Miben tehetséges gyermekünk, milyenek a személyiségjegyei, milyen szakmákra, hivatásokra alkalmas? Technikumba, vagy inkább gimnáziumba jelentkezzen? Ezek a kérdések előbb-utóbb minden magyar családban felmerülnek és bizony gyakran komoly feltörést is okoznak. A tét nem kicsi, a gyermek későbbi boldogulása, felnőtt életük minősége múlhat rajta. A rossz hír, hogy sok a tévutas döntés, túl gyakori ezáltal a megkeseredett felnőtt, a csalódott pályaelhagyó. A jó hír viszont az, hogy vannak szakértők, pályaorientációs válaszok, amelyek már önmagukban is erős ösztönzők lehetnek a fiatal számára. Somogyi Erika sikeres pályaválasztási és HR tanácsadó (emberi erőforrás menedzser ) volt a napokban a Tapolcai Média vendége.

 

 

– Azt látom, hogy sok gyermek felvesz egy maszkot a szülők előtt, apa és anya pedig innentől már nem is a valóságot látja. Amikor pályaválasztási, iskolaválasztási tanácsokért jönnek hozzám én azt akarom látni, hogy a fiatal valójában milyen. Bizony, akármilyen meglepő, ez már fél óra alatt kiderül. Ekkor mondja a szülő a gyermekének, “de hát nem is így szoktál viselkedni!”. Fontos, hogy ismerjük a gyermekünket, és olyan mértékben engedjük kibontakozni, amennyire szükséges – állítja a Veszprémben élő Somogyi Erika, akinek tanácsaira, meglátásaira nem csak számos iskola, magánszemély és család, hanem magasan képzett, ugyanakkor kiváló intuitív érzékkel megáldott HR-es szakemberként a vállalati szféra is támaszkodik. Hogy miért fontos egy jó pályaválasztással foglalkozó szakember? A kérdésre egyszerű a válasz: túl sok a rossz gyakorlat- mondja a szakember. – Átlagos képességű gyermekeket terelnek gimnáziumba, akik aztán ott állnak az érettségi előtt és tanácstalanok, mert nincs válaszuk a “hogyan tovább” kérdésre. Gimnáziumot az válasszon, aki biztosan tudja, hogy egyetemre, főiskolára megy, komoly elképzelése van arról, hogy orvos, mérnök, tanár, ügyvéd szeretne lenni. Aki egy kicsit is bizonytalan, annak ott vannak a szakközépiskolák, ahol szakmát szerez a diák, de ha közben kiderül, hogy ez nem elég számára, nyitva az út az egyetem irányába.

 

 

Sajnos a szülők gyakran elzárkózók, ragaszkodnak saját elképzéseikhez, az igazság viszont 2-3 év múlva könyörtelenül kibújik a valóság zsákjából – állítja Erika, aki szerint a pályaorientáció egyik rákfenéje, hogy sem a gyerek, sem a szülő nincs tisztában azzal, hogy mi várja egy bizonyos iskolában, illetve szakterületen a pályaválasztót. – Egy személyes konzultáció alkalmával felmerült, hogy érdemes lenne a közgazdaság irányába terelni a tanulót. A szülő azt mondta, hogy nincs annyi cégvezető, ügyvezető igazgató a világon, mint amennyi közgazdászt képeznek az iskolarendszerből. Ilyenkor arra is rá kell mutatnom, hogy mennyi mindenre lesz alkalmas, tesz alkalmassá egy közgazdasági végzettség a munkaerőpiacon. A jellemzően két órás tanácsadói folyamat egy vizsgálati szakasszal kezdődik hatásos, válogatott pályaorientációs tesztekkel. Percről, percre jönnek elő a jellemzők, a személyiség jellegzetességei, a képességek, a hajlamok, az érdeklődési terület és a többi fontos információ. A vizsgálat végén pedig kimondom, hogy milyen szakmára, szakmákra, milyen konkrét hazai iskolák felé érdemes terelni a fiatalt. Amikor ott ül velem szemben a gyerek, valójában nem őt látom, hanem azt, hogy mi lehet belőle 5-10-20 év múlva. Miként fog teljesíteni a munka világában, ő egy csapatjátékos, vagy nem, precíz, avagy nem, és így tovább. Egy jól megválasztott iskola, szakma, hivatás egy egészen más, minőségibb élethez való viszonyulást eredményez a felnőttkorban. A gondok, a problémák is könnyebben oldódnak meg, végső soron egy boldogabb, magasabb önbecsüléssel élő emberrel lesz gazdagabb a világ – tudtuk meg Somogyi Erikától. (A Tapolcai Média stúdiójában készült interjú teljes anyaga a Tapolca Városi Televízióban, illetve a Tapolcai Média facebook oldalán is hamarosan megtekinthető lesz) /Töreky László/

 

A tanácsadó szerint a tét nagy, a jó pályaválasztás vezet el egy boldogabb élethez

| gazdaság, hírek, közélet, oktatás |