Megválasztotta a jövő évi önkormányzati választási bizottság (HVB) tagjait, továbbá megtárgyalt és elfogadott 21 napirendi pontot a város képviselő-testülete november 24-i nyilvános ülésén.

 

Törvény írja elő, hogy az önkormányzati választási évet megelőző év november elseje és november 30-a között a képviselő-testületnek meg kell választani a HVB tagjait. A város a törvénynek eleget tett, a Helyi Választási Bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztásával és esküjével kezdődött a testületi ülés az elmúlt hét pénteken. Dobó Zoltán polgármester és dr. Iker Viktória jegyző a város nevében megköszönte Takács Lászlóné, dr. Kocsis József, dr. Pataki Attila tagok, továbbá Rédli Károly és Sikos Rita Krisztina póttagok társadalmi szerepvállalását.

 

 

Balról a HVB megválasztott tagjai és póttagjai : Takács Lászlóné, dr. Pataki Attila, dr. Kocsis József tagok, továbbá Sikos Rita Krisztina és Rédli Károly póttagok az eskütétel perceiben

 

Elfogadta a testület a Széchenyi István Baptista Középiskola szakmai beszámolóját. Kérdésre Fekete Lajos igazgatótól elhangzott, az iskola kínálatában a legnépszerűbb az épületgépészeti szakmakör, a cukrász szakma, illetve a rendészeti, közszolgálati oktatás. A baptista gimnázium pedig stabilan tartja az osztályonkénti 8-10 fős létszámot – hangzott el. Az iskola jövőbeli kiemelt céljai között szerepel, hogy az infokommunikációs technológiát minél jobban bevezessék az oktatásba, számítógépes ellátottságukat pályázati források bevonásával fejlesszék.

A polgármester fontosabb tárgyalásairól szóló napirend tárgyalásakor a Fő tér 4-es számú épület homlokzati megújítása is szóba került. Dobó Zoltán polgármester dr. Décsey Sándor képviselő érdeklődésére elmondta, hogy terveik szerint, a szerteágazó tulajdonosi szerkezettel rendelkező épület tulajdonosai jelentős anyagi részt vállalnának a homlokzat felújításából. A terv, amely a technológiai előírásokat, köztük a legfontosabbat, a nedvességmentesítési szakági tervet is tartalmazza, több mint 20 millió forint plusz ÁFA. Ez csak a terv ára, a kivitelezéskor pedig egy minőségi komplett szellőző vakolatrendszer felhordása is jelentős drágító tényező lesz – mondta a polgármester, majd hozzátette, bízik abban, hogy a tulajdonosok, köztük a magyar állam és több tőkeerős cég segíti majd az elképzelés megvalósulását.

A képviselők többségének igen szavazatával, Takács Gábor nem szavazatával módosult a város önkormányzatának költségvetése. A költségvetés bevételi- és kiadási főösszege a kiigazításokat követően, 7 milliárd, 383 millió 612 ezer forint lett.

A Képviselő-testület egyhangú támogatással a Tamási Áron Művelődési Központ tervezett összművészeti próbatermének kialakításához bruttó 95.300.000 forint keretösszeget biztosított. Az előzmény, hogy a műszakilag és állagában rossz állapotba került VOKE Batsányi János Művelődési Központ véglegesen bezár, a fenntartó MÁV nem kívánja azt működtetni. Az intézmény kulturális csoportjait, szakköreit, köztük a legjelentősebbet, a Batsányi Táncegyüttest a TÁMK fogadja be a jövőben. A “fehér ház” valaha konyhaként és ebédlőként funkcionáló földszinti épületrészében tervezi a közeljövőben a város kialakítani a funkció ellátásához szükséges helyiségeket.

 

 

Ahogy az várható volt, a TIAC sportegyesület MLSZ irányába történő 19.3 milliós visszafizetési kötelezettségének városi költségvetésből történő finanszírozása kérdések özönét zúdította a sportegyesület korábbi elnökére. A testületi ülésen Rédli Károly, a TIAC jelenlegi elnöke, a város önkormányzatát képviselő ügyvéd, és egy TAO szakértő világították meg a problémákat, a TIAC-nál az elmúlt években történt és feltárás alatt lévő szabálytalanságokat. Takács Gábor volt TIAC elnök, önkormányzati képviselő magyarázatait láthatóan nem találták kielégítőnek a jelenlévők, a teremben éles szóváltások zajlottak. A képviselők végül egyhangúlag fedezetet biztosítottak a Tapolcai Ifjak Atlétikai Club Városi Sportegyesület részére (a TAO pályázat keretében biztosított működési támogatás 2022-2023-as időszakára), a Magyar Labdarúgó Szövetség általi ellenőrzése után előírt visszafizetési kötelezettség teljesítése érdekében. Elhangzott, amennyiben a város nem rendezi a TIAC visszafizetési kötelezettségét, úgy az egyesület kiesik a TAO támogatások rendszeréből, vélhetően súlyos jövőbeli anyagi károkat okozva így a helyi sportéletnek… A november 24-i testületi ülés a cikkben nem feldolgozott napirendi pontjai, továbbá az esemény teljes, vágatlan videó anyaga a Tapolcai Média facebook oldalán megtekinthető. /Töreky L./

 

Letette az esküt a helyi választási bizottság, 95 millió kulturális próbaterem kialakítására, 20 millió az MLSZ felé a TIAC ügyek miatt

| hírek, közélet, önkormányzat |