2013-ban, éppen tíz éve látogatott először a Bárdos Lajos Általános Iskola egy csoportja a szlovákiai Marcelházára, illetve rendszeresen érkeztek a túlnyomó többségében magyarlakta határon túli településről is hozzánk ottani diákok. Az elmúlt néhány évben számos okból elmaradtak ezek az iskolai kirándulások, ezért is vártuk nagyon ezt a napot – árulta el Bajner Imre igazgató, aki Dobó Zoltán polgármesterrel együtt fogadta a fiatalokat és kísérőiket ma délelőtt a Tamási Áron Művelődési Központ bejáratánál. A gyerekek a napokban megismerkednek Tapolca épített- és természeti értékeivel, de számos közös, összetartozást erősítő programban is részük lesz határon inneni társaikkal.

 

 

(Marcelháza Szlovákia déli részén, a Duna menti síkságon, Komáromtól 15 km-re terül el. A község mintegy 3800 lakosával a Csallóközi régió legnagyobb települése)

 

Amikor utoljára náluk jártunk, olyan nagy szeretettel fogadtak minket, hogy tudtuk, azt feltétlenül viszonozni kell. Szerencsére nem csak mi, hanem mások is fontosnak tartják, hogy ez a program megvalósuljon. Elsősorban Dobó Zoltán polgármesternek jár a köszönet, aki lehetővé tette, hogy nem csak az iskola, hanem Tapolca város is bekapcsolódjon a vendéglátásba, a szállás, a helyszínek biztosításába. Köszönet jár a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának is, akik a látogatóközpont megtekintését biztosították kedvezményesen számunkra. Azonban a szülőkről sem szabad megfeledkeznünk, akik anyagiakkal és segítő részvételükkel közreműködnek a szívélyes vendéglátásban. Dobó Zoltán polgármester a barlangi csónakázás előtt a marcelházi gyerekeknek jó szórakozást kívánt, azt mondta, hogy szerezzenek maguknak barátokat, érezzék azt, hogy egy nemzethez tartoznak és felnőttként majd térjenek vissza szép emlékeik helyszínére, Tapolcára. /tl/

 

 

Tíz éves “határtalanul” jó kapcsolat – Marcelházi diákcsoport érkezett Tapolcára

| hírek, közélet, oktatás |