Öt előterjesztésben döntöttek különösebb viták nélkül a város önkormányzatának bizottságai és a képviselő-testület  pénteki rendkívüli ülésükön a polgármesteri  hivatal udvari tanácstermében. Szabad utat kapott többek között egy sportcélú- és két tervezett turisztikai fejlesztést célzó pályázat benyújtása, valamint a hátrányos helyzetű gyerekek kötelező általános iskolai felvételének intézményenkénti létszámadatai is.

 

 

Tapolca város pályázatot ad be a Magyar Kézilabda Szövetséghez rendezvénycsarnok korszerűsítésére, közel 285 millió forint értékben. A tervezett felújítási munkák kiterjednek többek között a lapostető hő- és vízszigetelésének javítására, LED lámpák cseréjére, LED fal beüzemelésére, eredményjelző cseréjére, fűtési rendszer korszerűsítésére, kazánok cseréjére is – áll az egyhangú igennel támogatott előterjesztésben.

 

Szintén szabad utat kapott kapott az önkormányzati képviselőktől a TOP-os “Aktív turizmus fejlesztése” pályázati felhívás, így a város a “Balatontól a Somlóig” címmel, Szigliget Község Önkormányzata konzorciumi vezetésével pályázhat. A projektben a kerékpározható utak kijelölése kapja a legnagyobb hangsúlyt, mintegy 350 kilométernyi kerékpározható út kijelölésével. A fejlesztendő területen három belépési pontot határoznak meg – Tapolca, Sümeg és Somlóvásárhely településeken -, amelyeken kerékpáros központokat hoznak létre a jövőben, ami a Tourinform irodákkal együttműködésben történik. Az így létrejövő több funkciós irodák, a remények szerint, egész vagy szinte egész éves nyitvatartást tudnak majd biztosítani. A projekt egyik központi helyszíne, egyik belépési pontja Tapolca. A vasútállomásnál tájékoztató táblát, a déli városkapu melletti parkban egy kerékpáros pihenőt, kerékpárszerelő állványt, zárható kerékpárboxot és kézmosási/vízvételi lehetőséget kívánnak biztosítani a kerékpárosok számára – taglalja a most megszavazatott és egyhangúlag elfogadott tervezet.

 

 

Közös pályázatot nyújthat be a tapolcai képviselők egyhangú támogatásával, Tapolca, Raposka, Kisapáti és Hegymagas. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park irányításával így létrejövő konzorcium a leromlott állapotban lévő Bazaltorgonákhoz vezető lépcső felújítását tűzte ki célul. Tapolca Város Önkormányzata a 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő 733/4 hrsz-on, a Déli Városkapu Parkban egy gyermekjátszótér, valamint egy gyermekeknek szóló interaktív táblajáték megvalósítását, továbbá egy információs tábla kihelyezését tervezi a Szent-György hegy felé vezető kerékpáros és gyalogos útvonalakról – derül ki az előterjesztésből.

 

Gyulakeszi Község Önkormányzata 2023. szeptember 1. napjától Tapolca Város Önkormányzatával kötött feladatellátási megállapodás alapján biztosítja kötelező önkormányzati feladatát, az óvodai nevelést. Az Alapító Okirat 4.5 pontjában – ellátási körzetként – Gyulakeszi községet is fel kell tüntetni, emiatt a képviselő-testület egyhangú igennel támogatta a Tapolcai Kertvárosi Óvoda alapító okiratának módosítását. A Képviselő-testület megszavazta, s ezzel felhatalmazta Dobó Zoltán polgármestert, hogy a kötelező felvételt biztosító általános iskolai körzethatárok véleményezését, valamint a hátrányos helyzetű gyermekek létszámára vonatkozó adatszolgáltatást a Balatonfüredi Tankerületi Központ részére továbbítsa. A testület a körzethatárokkal egyetértett, továbbá azzal is, hogy a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskolában 19 fő, a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Batsányi János Magyar-Angol Két tanítási nyelvű Tagintézményében 2 fő, a Tapolcai Kazinczy Ferenc Általános Iskolában 19 fő, a Szász Márton Általános Iskolában: 6 fő, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában pedig 2 fő hátrányos helyzetű gyermek kapjon kötelezően biztosítandó tanulási lehetőséget.

 

Az előterjesztések teljes anyaga a tapolca.hu oldalon elérhető. /Töreky L./

 

 

Egyhangú igenek – pályáznak a rendezvénycsarnok korszerűsítésére is

| gazdaság, hírek, közélet, oktatás, önkormányzat, sport |