“Balaton-felvidék kitekintés – Petőfi és a Himnusz” címmel állította ki az elmúlt két évben született képzőművészeti munkáit Mező Lászlóné, Pálffy Gézáné Szabó Éva, Stankovics Béláné Anikó és Varga Károly, azaz a Tapolcai Rajzbarátok Körének oszlopos tagjai. A kiállítást Hangodi László méltatta hétfőn este a Tamási Áron Művelődési Központ aulájában.

 

 

– Régi barátság, a rajz, a művészet iránti szenvedély köti össze az itt kiállító amatőr művészeket, akik így együtt, közös kiállításon első ízben mutatkoznak be közönség előtt – mutatott rá köszöntőjében Barczáné Tóth Boglárka, a tárlatnak helyszínt biztosító művelődési intézmény vezetője.

 

 

 

Hangodi László főmuzeológus a kör tagjaként, valamint rajz szakos tanárként méltatta a kiállított munkákat és alkotóikat, többször is hangsúlyozva személyes élményeit, kötődését a képzőművészethez, a kiállított munkákhoz, azok alkotóihoz. Elmondta, a négy éve működő rajzbarátok köre számos sikeres környékbeli kiállítással örvendeztette már meg a képzőművészetek iránt fogékony közönséget, ami nem véletlen, hiszen nem mindennapi bravúros teljesítmény az, amit ez az alkotói csoport letett az asztalra. – Szerteágazó témaválasztás, magabiztos és folyamatosan tökéletesedő technikai tudás jellemzi az itt kiállítókat. A művek egy része kifejezetten szűkebb tájainkra kalauzolnak el bennünket, a tavasz, a nyár a kora ősz vidám színeivel. Mellettük láthatóak a bicentenárium alkalmából született, hazafias büszkeségre okot adó, Petőfihez és nemzeti Himnuszunkhoz kötődő ábrázolások. Engedjük, hogy üzenjenek nekünk ezek a képek, hagyjuk, hogy hassanak a lelkünkre, hogy elmesélhessék a maguk történetét. Horatius mondta: “Artificem commendat opus”, Az alkotót alkotása dicséri. Hát dicsérjék e művek is alkotóikat – zárta a laudációt Hangodi László. A megnyitó látványos, szép színfoltja volt Gróf Evelin és Bukovinszky Gergő, a Batsányi Táncegyüttes két kiváló táncosának produkciója. /Töreky L./

 

 

 

Petőfi Sándort, a Himnuszt és tájértékeinket festette meg az alkotókör- megnyílt az év utolsó kiállítása Tapolcán

| hírek, közélet, kultúra |