Tapolca város hagyományos újévi fogadása tavaly (az energiaválság, intézményi fűtéskorlátozás okán) elmaradt, idén azonban újra alkalmat adott arra, hogy a korábbi évek várospolitikai, városgazdálkodási munkája, tervei górcső alá kerüljenek. A pezsgős koccintást, illetve a svédasztalos ünnepi vacsorát megelőzően, Dobó Zoltán polgármester foglalta össze az elmúlt időszak történéseit és az idei év prioritásait a Tamási Áron Művelődési Központ színháztermében pénteken este.

 

 

A polgármester a város pénzügyi helyzetéről számolt be elsőként. Elmondta, Tapolca közel 5.4 milliárd forintos bevételből gazdálkodott 2023-ban, amelynek nagyobb része állami normatív támogatás, de a vállalkozások és magánszemélyek által befizetett adóbevétel is jelentős volt, összegszerűen 1.3 milliárd forint. Ez utóbbi bevételek között nagy súllyal volt jelen az iparűzési adó és a tavaly 137 ezer vendégéjszaka után fizetett idegenforgalmi adó. Továbbra is a Pelion Szálloda Tapolca legnagyobb adófizetője, de a kisebb szállásadók által fizetett adó is emelkedést mutat. – A következő időszakban is nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy olyan környezetet teremtsünk, ahova a turisták szívesen jönnek, ahol szívesen költik a pénzüket – fogalmazott Dobó Zoltán, aki a városi cégek teljesítményét is méltatta.

 

 

Elmondta, az önkormányzati cégek szakemberei, azok jó és eredményes munkája jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy stabil alapokon működhetett a város. A város tavalyi pénzügyi mérlegének 4.2 milliárdos kiadási oldalának elemeit is górcső alá vette a polgármester. Szólt a 117 millió forint nem várt kiadást jelentő badacsonylábdihegyi kemping szerződése körüli peres ügy lezárultáról, egy másfél évtizede húzódó orvosi műhibaper 41 milliós és a TIAC sportegyesület megmentésének 29 milliós pénzügyi következményeiről is. Ez utóbbiról azt mondta Dobó Zoltán, hogy a város erkölcsi kötelezettségének érezte a több mint száz tapolcai család gyermekével foglalkozó civil labdarúgó egyesület megmentését. – Mindezek ellenére Tapolca önkormányzata továbbra is jelentős mozgatható tartalékkal tudta zárni az évet, amely biztosítéka a város működésének – hangsúlyozta. A polgármester a pénzügyi értékelést követően a város szociális rendszerének működéséről, a hajléktalanok ügyében, az idősellátás, a családvédelem terén végzett munkáról osztotta meg gondolatait. Elmondta, mindez 600 millió forintjába kerül a városnak, de rámutatott, erre a kiadásra nem szabad kizárólag költségként tekinteni, inkább mint egyfajta befektetésre az itt élő emberek életébe, életminőségébe, a modernkori urbanizációs problémák kezelésébe.

 

 

