Az iskolai bántalmazás, zaklatás felismeréséhez érdemi információkkal és szakemberek által javasolt problémakezelési módszerekkel igyekezett támpontot adni a tapolcaiaknak az az összejövetel, amelyet Tapolca önkormányzata és a Testi-Lelki Egészségfejlesztési Központ szervezett a Tamási Áron Művelődési Központban helyi szakemberek bevonásával.

 

 

Az esemény apropóját egy bántalmazott, majd a közelmúltban öngyilkosságba menekülő sümegi széchenyis diák tragikus halála adta, de sokkal inkább arról az angolul School Bullying néven emlegetett jelenségről szólt, amelyet ha nem vesznek észre és nem orvosolnak időben, súlyos testi-lelki következményekkel is járhat.

 

 

A megjelent érdeklődőket, köztük helyi pedagógusokat, intézményvezetőket Dobó Zoltán polgármester és Magvas Zoltán a LEK főmunkatársa köszöntötte. A város polgármestere arra mutatott rá, hogy az iskolai bántalmazás témakörét azért célszerű hozzáértő szakemberek segítségével feldolgozni, mert saját, jónak és igazságosnak hitt válaszaink gyakran zsákutcába vezetnek minket. – Az emberek meggyőződése egy adott eset után sok esetben távol esik a valós megértéstől és a kulturált megoldási lehetőségektől – mondta. – Az elmúlt napokban vállalhatatlan posztok, hozzászólások jelentek meg internetes felületeken, amelyek semmilyen közjó és semmilyen megoldás irányába nem mutattak, sokkal inkább súlyosbították a helyzetet. Tapolcán vannak szakembereink és ha már rendelkezünk helyben ilyen kapacitással, arra kérek mindenkit, hogy éljünk vele – kérte Dobó Zoltán, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a vártnál kevesebb tapolcait érdekelt az iskolai bántalmazás jelensége, pedig sok érdeklődőre számítottak a közelmúltban történt sajnálatos haláleset és az azt kísérő internetes hozzászólások, hozzászólók száma alapján.

 

 

Magvas Zoltán projektoros kivetítőn szemléltetett előadásában az iskolai bántalmazás társadalmi jelenségére, felismerésének szükségességére mutatott rá. Igyekezett bemutatni a bántalmazott és a bántalmazó személyiségjegyeit, megvilágítani, megértetni annak antiszociális, torz nevelési, családi hátterét. Egy hozzászólásra reagálva rámutatott, a felelőség végső soron a felnőtteké, hiszen csak az érett ember rendelkezik azzal a tudással, élettapasztalattal, amely segítséget nyújthat a probléma megoldásához. Az előadást követően azok a helyi szociális, mentálhigiénés, pedagógiai szakemberek vették át a szót, akik saját szakterületük tudásával felvértezve, akár intézményi szinten képesek tanácsot adni, érdemben segíteni azoknak, akiket valamiféle testi-lelki bántalmazás ér, vagy családtagként, pedagógusként találkoznak a jelenséggel. Ádám Franciska, Dalmai Melinda, Bögös Rita Zsuzsanna, Labovszky Tamara, Györkös Vivien és Magvas Zoltán később kisebb csoportfoglalkozások keretében is válaszoltak a jelenlévők felmerült kérdéseire. Az eseményt rögzítette a Tapolcai Média, az megtekinthető online, facebook felületünkön. /Töreky L./

 

 

 

Tragikus haláleset, majd az arra adott rossz válaszok helyezték fókuszba az iskolai zaklatás, bántalmazás jelenségét

| hírek, közélet, oktatás, önkormányzat, szociális szféra |