A közelmúltban a Dobó lakótelepen hívott össze találkozót Dobó Zoltán, csütörtökön este pedig a kertvárosi lakosság számára tartott utcai lakossági fórumot Horváth Gábor, az egyes számú választókörzet képviselője.

 

 

A képviselő azzal indokolta a találkozó életre hívását, hogy ezekben a hetekben készíti elő az önkormányzat a jövő évi költségvetést, így szeretne tisztában lenni azokkal a lakossági igényekkel, amelyek beilleszthetők lehetnek a tervezhető költségek, beruházások közé. Szóba került a kertvárosban ősszel hatványozottan jelentkező hullott falevél, illetve annak elszállítása. Lakossági kérés volt, hogy ebben az időszakban a hulladékot elszállító cég automatikusan adhatna zsákot a kertesházas övezetben élőknek, amelyet a lakosok megtöltenek, majd kihelyezve a kukák mellé, a következő szemétszállítás alkalmával a szolgáltató cég emberei el is vihetnek. Horváth Gábor a jelenlévő önkormányzati képviselőkkel és Pass Sándor alpolgármesterrel együtt megerősítette, hogy az összegyűjtött zöldhulladékot most is ingyenesen szállítja el a Cselle-Ház Kft., amennyiben jelzést, telefonos bejelentést kapnak az ingatlantulajdonosoktól, de a szolgáltató MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-től is beszerezhető az a zsák, amelyet kihelyezve a kuka mellé elvisznek a hulladákkezelő munkatársai.

 

 

Kérés érkezett a Lehel utcából, ahol a szeretnék korlátozni a József Attila utca irányából érkező megnövekedett forgalmat. Egyes lakók véleménye szerint, a behajtani, vagy balra kanyarodni tilos, esetleg kötelező haladási irány tábla megoldaná a helyzetet, a megoldásra már aláírásokat is gyűjtöttek. Pass Sándor alpolgármester arról tájékoztatott, hogy az utca felső részén élőktől pontosan az ellenkezőjéről kaptak kérést, ők a másik irányból egyirányúsítanának, ezért a rendőrség segítségét kérték a legjobb megoldás érdekében. A rendőrség azonban nem javasolt változtatást a forgalmi rendben. A lakossági fórumon végül abban állapodtak meg, hogy újra elkezdenek egyeztetéseket folytatni a témában.

A József Attila utca lakosai szintén a forgalomra, a gyorshajtókra és a mozgó aknafedelek problémájára, az azok okozta zajra panaszkodtak. A körzet képviselője jelezte, hogy az utcában jövő évre tervezték a fix sebességmérő kihelyezését, de addig is kérést fogalmazhatnak meg a rendőrség felé, hogy füleljék le a gyorshajtókat. A Pacsirta és a József Attila utca gyakorlatilag egy “északi elkerülő útként” funkcionál, és az arra autózók közül sokan nem is veszik figyelembe sem a súly- sem a sebesség korlátozást. Ezt csak tetézi az a hanghatás, amelyet a zörgő aknafedelek okoznak – hangzott el. Pass Sándor hozzátette, hogy a fedelek javítása és szintbehozása a DRV Zrt. feladata. A közeljövőben a cég és a hivatal szakemberei gyalogosan járják be az említett utcákat és mérik fel a javításra váró fedeleket. A sebesség csökkentése érdekében megfontolandónak vélte a Baross Gábor utcában kialakított úgynevezett negatív fekvőrendőrt, ami nem kiemelkedik, hanem besüllyed az útburkolatba. Ennek kettős hatása is van, hiszen a lassabb haladásra késztetés mellett elvezeti az esővizet is.

Érkezett kérdés a porták és az úttest közötti területek rendbentartásáról, a gallyazásról. Tapolcán a helyi rendeletben a kormányrendelet megszövegezése szerepel, mondta a körzet képviselője, így az érvényes Tapolcán, ami az egész országban is. Telekhatár és az útpadka között a lakosság feladata a terület gondozása. A gallyazást a Cselle-Ház Kft. szakképzett emberei végzik nagy gondossággal és körültekintéssel.

Többen emeltek szót azért, hogy találjanak megoldást a piac melletti utcából a Sümegi út irányába való kikanyarodás biztonságossá tételére. Van ugyan tükör ami a balról jövő forgalmat mutatná, de esős, ködös időben nem használható, és az Ady utca irányából sokan közlekednek nagy sebességgel. Ez balesetveszélyes helyzeteket eredményez. Végül abban egyeztek meg a jelenlévők, hogy amennyiben mindenki betartaná a kresz előírásait és annak megfelelően közlekedne, akkor sehol nem lennének gyorshajtások és ezzel együtt balesetveszélyes szituációk sem. /km, tl/

 

Gyorshajtás, közlekedés, zörgő csatornafedelek – Lakossági fórum a piac csarnokban

| hírek |