Közmeghallgatást tartott a város önkormányzata pénteken a Tamási Áron Művelődési Központ emeleti konferenciatermében, majd Tapolca-Diszel városrészben, a Csobánc Művelődési Házban is szerény lakossági érdeklődés, részvétel mellett. A tapolcai eseményen egy kritikus hozzászólás miatt éles viták kereszttűzébe került és szinte minden más ügyet háttérbe szorított egy jelenleg épülőben lévő, 50 MW-os napelempark ügye Tapolca külterületén, 1.5 kilométerre a várostól. Ugyanakkor általában a napelemparkok létesítésének létjogosultságát kérdőjelezte meg egy helyi lakos a tapolcaiak által csak harasztként emlegetett területen.

 

 

Tóth Tibor úgy fogalmazott, a város jövőjéhez, perspektívájához és élhetőségéhez nem járulnak hozzá azok a naperőművek amelyek Tapolcán és környékén épülnek és szerinte azok tulajdonosai környezetrombolást hajtanak végre. – Rengeteg az ellenérv, az érvek viszont kizárólag a beruházók érvei, ezért a naperőművek témáját alaposan át kellene beszélni független szakértők bevonásával, a helyi lakossággal közösen, ami ezen a fórumon és 20 percben aligha lehetséges – hangsúlyozta a felszólaló, aki – mint fogalmazott – a közvéleményt képviseli. Dobó Zoltán polgármester erre úgy reagált, hogy a felszólaló “a saját véleményét képviseli”. A téma körül (benne nagy hangsúlyt kapott az érdemi lakossági tájékoztatás megléte avagy hiánya) ekkor éles szóváltás kezdődött, amibe a város alpolgármestere, jegyzője, több képviselője és Pusztai Péter, a környéken épülő egyik napelemes beruházás gazdája, a BNRG Kft. alapítója, ügyvezető igazgatója is bekapcsolódott. Utóbbi úgy fogalmazott, ugyan engedélyeztetési szempontból a közmeghallgatásnak nincs tétje, ám kötelességének érezte, hogy eljöjjön és válaszoljon a felmerült kérdésekre. Az ügyvezető hangsúlyozta, két külön naperőműves projektről van szó, az övék a várostól körülbelül másfél kilométerre épül, ahhoz a másikhoz, amelyet korábban a város határába terveztek, semmi közük.

 

 

Pusztai Péter visszautasította azokat a Tóth Tibortól elhangzott kijelentéseket, miszerint a polgármester szerződést kötött volna a cégükkel a Covid idején, illetve azt is, hogy a Covid idején kellett volna lakossági fórumot tartani, de ez nem történt meg. Dr. Décsey Sándor képviselő ekkor felhívta a figyelmet arra, hogy 2020 augusztus 3-án volt az önkormányzat udvari tanácstermében egy lakossági fórum a témában, amely a településrendezési tervek módosításról szólt. Utána, konkrétan 2020 augusztus 27-én pedig a testület egyhangúlag megszavazta az engedélyeztetései eljárás elindítását. Tóth Tibor erre úgy reagált, nem tudja elfogadni annak a lakossági fórumnak a létjogosultságát, amelyen nem jelenik meg a lakosság. Pusztai Péter ügyvezető visszautasította azokat a vádakat, hogy környezetrombolást végeznek, mint fogalmazott, ehelyett saját költségükön több száz tonna szemetet szállítottak el, gyakorlatilag felszámolták a területen az illegális hulladéklerakás több évtizedes következményeit. A cégvezető tételesen sorba vette azokat az interneten keringő, szerinte igazságtartalom nélküli támadásokat is, amelyeket mint arra rámutatott, Takács Gábor képviselő is terjesztett, és arról szólt, hogy cége “zsebében lennének” a környék településeinek vezetői. – Ön konkrétan, mindenféle bizonyítékok nélkül bűncselekménnyel vádol! – mondta az érintett cég vezetője, aki a témákkal kapcsolatos tudatlanságnak tudta be azt, hogy egyesek összekeverik a beruházót, a projektcéget és az üzemeltetőt amikor kritikákat fogalmaznak meg a cégek működésével kapcsolatban. Tóth Tibor szerint azonban naperőművek kérdése közügy és amit az interneten azzal kapcsolatosan írnak, az jogos véleménynyilvánítás. A TIAC körüli helyzetre kérdezett rá Bertalan Csaba. Dobó Zoltán polgármester válaszában a TIAC korábbi vezetőjéről azt mondta, hogy vezetése alatt ez idáig több mint 20 milliós kár keletkezett, amelyet a város költségvetéséből kellett megfizetni testületi döntéssel, hogy ne kelljen kiszorulnia az egyesületnek a TAO támogatások rendszeréből. A polgármester rámutatott, érdemi választ máig nem kapott a város Takács Gábor korábbi TIAC elnöktől a “Hol a pénz?” kérdésére.

 

 

 

Diszelben már jóval nyugodtabb, konstruktívabb hangnemben zajlott a közmeghallgatás. Tóth Bálint képviselő beszámolt a napokban a faluközpont térfigyelő kamerájának elkészültéről, a temetői kocsiút beruházásról, a “buszmegálló projekt” elindulásáról, illetve arról, hogy a CselleHáz Kft végzi jelenleg is Diszelben a zöldterületek gondozását. – Idén még átnézzük együtt, hogy milyen munkákra van szükség, milyen fákat kell kivágni, visszanyesni! Dobó Zoltán polgármester elmondta, a Renner Sándor atyával folytatott nyárvégi beszélgetésének eredményeként, ígéretet tett a plébánbosnak arra, hogy az egyházközség területének zöldfelület-gondozását, nyírását is át tudja vállalni a város. Szóba került a gyorshajtások, gyorshajtók problémaköre is a településrészen belül és legfőképpen a 77-es utat érintően, amelyeket sajnálatos módon a korlátozó táblák sem képesek érdemben visszaszorítani. Emiatt egy éjjel-nappal villogó sárga lámpa kihelyezését szorgalmazza az önkormányzat. Budai Mihály Szabadság utcai lakos a köszönet hangján szólt a már megvalósult beruházásokról, többek között a temetői beruházások és a buszmegállóhoz vezető gyalogos sáv kiépítése miatt, illetve jelezte az ezekkel kapcsolatos észrevételeit, tapasztalatait, megoldási javaslatait. /Töreky L./

 

Közmeghallgatás- éles viták egy Tapolcától másfél kilométerre épülő naperőmű körül

| hírek, közélet, önkormányzat |