A Veszprém-Balaton 2023 EKF projekt által is támogatott kulturális rendezvénysorozat első napjának programjait sajtótájékoztató, majd a hivatalos megnyitó előzte meg június 14-én, csütörtökön. A házigazda Bartunek Katalin, a Csigó Art Pont 2023 művészeti vezetője volt, de megszólalt Rost Andrea operaénekes, Mácsai János zenetörténész és Gábor Áron festőművész is. A megnyitón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett és méltatta az EKF jelentőségét, a térség szépségeit, a kulturális helyszínt, illetve a támogatott összművészeti rendezvénysorozatot. A kulturális események a Nyitott műtermek nemzetközi kitekintéssel-című kiállítással, majd Rost Andrea koncertjével indultak és egészen október végéig kínálnak nívós programokat a különböző művészeti ágak iránt fogékony közönség számára a Gyulakeszi Csigó Malom műemléképület falai között.

 

 

Elhangzott, idei évi események október végéig tartanak, az első koncerten a születésnapját ünneplő Rost Andrea lép fel. Nagy Krisztián a VEB 2023 projekt menedzsere az újságíróknak az EKF azon régiós művészeti projektjét mutatta be, amelynek része a Csigó Art Pont. Hangsúlyozta, hogy a VEB 2023 Kultháló Program célja azokat az alkotóközösségeket bemutatni, amelyek azon vannak, hogy a régiót a kortárs művészetek egy lehetséges hátországaként mutassák be, illetve segítsenek láthatóvá tenni az itt fellelhető értékeket. Nem a művészet végtermékeit szeretnénk fókuszba helyezni – hangsúlyozta – hanem az azokhoz vezető utakat, a feltételeket, amelyek segítenek közelebb kerülni a kortárs művészetekhez – fogalmazott az EKF projektmenedzser.

 

Dr. Navracsics Tibor:  … meggyőződésünk, hogy a kultúra nem pusztán a szabadidő minőségi eltöltésének eszköze, hanem egy olyan hatalmas potenciál, amely térségeket emelhet fel, amelyre gazdasági modell építhető… /Fotók:tl/

 

Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes művész elmondta, hogy évek óta ismerik egymást a házigazdával, Bartunek Katalinnal, hiszen korábban is gyakran járt a Káli-medencében és vásárolt is a Csigó Malomban. Szerinte nem csak a tárgyi szépségek, hanem az emberi kötődések is erősek ezen helyszínen. – Sok művész, gondolkodó ember él nyaranta itt a Balaton környékén, akikkel nagyon jó beszélgetni. Az általam képviselt opera összművészet, amelybe a zene és a még sok más beletartozik. Akik ide jönnek a Balaton-felvidékre, azok nagyon nyitottak a kultúrára és most gazdagabbak lehetnek mindazzal, amit ez a hely ad számukra – vélekedett a művésznő.

 

 

Mácsai János zenetörténész többek között arról beszélt, hogy fontos az egyes zeneműveket bemutatni előadás előtt. Méltatta a Csigó Malmot, mint fogalmazott, idén is magasra tette a mércét a hely, de a környék is rendkívül gazdag művészeti programokban. A zenetörténész rámutatott, a közönség nem csak budapesti művészeket szeretne látni, hanem helyieket is, ezért különösen örvendetes, hogy már tavaly is sikerült helyi, környékbeli művészeket bevonni a programokba.

 

 

Gábor Áron festőművész, a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány képzőművészeti kurátora személyes kötődéséről is szót ejtve elmondta, hogy több, mint három évtizede Badacsonyban hozta létre műtermét. – Itt a Csigó Malomban a koncerteken, a kiállításokon a művészek és a közönség közti távolság megszűnt létezni. Lenyűgöző és meghatározó volt ez a tapasztalat számomra, amikor több, mint harminc évvel ezelőtt itt jártunk– fogalmazott Gábor Áron. Szólt arról is, hogy az észak-olaszországi Villa Bienerben mennyire hasonló tevékenység folyik, mint a Csigó Malomban, ezért hozták létre a kapcsolatot a két távoli hely között.

 

 

Dr. Navracsics Tibor miniszter, a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa projekt tervezésekor már a célok közé tartozott, hogy ne csak Veszprém pályázzon, hanem az a térség is, amelyhez ezer szálon kötődik Veszprém és a veszprémiek. – Meggyőződésünk, hogy a kultúra nem pusztán a szabadidő minőségi eltöltésének eszköze, hanem egy olyan hatalmas potenciál, amely térségeket emelhet fel, amelyre gazdasági modellt lehet építeni, amely aztán munkahelyeket teremt, jólétet növel, közösségeket hoz létre és végül mindenki jól jár vele, később 2024-ben, 25-ben és 26-ban és azon túl is. Navracsics Tibor a már mérhető eredmények között megemlítette, hogy Veszprém idegenforgalma az EKF hatására 60 százalékkal nőtt a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák tekintetében, a belföldi pedig 117 százalékkal a korábbi évhez viszonyítva. Köszönet ezért az ilyen rendezvényeknek is, mint a Csigó Art Pont-fogalmazott a miniszter. /Töreky L./

 

 

Nemzetközi kiállítással, majd nívós koncerttel indult az idén 10 éves összművészeti program a Csigó Malomban

| hírek, közélet, kultúra |