Zenei élményben, meglepetésekben és megható pillanatokban egyaránt bővelkedő, nagysikerű, teltház előtt zajló koncerttel ünnepelte meg fennállásának 40 évét a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar szombaton este a Csermák József Rendezvénycsarnokban. A közel három és fél órás kulturális esemény több szempontból is különleges volt, hiszen ezúttal nem csak a tekintélyes évfordulóról, hanem Péni Béla karnagyról, a zenekar régi és jelenlegi tagjainak a nyugdíjba vonuló igazgató irányába kifejezett tiszteletéről, szeretetéről is szólt.

 

 

 

A város sportcsarnoka aznap estére koncertteremmé változott, hogy a sok száz, közel ezer elkelt jegy tulajdonosa minőségi, de egyben szórakoztató zenei élményben részesülhessen a város közkedvelt zenekarától. Az apropó egyértelműen a helyi zenei oktatáshoz szorosan kötődő hangszeres formáció 40 éves születésnapja volt, de Péni Béla, az együttes karnagya, zeneiskola igazgató közelgő nyugdíjba vonulása már önmagában olyan esemény amit nem hagyhattak figyelmen kívül a nagy múltú zenekar jelenlegi és régi tagjai, a kollégák, a pályatársak, a Járdányi növendékei és természetesen a városvezetés sem.

 

 

 

Egy nagyzenekarnak nem kell sok díszlet, hiszen az maga a látvány, és ami látvány irányából jön, az maga a zene. A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar fúvósai és ütősei egy egészen színes repertoárral készültek, ahol népszerű indulók, híres musical betétdalok, nagyzenekarra hangszerelt könnyűzenei slágerek, illetve szép dallamvilágú komolyzenei művek részleteit játszották el Péni Béla karnagy vezényletével. A művekről és szerzőikről, azok előadása előtt a konferanszié szerepében Kovács Melinda a helyi televízió főszerkesztője hasznos és érdekes információkat osztott meg. Elhangzottak többek között a híres Miss Saigon, az operaház fantomja, Leonard Bernstein West Side Story-jának híres részletei, Tim Rice és az ABBA muzsikusainak remek muzsikája a Sakk című musicalből, de Pécsi József: Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán – című fagottszólóra alapuló műve is.

 

 

A szünetek azonban a négy évtizedes születésnapját ünneplő zenekar méltatásáról, Péni Béla karnagy búcsújáról, az igazgató úr iránti nagyrabecsülésről és az irányába megmutatkozó szeretet kifejezéséről szóltak. A város nevében Dobó Zoltán méltatta Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekart és jelentőségét a város életében, majd Őri Jenő, a Járdányi Pál Zeneiskola igazgatóhelyettese emlékezett meg a zenekar múltjáról, amely mint elhangzott, 1983-ban alakult és Péni Bélának, továbbá a megalakulást és működést is anyagilag támogató bauxit bányavállalatnak köszönhet a város és a helyi zenetanuló, zenekedvelő közönség. Péni Béla a 40 éves évforduló alkalmából minden zenekari tagnak személyesen emléklapot adott át, a zenészek, a pályatársak közül pedig néhányan saját ajándékukkal kedveskedtek a karnagynak.

 

 

A legnagyobb meglepetés, amely sokaknak, köztük az igazgatónak is könnyeket csalt a szemébe, azonban az volt, amikor az együttes régi tagjai, a csarnok előteréből érkezve, hangszerükön egy hajdan tanult zenekari repertoár indulót játszva, hosszú, tömött sorokban bevonultak a küzdőtérre, egészen a színpadig. Az üzenet egyértelmű volt, a fúvószenekar régi tagjai és a jelenlegiek is tisztelik és szeretik azt az embert, pedagógust, művészt, akitől életre szóló tudást, sok mosolyt, odafigyelést, közös élményeket és kizárólag emberséges hozzáállást kaptak, tapasztaltak. A Tapolcai Ifjúsági Fúvósok 40 éves születésnapja, ünnepi koncertje a svéd Europe hard rock együttes, (magyarra fordítva) Végső visszaszámlálás című dalának fúvószenekari feldolgozásával ért véget, ami szerencsére nem jelenti a zenekar végét, a játék – kétség nem férhet hozzá – folytatódik tovább. A hálás közönség szünni alig akaró tapsa pedig a több, mint három órás koncertnek, a jubileumi hangverseny főszereplőinek és az elmúlt, sikerekben igazdag negyven évnek egyaránt szólt. /Töreky L./

 

Egy négy évtizede létező zenekar nagysikerű jubileumi koncertje meglepetésekkel

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |