Szerteágazó érdeklődése, tudása, tehetsége, szorgalma, intelligenciája és kommunikációs készsége fizika tantárgyból is korosztálya legjobbjai közé emelte Süketes Miklós Csabát, aki a Széchenyi István Baptista Technikum épületgépész tanulója. Miklós a közelmúltban az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének (HYPT – Hungarian Young Physicists’ Tournament) döntőjében, az ország 24 legjobb diákjával együtt mérhette össze tudását, angolul előadva, magyarul pedig megvédve tudományos prezentációját. Igaz, végül nem került be az öt diák közé, akik az országos döntő győztesei voltak, de személyére, teljesítményére méltán büszke lehet iskolája és mindenki más is, aki közelről ismeri őt.

 

 

A kiegyensúlyozott, szimpatikus raposkai fiú a sportban, konkrétan párbajtőrözőként is kimelkedő eredményeket mutatott fel az elmúlt időszakban, ezért egyéni tanrend szerint végzi az iskolát. Szakmai órákra bejár, időközönként vizsgázik, a tantárgyak anyagait pedagógusaival konzultálva, autodidakta módon sajátítja el – tudtuk meg. Elmondta, kicsit sajnálja, hogy nem sikerült a szóbeli döntőn továbbjutnia, de mivel ez az első komoly nemzetközi tanulmányi verseny, amelyen részt vett, tapasztalatszerzésként fogja fel, ami majd a jövőben kamatozhat. Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén való elinduláshoz egyébként 16 fizikai jelenséget adtak meg a versenygazdák, amiből egyet választhattak ki a diákok. Ennek az egy jelenségnek az alapján kellett a diákoknak otthon fizikai kísérleteket végrehajtani, egyeztetni a kapott eredményeket az ismert szakirodalommal, következtetéseket levonni, majd szakdolgozatot készíteni. Az így elkészült tudományos anyagot 10 perc leforgása alatt angolul adták elő, újabb tíz percben pedig magyarul védték meg a hét zsűritag előtt. (Később még kérdésekre is válaszolniuk kellett egy újabb zsűri előtt.)

 

 

Süketes Miklós Csaba érdeklődésünkre elmondta, minden természettudományos tangyárgy iránt érdeklődést mutat, szereti megismerni a körülötte lévő világot, a jelenségeket. Az ifjú fizikusok nemzetközi versenyén való elindulása önálló döntés volt, az motiválta, hogy össze tudja mérni tudását, előadókészségét az ország más részein élő diáktársakkal. Elárulta, a versennyel összefüggő munka elsősorban rá hárult, de volt segítsége is, Nagy Balázs Lajos tanár úr és Schmidt Sára tanárnő, az előbbi fizika, az utóbbi, Miklós angol nyelvi felkészülését segítette. /Töreky L./

 

Tehetsége, szorgalma az országos döntőbe juttatta a széchenyis Süketes Miklós Csabát

| hírek, közélet, oktatás |