Az épületgépészet múltjának tárgyi emlékeiből nyitott állandó kiállítást, úgynevezett múzeumsarkot a mai napon a Széchenyi István Baptista Technikum az iskola tanműhelyében. A Nagy László és Csizmadia László szakoktatók által berendezett tárlat célja az, hogy felhívja a figyelmet az épületgépészet múltjának technikai megoldásaira, ezáltal megmutassa a tanulóknak azt, hogy honnan indult és fejlődött az évtizedek alatt választott szakmájuk, amíg elérte a jelen technika színvonalát. A tapolcai baptista középiskola mai épületgépészeti múzeumsarok avatója egyben a Magyar Országos Épületgépész Napok rendezvénysorozat hivatalos megnyitója is volt.

 

 

A kiállítást szalagátvágással tette ünnepélyessé és emlékezetessé az intézmény. A tárlat létrejöttét üdvözölte többek között a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke, a kamara épületgépészeti tagozatának elnöke, Gyurkovics Zoltán, Dr. Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója és Török Sándor, az Épületgépészeti Alapítvány elnöke is. Az esemény létrejöttét, a szakmai résztvevőket, az épületgépész tanulókat, oktatóikat és Tapolca város önkormányzatának jelenlévő képviselőit, köztük Puskás Ákos alpolgármestert és Tölgyes Zsolt képviselőt Fekete Lajos, a tapolcai középiskola igazgatója köszöntötte.

 

 

 

Csizmadia László szaktanár, a kiállítás létrejöttének szorgalmazója úgy fogalmazott, ” megpróbáljuk bemutatni tanulóinknak, miként nézett ki a szakmánk 40 évvel ezelőtt. A múlt berendezései, eszközei, szerszámai megmutatják azt, hogy honnan indult az iskolai képzésünk és hova jutott. A szakoktató megköszönte a kiállítás létrejöttéhez nagy segítséget nyújtó Épületgépészeti Múzeum szakembereinek munkáját, a diákoknak pedig azt üzente, hogy a jövőben bővítsék a kiállított tárgyi örökséget, hogy a jövő generációk is megismerhessék a szakma fejlődésének emlékeit “a gyönyörű épületgépész szakmát”. Gyurkovics Zoltán a mérnöki kamara elnöke szerint, az épületgépész szakma egy “gyötrelmesen szép hivatás”. – Ebben a szakmában fontos az egymásra támaszkodás, fontos a csapat, a csapategység kialakítása. November hónapban rendezzük meg a november végéig tartó az Országos Magyar Épületgépész Napokat, amelynek hivatalos megnyitóját nyolcadik éve egy-egy tanintézményben tartjuk- árulta el az elnök, aki néhány szóban a Széchenyi tanulóinak a Szakma Sztár versenyen elért kimagasló eredményeit is méltatta. Dr. Chappon Miklós, az idén 21 éves Épületgépészeti Múzeum igazgatója, az épületgépészeti múzeumsarkok ötletgazdája úgy vélekedett, fontos, hogy legyen épületgépészeti múzeumsarok minden olyan tanintézményben, ahol a szakma elsajátítható. – A tárgyak a fiatalok okulására legyenek, ne pedig raktárakban porosodjanak! Évente 2-3 szakközépiskolában avatunk ilyen sarkokat, pillanatnyilag 13 középiskolánál és 5 egyetemnél tartunk. Úgy gondolom, ezeknek a tárgyaknak egy része azt is bizonyítja, hogy elődeink a használhatóság mellett szép dolgokat is alkottak, amelyek a fiatalok szépérzékét is fejleszthetik – adott hangot véleményének a múzeumigazgató. /Töreky L./

 

FOTÓGALÉRIA:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Épületgépészeti múzeumsarkot” avattak a Széchenyiben /fotógalériával/

| gazdaság, hírek, oktatás |