától és édesanyjától sokat tanult, de ő mégis inkább dacból és hiúságból tanulta meg balkezes lévén. Akkoriban szégyen volt a balkezesség. Márti néni csodás szépérzékkel és kreativitással van megáldva, amit szakmájában is tudott kamatoztatni. Édesapját követve fényképész lett. 40 éven át dolgozott a fényképész szakmában, majd a maszek életet is kipróbálta a nyugdíj előtt. Akkoriban volt fénykora a fényképészetnek. A fényképészet fénykora elmúlt, de a kézimunkáé újra és újra visszatér. Márti néni horgol ma is, és szeretettel adja át tudását a fiatalabbaknak. Pár éve horgoló klubbot is alakított ki a garázsában nyugdíjas barátnőivel. Nyaranta kézműves piacokon is feltűnik, ahol megcsodálhatják munkáit. Jó egészséget kívánunk!

 

A legédesebb művészet követője Tapolcán Hajas Piroska. Így vall magáról: “Minden karácsonykor kezdődött. Gyermekeim születése óta a karácsonyfát szaloncukor helyett mézeskaláccsal díszítettem. Akkoriban még egyszerű, elfolyt mázas mézesek készültek nagyon-nagyon sokáig. Igyekeztem a legtöbbet kihozni belőle. Aztán az internet világa segített. Csodás mézeskalácsokat láttam, ami nem hagyott nyugodni és elkezdtem próbálgatni különféle recepteket. Lassan haladtam, de sikerült megtanulnom az alapokat. Ezzel még nem elégedtem meg, kíváncsi voltam a műhelytitkokra, amit az interneten nem találtam meg. Találtam viszont tanfolyamot Cserszegtomajon az Ékes-Édes Mézeskalács Műhelyben, ahol minden kérdésemre választ kaptam. Csodás napokat töltöttem ott hobbinak indult, hét éve vállalkozás lett belőle. Közben lányom Krisztina is kedvet kapott a díszítéshez, csodás alkotások jönnek ki a kezei alól. Így most már ketten készítjük a kalácskákat kedves megrendelőinknek, nem csak karácsonyra. Kedvelt ajándéktárgy születésnapra, esküvőre, húsvétra vagy csak szeretetből.

 

 

Horváth Róbert szobrász minden alkalommal elkápráztat minket tehetségével, így van ez ma is. Pécsett a tudományegyetem művészeti karának szobrász szakán végezte tanulmányait Büszkék lehetünk rá, hogy Horváth Róbert itt él közöttünk, hogy ő a mi szobrászunk, tehetségét és tudását kiállítások és megrendelések sora jelzi. Többek között szülővárosa, Körmend megrendelésére is készített köztéri alkotásokat, melyek közül a legjelentősebb egy bolgár mészkőből faragott Honfoglalás emlékmű, amely az államalapítás ezredik évfordulójáról méltón megemlékezve ékesíti a várost . Számos alkotása megtekinthető városunkban is, többek között Tapolca város római kori elődtelepülésének emlékére készített reliefje a díszudvar kapualjában került kihelyezésre, Betlehemi szoborcsoportja évről – évre az adventi időszakban itt az intézményben kerül kiállításra, Petőfi évforduló alkalmából egy Petőfi fejszobrot készített és ajándékozott az intézménynek. Most pedig elkészítette a Szent Koronát, ami mai ünnepségen kerül bemutatásra. /Töreky László/

 

Magyar Kultúra Napja- Bepillantás Tapolca kulturális életébe

| hírek, közélet, kultúra |