2002-ben az autómentes nap bővítéseként hirdették meg közlekedési és környezetvédelmi civil szervezetek az EU Környezetvédelmi Főigazgatóságának támogatásával az Európai Mobilitási Hetet, melyet mindig szeptember 16 – 22. között rendeznek és Tapolca is immár XXI. alkalommal ad otthont a figyelemfelhívó megmozdulásnak.

 

 

A kampány minden évben a fenntartható közlekedés egy-egy kiemelt témájára összpontosít. A résztvevő önkormányzatok, civil szervezetek bemutatják közlekedés-politikájukat, kezdeményezéseiket. A programok is ezekhez kapcsolódnak annak érdekében, hogy minél több kerülhessen bevezetésre, valósulhasson meg, ugyanakkor minden helyszínen szerveznek igényes, kulturális programokat is az érdeklődők számára. Tapolcán idén is minden napra tartalmas, színes programokkal készültek a szervezők, a Tapolca Kft. – Csermák József – Rendezvénycsarnok dolgozói. A rendezvénysorozat első napján egy a városon átívelő, Tapolca két legtávolabbi pontját összekötő sétára invitálták a lakosokat, akik a Dobó lakótelepről indulva, a város több nevezetes pontján megállva és információt gyűjtve sétáltak ki Diszelbe, ahol csatlakozhattak a szüreti felvonulás forgatagához.

 

Kössük össze! séta a Dobó lakótelepről Diszelig fotó: Rendezvénycsarnok

 

Másnap romantikus, szemet és lelket egyaránt gyönyörködtető holdfénytúrát szerveztek a Csobánc tetejére.

 

Naplemente a Csobáncról fotó: Rendezvénycsarnok

 

A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, hiszen arra kérték az óvodásokat és kisiskolásokat, rajzolják le elképzeléseiket, milyen lenne az élet, autó nélkül.

 

Milyen lenne az élet autók nélkül? fotó: Rendezvénycsarnok

 

A Balaton – felvidéki Nemzeti Park klímafilmjét, mely a „Forró helyzetek, jeges korszakok” címet viseli a Tapolca Városi Moziban tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követően az aktív sportolásé volt a főszerep, hiszen a városi és környékbeli általános- és középiskolákat invitálták a „Földönfutók futóversenyre”, melyre ebben az évben rekord számú nevezés érkezett, több mint 400 gyerek iramodott neki a korcsoportonként változó távoknak.

 

Rekordszámú résztvevő a futóversenyen fotó: Milyen lenne az élet autók nélkül? fotó: Rendezvénycsarnok

 

A tematikus hét végéhez közeledve, kerékpáros ügyességi versenyre került sor a Csermák József Rendezvénycsarnok parkolójában, majd kültéri köredzést tartottak a Kazinczy téren.

 

 

A hagyományokhoz hűen, a mobilitási hetet, az Európai Autómentes Nappal zárták, a Kisfaludy utcában, amit ellepték a bringások és különböző ügyességi és logikai feladatokkal búcsúztatták a témahetet. /hg/

 

 

Szemléletformáló programok és figyelemfelhívó előadások a Mobilitási Héten

| hírek, közélet, közlekedés, sport |