Elhangzott, a város tavaly óvodákat újított fel, új tetővel, napelemes rendszerrel. – A helyi óvodai, bölcsődei ellátás minősége ma Tapolcán országosan is a legjobbak között, gyakorlatilag nagyvárosi szinten van, amelyet köszönök minden itt dolgozó dadának, óvónőnek, intézményi dolgozónak – hangsúlyozta. Az helyi egészségügyet érintően azt emelte ki a polgármester, hogy az ismert nehézségek, az országos orvos és ellátáshiány ellenére, Tapolcán jelenleg nincs egyetlen betöltetlen háziorvosi-, fogorvosi-, gyermekorvosi praxis sem, amiért külön köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, orvosoknak. Dobó Zoltán évértékelőjében szót ejtett azokról a 2023-ban történt nagy értékű fejlesztésekről, beruházásokról is amelyek az itt élők életminőségét, tanulmányait, közösségi jelenlétét,illetve a közlekedők biztonságát pozitívan érintették. Elmondta, tavaly számos közösségi tér létesült, vagy újult meg a városban, többek között a Fenyves utcában, a Kazinczy-téren, a Dobó lakótelepen és a Véndek-hegyen, de városi büdzséből finanszírozva okos zebrák, fix traffipaxok, parkolóhelyek is létesültek a város több pontján az autósokért, a gyalogosok védelmében, a gyorshajtások megfékezése érdekében. Dobó Zoltán az elnyert pályázatok, fejlesztések kapcsán megemlítette dr. Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselő nevét is. Mint fogalmazott, jó és eredményes a munkakapcsolat a térség országgyűlési képviselőjével, aki a kisapáti sorompó ügyének és sok pályázati forrás városba érkezésének is támogatója, segítője volt. Az Európa Kulturális fővárosa tapolcai programjainak tömegeket vonzó, magas színvonalú megrendezését is sikerként értékelte Tapolca polgármestere, ahogy azt is, hogy új múzeumi teret épített és adott át a város 2023-ban, amelyben még az idén megvalósulhat a Tapolca Géniuszai állandó kiállítás. A helyi sportélet kapcsán a polgármester arról beszélt, hogy a város első számú célkitűzése, hogy a gyerekek, a fiatalok gazdag sportágkínálatból választhassanak (22 sportág várja őket Tapolcán), kipróbálhassák magukat, megtehessék a kezdő lépéseket a későbbi, akár nemzetközi sikerek útján.

 

 

Összefoglalásként Dobó Zoltán a 2023-as év legfontosabb fejlesztéseiről és az idei tervekről beszélt. – Nagyon sok belterületi utat aszfaltoztunk, ha nem is eleget, de igyekeztünk a legkritikusabb részeket előnyben részesíteni, miközben fejlesztettük sok helyen a közvilágítást. Idén a régi szülészet épületében megkezdjük az átalakítási munkálatokat, ahol gyermekgyógyászati centrumot alakítunk ki. Felújítjuk a temető ravatalozóját, a tervek elkészültek, már csak a képviselő-testület döntésén múlik, hogy mikor indulhatnak meg a munkálatok. Hamarosan egyházi beruházásként indul az új katolikus óvoda építése is a Dobó lakótelepen. Megterveztettük a termálstrandunk nagymedencéjét, amely 600 millió forintba kerülne. Bízunk országgyűlési képviselőnk közbenjárásában, segítségére a forrás megszerzése érdekében. Folytatjuk idén a belvárosi homlokzat felújításokat is. Sok mindenben tudtunk előrelépni, annak ellenére, hogy a covid, a háború okozta energiaválság sok szempontból szűkítette a lehetőségeket. A jövőre nézve fontosnak tartom, hogy a bérlakás állományunkat erősítsük, illetve megépüljön a Mc Donald’s, amelyre mint leendő adófizetőre tekint elsősorban önkormányzatunk. Szeretnénk egy seprőgépet üzembe állítani a szálló por mennyiségének csökkentése és máshol hasznosítható fizikai munkaerő felszabadítása érdekében. Tárgyalásban vagyunk a város keleti részében egy bevásárló központ létesítése ügyében. A beruházás – amennyiben megvalósul – egy olyan hellyel gazdagítja Tapolcát, amelynek hiányában távolabbi helyekre, Keszthelyre, Veszprémbe kellett utazniuk a tapolcaiaknak. Dobó Zoltán polgármester azzal zárta évértékelőjét, hogy kérte a tapolcaiakat, bátran jelezzék a városvezetés irányába, hogy mi az ami tetszett, illetve mi az ami nem tetszett az önkormányzat munkájában. – Akkor tudunk előrelépni, ha a jobbítás szándékával fordulunk egymás irányába. Szeretném megköszönni mindenkinek az együttműködését, kollégáimnak, külső segítőinknek a munkáját – mondta, majd bejelentette, hogy a közelgő önkormányzati választásokon csapatával együtt ismét öt évre kérni fogja a tapolcai választók bizalmát. /Töreky L./

 

 

 

 

 

 

Újévi fogadás, polgármesteri évértékelő

| egészségügy, gazdaság, hírek, közélet, kultúra, oktatás, önkormányzat, politika |